arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verkiezingsfraude VS: Diebold versus Indymedia
by Vlo(reposted by Guido) Friday October 17, 2003 at 11:25 AM

Diebolt, een bedrijf dat de stemmen tijdens verkiezingen in de VS telt, heeft geëist dat hyperlinks die op een aantal websites van Indymedia te vinden zijn, worden verwijderd. Diebold is onder vuur komen te liggen nadat uit gelekte software en een e-mailarchief van 100mb blijkt, dat ze slechte software maken en daarmee verkiezingsfraude mogelijk maken.

Verkiezingsfraude VS...
14568.jpg, image/jpeg, 274x234

p een aantal webpagina's van Indymedia waren links naar de gelekte emailarchieven te vinden. De archieven waar deze hyperlinks naar verwijzen, bestaan inmiddels niet meer. Diebold heeft het al voor elkaar gekregen dat de links van het web verwijderd zijn. Soms zelfs binnen een halve dag. Veel van de websites worden in de VS gehost. De meeste servers luisteren zeer snel naar deze verzoeken. Het volledige archief is nu op FreeNet, een peer-to-peer netwerk, te vinden.

Indymedia ontving de brief 10 oktober 2003. De brief is te vinden op de website van Indymedia Sydney. Advocaten hebben Indymedia in de VS inmiddels geadviseerd om de links niet te verwijderen, omdat de eisen van Diebold onzin zijn. Een advocaat van het bedrijf stelt dat linken naar het archief van gelekte memos niet mag, omdat het zou gaan om een copyrightschending. Dat zou inhouden dat het linken naar een artikel op de website van een krant ook niet mag. Indymedia Italië, waar één nog bestaande link naar een klein deel van het archief te vinden was, heeft de links voorlopig wel verwijderd. Dit was niet uit eigen wil. De provider van Indymedia Italië is gevestigd in de VS en die heeft Indymedia Italië opdracht gegeven de links te verwijderen.

"Wij verdedigen met kracht het recht op vrije meningsuiting van onze cliënt Indymedia om links te publiceren naar Diebold memos die voor het publieke debat over elektronische stemcomputers essentieel zijn", stelt Will Doherty namens de groep advocaten die Indymedia verdedigt. "De claim van Diebold over copyright schendingen omdat er gelinkt wordt naar informatie die elders op het web is gepost, is belachelijk. Zelfs nog belachelijker is het dat Diebold stelt dat de provider van Indymedia hiervoor verantwoordelijk is".

Diebold is met Election Systems & Services (ES&S) de grootste speler op de markt voor elektronische stemcomputers. De twee directeuren zijn broers. De eigenaren zijn Republikeinen. Er zijn de laatste jaren veel verkiezingen geweest die gewonnen zijn door de Republikeinen, terwijl de kandidaten van de Democratische partij juist op voorsprong waren in de verkiezingspolls.

Election Systems & Services kwam een paar jaar geleden in het nieuws nadat bleek dat het bedrijf met de stemcomputers in de staat Nebraska tachtig procent van de stemmen had geteld, tijdens de verkiezingen die door de Republikeinse kandidaat Chuck Hagel gewonnen zijn. Chuck, die nu Senator is, had graag vice-president onder Bush willen zijn. Wally O'Dell, een directeur van Diebold en vrienden met Bush, verklaarde een paar weken geleden in een brief aan de fondsenwervers in Ohio voor de herverkiezingscampagne van Bush, "de stemmen te zullen leveren". O'Dell heeft inmiddels deze uitspraak afgezwakt, vanwege de aandacht die deze hoogst opmerkelijke uitspraak op zijn bedrijf vestigde.

Stemfraude is geen uitzondering in de VS. De verkiezingen van George W. Bush zijn op illegale wijze gewonnen via de oudere stemwijzes. Dit blijkt uit onderzoek van universiteiten en na onderzoek van geheime computerfiles door de BBC. De nieuwe stemcomputers van Diebold en ES&S, als ook andere bedrijven met nauwe banden met de Republikeinen, maken fraude echter nog eenvoudiger. De touchscreen stemcomputers leveren geen stembewijzen en er is nauwelijks controle op de broncode van de software. In de afgelopen jaren zijn er bij meer dan honderd kiesdisctricten problemen ontstaan met functionering van de computers.

Zoals wetenschapper Rebecca Mercuri, een van de weinige specialisten op dit gebied, in haar getuigenis aan het Congres in 2001 verklaarde naar aanleiding van de Floridaanse praktijken. "Elke programmeur kan een code schrijven dat het ene op het display laat zien, iets anders registreert en weer iets anders op het stembewijs laat zien. Er is geen transparantie om te ontdekken of dit inderdaad plaats vindt. Verkiezingsprocessen worden toevertrouwt aan groepjes individuen die machines programmeren en onderhouden".

Op http://indymedia.nl zijn al enkele artikelen verschenen over dit onderwerp in de serie "Grote verkiezingsfraude mogelijk gemaakt". In deze artikelen staat meer informatie en achtergronden hierover. Meer updates en informatie zullen nog volgen.

Eerder werd Indymedia NL door rechter Orobio de Castro gesommeerd hyperlinks naar artikelen over de Deutsche Bahn te verwijderen. Zie http://www.indymedia.nl/nl/static/DB


links
ISP Rejects Diebold Copyright Claims Against News Website
by repost Thursday October 16, 2003 at 02:10 PM
http://www.sf.indymedia.org/news/2003/10/1653530.php

Re: Copyright Infringement
From: Walker & Jocke < iplaw@walkerandjocke.com>
http://www.sydney.indymedia.org/front.php3?article_id=35436

Zie hier voor de oorspronkelijke twee links op Indymedia
http://italy.indymedia.org//news/2003/10/398377.php
http://sf.indymedia.org/news/2003/09/1649419.php

Zie ook http://www.blackboxvoting.org

En deze flash filmpjes:
http://cagle.slate.msn.com/news/ForeverDada/main.asp
http://www.toostupidtobepresident.com/shockwave/votingmachines.htm
http://bushflash.com/gta.html
http://www.takebackthemedia.com/voterevolution.html

eerder gepubliceerd op http://indymedia.nl

Grote verkiezingsfraude mogelijk gemaakt. Deel III
13.10.2003 05:52 - 1 aanvulling
http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14470.shtml

Grote verkiezingsfraude mogelijk gemaakt. Deel II
11.10.2003 03:36 - 1 aanvulling
http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14414.shtml

Grote verkiezingsfraude mogelijk gemaakt. Deel I
10.10.2003 06:15 - 3 aanvullingen
http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14401.shtml

Arnold Schwarzenegger > LA.indymedia
08.10.2003 05:27 - 17 aanvullingen
http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14367.shtml

voorbeeldje
by Guido Friday October 17, 2003 at 11:47 AM

Een voorbeeldje van "censuur" vanwege Diebold kan je hier zien.


http://italy.indymedia.org//news/2003/10/398377_comment.php#401152