arch/ive/ief (2000 - 2005)

Woordvoerder Attac Vlaanderen veroordeeld voor spontane actie in Brussel
by Attac Vlaanderen Friday October 17, 2003 at 03:25 PM

Op 14 oktober 2003, precies één jaar na de gewelddadige ontruiming van de vreedzame actievoerders van het Lappersfortbos, velde de rechter toch een oordeel in het proces voor de politierechtbank in Brussel tegen de woordvoerder van attac vlaanderen.

Die stond hier terecht voor een spontane solidariteitsactie met de verdreven Lappersfortbosbezetters.

Het verdict is 50 euro boete of twee vervangende dagen gevangenisstraf, met uitstel.
Een milde straf weliswaar, maar wel een veroordeling.

Attac Vlaanderen schreef in een eerder persbericht :
"Attac Vlaanderen verklaart zich solidair met haar woordvoerder en wil een vrijspraak waardoor een belangrijk politiek signaal zou gegeven worden voor het recht op spontane geweldloze sociale actie in een democratische rechtsstaat. Indien onze woordvoerder veroordeeld wordt dan is dat een uitspraak tegen het recht op vrijheid van meningsuiting".

De verdediging, meester Stefaan Van Hecke, heeft aangevoerd, dat het vervolgen van spontane sociale acties die goed verlopen zijn, een bedreiging vormt voor de vrijheid van meningsuiting. Dit is reeds eerder vastgesteld door het Europees Hof en later eveneens door de Raad van State.

Toch heeft de rechter uiteindelijk in zijn vonnis deze argumenten niet gevolgd en is hij niet durven ingaan tegen het huidige Brusselse politiereglement.
Volgens hem kan uit het huidige politiereglement niet afgeleid worden dat er in Brussel een principieel betogings - of manifestatieverbod zou heersen.

Wij zijn het daar niet mee eens.

Laten we duidelijk zijn : er moet natuurlijk een reglement zijn in een stad als Brussel waar honderden manifestaties per jaar doorgaan die veel verkeershinder opleveren. Zulke manifestaties vereisen grondige afspraken.

Maar het huidige reglement laat geen enkele ruimte voor het recht op spontane acties die niet binnen de zes werkdagen kunnen aangevraagd worden of die zelfs helemaal niet meer kunnen officieel aangevraagd worden.

Dit ervaren wij als een serieuze beknotting van de vrijheid van meningsuiting en manifestatie.

Wij zijn het daar als andersglobalistische beweging niet mee eens. En daarom zijn wij het ook niet eens met de uitspraak van de rechter.

Wij zullen blijven strijden voor het recht op spontane sociale actie, voor de verovering van onze publieke ruimte.

Onze woordvoerder gaat dan ook in beroep tegen deze uitspraak : voor de vrijheid van meningsuiting.

Omdat een andere wereld mogelijk is,
attac vlaanderen

democratie?
by Guido Friday October 17, 2003 at 03:28 PM

"Laten we duidelijk zijn : er moet natuurlijk een reglement zijn in een stad als Brussel waar honderden manifestaties per jaar doorgaan die veel verkeershinder opleveren. Zulke manifestaties vereisen grondige afspraken."

Dit ervaren veel mensen een serieuze beknotting van de vrijheid van meningsuiting en manifestatie.

aanwezig
by filip Friday October 17, 2003 at 03:59 PM

Daarom moeten we zondag met zijn allen aanwezig zijn op de heilige spoedprocessie te Brugge om 15:00 aan het station om onze mening inzake het lappersfortdossier duidelijk naar voren te brengen of zoals de secretaris van het GGF het zo mooi in zijn open brief aan burgemeester Moenaert schreef:

OPEN BRIEF AAN MIJN BURGEMEESTER

Brugge 15 oktober 2003

Beste Patrick Moenaert,

U bent burgemeester van een grote mooie oude historische stad.
Ik ben verbonden met het Groene Gordel Front : een groot breed jong netwerk van duurzame bewegingen en mensen ( zie leden http://www.ggf.be ).

U en uw stadsbestuur negeren ons en onze uitgestoken Groene Gordel Hand nog altijd volledig. Dit is jullie goed recht ! Jullie motto - 1 jaar na de ontruiming - lijkt om ons te marginaliseren : "wij kennen er niets van, stellen niet veel voor qua representativiteit en trouwens Brugge doet al veel..."

