arch/ive/ief (2000 - 2005)

FORD stil door nieuwsbericht
by Yves en Edwin Friday October 17, 2003 at 05:24 PM
theomewis@skynet.be

Ford liep leeg om 16u.

Ford liep leeg om 16 u. naar aanleiding van een nieuwsbericht waarin gemeld dat FORD 1, 5 miljard euro investeert in Azië.De arbeiders van de namiddag ploeg kwamen buiten en gingen met elkaar in gesprek.

Ford's floreert dankzij financiële poot
by raf Friday October 17, 2003 at 09:19 PM
raf.custers@euronet.be

Voor 1,5 miljard investeringen in China. Maar dat is lang niet alles.
Dankzij "snijden in de kosten" en "financiële operaties" kijkt Ford Motor Company met optimisme naar de toekomst, aldus een bericht uit de New York Times van 17 oktober. Ford doet zodanig beter dan "Wallstreet" (zeg maar de Amerikaanse beleggers en speculanten) had verwacht.

"We continue to make significant progress on cutting costs, building relationships and launching great products," zegt William Clay Ford Jr., grote baas van Ford MC.

De New York Times schrijft dat zowel Ford als General Motors moeite hebben om winst te maken met hun "primary business" (de autoverkoop), vooral omdat er op de Noord-Amerikaanse markt een harde prijzenslag bezig en de concurrenten Toyota en Honda oprukken.

Maar: wat Ford en GM ook gemeen hebben is dat hun "financiële operaties" meer dan rendabel zijn. Voor Ford wordt daarmee de kredietverschaffing bedoeld. Ford Credit - afdeling die leningen geeft aan klanten - maakte in het derde kwartaal van 2003 een winst (vòòr belastingen- van 809 mijoen US$ of maar liefst 75% meer dan in dezeflde periode van vorig jaar. Ford leent zelf aaanzienlijk goedkoper dan het uitleent aan zijn kopers.

Ford is wel zwaar in "kosten" aan het snijden. Daar weten ze in Genk alles van. "Om te compenseren verhoogt Ford het in 2003 te besparen bedrag van 2,5 tot 3 miljard US$", aldus de NYT.

Ford Credit netto winst
by raf Friday October 17, 2003 at 09:26 PM
raf.custers@euronet.be

Netto winst in het derde kwartaal van Ford Credit bedraagt (volgens de Ford-website) $504 million!