arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ford-Genk/Onderhuidse woede in Job-Mars is groot
by collectief indymedia (posted by raf) Saturday October 18, 2003 at 01:34 PM
raf.custers@euronet.be 0476-533.188

13:20 - De Job-Mars in Genk voor werk en voor solidariteit met de arbeiders van Ford-Genk is afgelopen. De officiële cijfers hebben het werkelijke aantal deelnemers serieus onderschat. Ze zijn met zo’n 20.000. De stoet is rustig verlopen en heeft niet de echte gevoelens van vele deelnemers weergegeven. Uit de talrijke gesprekken die onze verslaggevers al voerden, blijkt immers dat de woede groot is. Want overal vallen er ontslagen aan de lopende band.

Onze verslaggevers beschrijven de Job-Mars als een défilé van afdankingen. Opvallende delegaties in de Job-Mars door Genk waren er van twee Limburgse bedrijven waar ook weer ontslagen vallen: de kippenslachterij Pingo (-400 mensen) en het vluchtelingencentrum Hengeloef (-60 mensen).

Maar verder zijn werknemers naar Genk afgezakt van bedrijven waar telkens vele tientallen jobs gaan sneuvelen: de staalreus Arcelor (vroeger Cockerill-Sambre), Honda in Aalst (leverancier van Ford), een Ford-onderaanneming die motorblokken maakt voor de Transit-bestelwagen...

“Als je met de mensen praat, blijkt dat iedereen razend is. Want de resem afdankingen stopt niet, integendeel”, zo meldt een deelnemer. “Maar”, zo gaat hij voort, “het erge is: aan die woede wordt geen richting gegeven in deze stoet, de organisatoren vertalen de woede van de mensen niet in krachtige eisen. De mensen weten nochtans perfect waarom ze hier zijn. Om te eisen dat er werk is en dat de afdankingen stoppen”.

Intussen zijn ook delegaties gesignaleerd van Renault (in hun typische vestjes) en Sabena.

Genk leeft mee met de Ford-arbeiders die hun job gaan verliezen, tot nu toe zo’n 3000 van de in totaal 9000 mensen die bij Ford werken. Aan de resterende schachtbokken van de mijn van Winterslag hangen zwarte vlaggen. Tijdens de Job-Mars sloten veel winkels de deuren en kwam het personeel naar buiten. Aan de grote winkels hebben de werknemers affiches van solidariteit uitgehangen.

De manifestanten van de Job-Mars begeven zich nu naar het terrein van Ford-Genk waar Job-Live plaatsvindt, met optredens van muzikanten en Bekende Vlamingen.