arch/ive/ief (2000 - 2005)

Aan de werknemers van Ford Genk
by CVS & WTM Friday October 17, 2003 at 11:09 AM

Aan de werknemers van Ford Genk en aan alle slachtoffers van de heilige drievuldigheid 'kapitaal, winst, concurrentie'

Met verontwaardiging hebben wij kennis genomen van de ontwikkelingen bij Ford-Genk. Ter wille van de heilige drievuldigheid ‘kapitaal, winst en concurrentie’ worden enkele duizende banen geschrapt. Ondanks de CAO van 23.10.02 die het behoud van de volledige tewerkstelling tot 2006 garandeert. Ondanks de toezegging van de directie tot 900 miljoen euro te zullen investeren om nieuwe productielijnen op te starten. Wat zijn contract en gegeven woord nog waard als het winst in de weg staat? Als morgen blijkt dat er nog meer moet gesaneerd worden zal dat ook zonder verpinken worden uitgevoerd als er geen tegenmacht sterk genoeg staat om dat te beletten.

In de logica van het kapitalisme is het vanzelfsprekend dat werknemers op elk moment als vuilnis op straat kunnen gezet worden. Met tientallen, honderden, duizenden. Zo veel als nodig om de winst veilig te stellen. Niet alleen bij Ford, maar ook elders in dit land en op vele andere plaatsen in de wereld. Dat mensen hierdoor tot in de kern van hun bestaan worden geraakt, en in uitzichtloze situaties belanden, zal het kapitalisme -wat de bazen nu ook mogen beweren- worst wezen.

Wij hopen dat de bonden de woede, het ongeloof én de machteloosheid van de werknemers weten om te buigen tot een georganiseerde en solidaire tegenmacht die paal en perk stelt aan de ergste gesel van deze tijd: het kapitalisme. Pas dan ontstaat de mogelijkheid om de 'waardigheid van de mens' die de bisschop van Limburg in zijn verklaring van 1 oktober jl. terecht aanhaalt meer in ere te houden.
In afwachting vinden wij dat de verschillende overheden in dit land alles in het werk moeten stellen om de verbintenissen die de Ford directie aangegaan is, af te dwingen. Hieraan zullen we kunnen afmeten aan welke kant onze beleidsvoerders staan.

'Christenen voor het Socialisme' en 'Werkplaats Theologie en Maatschappij' wensen jullie veel creativiteit, moed en strijdlust toe om, te beginnen in Genk, te vechten voor elke arbeidsplaats. Wij geloven dat jullie strijd een dynamiek kan ontwikkelen om een sterke(re) tegenmacht op de been te brengen die in dit land, in Europa en wereldwijd werknemers in hun menselijke waardigheid herstelt.
.

Met oprechte groeten,

Christenen voor het Socialisme (CvS)
Werkplaats Theologie en Maatschappij (WTM)

CvS, Belgradestraat 78, 2800 Mechelen. 015-41.64.84; christenen.v.h.socialisme@skynet.be
WTM, Droomland 10, 2288 Bouwel. 014-51.35.43; wtm@skynet.be