Wat uw goed recht niet is, is de genuanceerde en constructieve positie van het Groene Gordel Front (GGF) niet te kennen. Ook weet U dat het GGF U en uw stadsbestuur reeds een pluim gaf voor de geleverde groene inspanningen. Als het goed was hebben we het ook gezegd.
In het Nieuwsblad beweert U dat wij iets vergeten zijn. Bij deze melden we U dat we niets vergeten zijn en dat wat U zegt dus niet klopt !

1) Het Groene Gordel Front heeft de BEGINPOSITIE van het Lappersfortbos altijd correct gecommuniceerd :
* De Fabricom groep wou de volledige economische ontwikkeling
* De stad Brugge wil gedeeltelijke economische ontwikkeling
* Het Groene Gordel Front wil het integraal behoud (in combinatie met de Groene Vinger van het Kanaal Gent-Brugge -Oostende langs Vlaanderens fietsroute een troef voor onze mooie stad)
2) De EINDPOSITIE van het Lappersfortbos is deze : de Fabricom groep, de Lappersforters, Vlaanderen, het beschermcomité van het Lappersfortbos & de Chartreusenatuur en het Groene Gordel Front willen het integraal behoud van het Lappersfortbos. U dreigt de laatste de Mohikanen te worden...

MAAR LAAT ONS HEEL GOED BESEFFEN : "al is het misschien vijf voor twaalf; overleg en dialoog en redding van de Groene Gordel blijven mogelijk !!! " Wat kan een mooiere droom zijn voor een christelijk burgemeester en een groene godsdienstleraar dan Godsvrede & Zorg voor de Schepping in de stad van ondermeer Marguerite Yourcenar ( vanavond draaien ze in de Werf l'oeuvre au noir )

En ja, ik zal zondag om 15u. meestappen met de Lappersforters in hun 'Heilige Spoedprocessie' en dit om drie redenen :
- Voor het behoud van zonevreemde bossen ( zie http://www.vbv.be ) Er zijn nog honderden Lappersforten
na U...
- Voor het integraal behoud van de Brugse Groene Gordel : het landschappelijk erfgoed van
Lappersfort en Chartreuse...
- Voor de realisatie van een communicatieraad in Brugge. Omdat inspraak, participatie, communicatie
en betrokkenheid duurzaam anders kan ! Samen in co-procuctie...
Toch de moeite om de wereld hierrond wakker te schudden ...?

Het Groene Gordel Front wil nog altijd met U Brugge 2003 - natuurhoofdstad van Europa - uitroepen en inhuldigen met de opening in de Chartreuse van 'het burgemeester Moenaert en schepen Vandenbilcke OPEN RUIMTE GEBIED' Surf aub. eens dringend met uw stadsbestuur van SP.a en CD &V naar onze site http://www.ggf.be en jullie zullen beseffen dat als jullie dat willen wij jullie medekrachten kunnen zijn ( in de toekomst maar ook nu om samen te zoeken naar duurzame alternatieven )

Indien U en ik rond Sinterklaas 6 december (ons schoentje van vorig jaar, weet U wel) nog altijd in een impasse verkeren dan zijn wij beiden moreel verplicht om ons ontslag in te dienen. Dan kan U misschien terug naar de natuur & naar de mensen in alle straten en dan stap ik in de politiek.

MAAR ZOVER ZIJN WE NOG NIET.
Ondertussen blijf ik duimen voor het Lappersfort als compleet en gratis stadsbos voor Brugge en Ommeland.

Met respect en een vriendelijke groene gordel groet,

Luc Vanneste, secretaris Groene Gordel Front en godsdienstleraar
050/390957
luc.vanneste@tijd.com

we hebben de aarde niet geërfd van onze ouders maar geleend van onze kinderen !

Schijndemocratie
by lappie Friday October 17, 2003 at 04:30 PM

Wel, wel,

hoe langer ik alles volg, hoe meer ik besef in wat voor een schijndemocratie we leven. We mogen betogen, maar als je betoogt wordt je veroordeeld.

De wereld gaat naar de knoppen, en de rechters doen er aan mee. Ik zal toch nog voor anarchie _moeten_ kiezen, gezien wettelijk toegestane middelen een veroordeling opleveren.

Lang leve de politiestaat.... NOT