arch/ive/ief (2000 - 2005)

Drie 'CIA-agenten' ongewild Paus te snel af (mediawatch)
by jpe Friday October 17, 2003 at 10:57 AM

Snapt u het nog ? Dan krijgen eindelijk eens drie CIA'ers in Palestina een luchtlift eerste klas en wat doet de leiding van Hezbollah, Hamas, Islamitische Jihad, PFLP ? Ze veroordelen de aanslag. Een persoverzicht (16/10)+ vragen en antwoorden.

1) De Morgen: "Palestijnse terreurorganisaties ontkennen"

Een van vakmanschap getuigende precisie-aanslag in de Gazastrip koste op 15 oktober het leven aan drie 'CIA-agenten'. De 'kwaliteitskranten' Le Soir, La Libre Belgique, De Morgen en De Standaard vonden de aanslag belangrijk genoeg om er uitgebreid over te berichten.

"Eerste Amerikaanse doden in drie jaar - CIA-agenten komen om bij aanslag in Gaza" kopte De Morgen op zijn pagina 9. Daaronder de tussentitel: "Belangrijkste Palestijnse terreurorganisaties ontkennen elke betrokkenheid." De Morgen stelde in zijn met 'FL' gesigneerd artikel dat "zowel Hamas, de al-Aqsa-brigades, Islamitische Jihad en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) er als de kippen bij waren om de mogelijke verantwoordelijkheid voor de aanslag af te wijzen. Traditioneel zijn de Palestijnen als de dood voor aanslagen op buitenlanders die hen de steun van de internationale gemeenschap kunnen kosten".

Welke steun ? En hebben de aanslagen tegen Israëlische burgers (kinderen inbegrepen) de Palestijnse zaak al niet onnoemelijk veel kwaad gedaan ? Nu heet het (volgens een woordvoerder van Jihad) dat men geen "Europeanen, Amerikanen of alle andere nationaliteiten buiten het bezettingsleger" wil aanvallen. Voor Hamas is "de vijand van Hamas enkel de vijand van het Palestijnse volk, het Israëlische bezettingsleger"). Over al de niet- militaire Israëli die ze opbliezen, repten de woordvoerders (volgens De Morgen) niet.

2) De Standaard: vrees voor Amerikaanse vergelding

De echte reden waarom de "Palestijnse terreurorganisaties" de aanslag afkeuren is volgens De Morgen dat ze Amerikaanse represailles vrezen.

De Standaard ging in het (niet ondertekende) artikel "Gaza vreest vergelding VS voor aanslag" (p. 7) verder in op die denkpiste. De tussentitel citeerde een gewone Palestijn: "Het is niet ideaal zich de vijandschap van de Amerikanen op de hals te halen".


3) La Libre: groen licht voor verdrijving Arafat ?

Zowel De Morgen als De Standaard - die beiden Reuters als bron opgaven - alsook La Libre Belgique brachten een tweede korter artikel over de Amerikaanse weigering om met een VN-resolutie de bouw van de Israëlische "veiligheidsmuur" te veroordelen. De drie kranten linkten die Amerikaanse opstelling aan de aanslag. Want op de 'Palestijnse straat' en met name in het vluchtelingenkamp Jabalya nabij Gaza-stad, bleek wel vreugde over de aanslag. De Standaard: "Zes Amerikaanse onderzoekers die onder begeleiding van de Palestijnse politie naar de plaats van de aanslag kwamen, moesten weer vertrekken toen Palestijnse jongeren hen en hun wagens met stenen bekogelden." Toch zouden volgens De Standaard "de meeste Palestijnen de Amerikanen niet als hun vijanden zien."

"Américains tués, Palestiniens fragilisées" titelde La Libre op de aan Palestina gewijde pagina 22. Volgens Renée-Anne Gutter, correspondent in Jeruzalem, vreest de Palestijnse Autoriteit dat deze aanslag president Bush er zou kunnen toe brengen om Israël groen licht te geven voor de verdrijving van Yasser Arafat.


4) Le Soir: het waarom van de Palestijnse vreugdeschoten

Zoals wel vaker het geval is voor het Midden-Oosten was het Le Soir dat de meest gedetailleerde informatie over het gebeuren bracht. Anders dan De Morgen en De Standaard heeft Le Soir er (net als La Libre) een eigen correspondent: Serge Dumont ('envoyé spécial').

Dumont stelde meteen al in de 'lead' van zijn artikel 'Les Etats- Unis pris pour cible à Gaza' dat de Palestijnse straat anders denkt dan de Palestijnse autoriteit (die de aanslag veroordeel de). De Amerikaanse steun aan Israël is voor de 'gewone' Palestijn immers al te 'duidelijk': zie de recente Amerikaanse weigeringen om zowel de Israëlische aanval op Syrië te veroorde len als de bouw van de 'muur der schande' als de Israëlische verwoestingen in het Zuiden van de Gaza-strip (zie verder).

Dumont informeerde ook dat Palestijnse militanten in het vluchte lingenkamp Deir el-Balah vreugdeschoten losten bij het vernemen van het nieuws van de aanslag. En wie werd daarbij nu eigenlijk gedood ? Blijkbaar Amerikaanse 'huurlingen'. Le Soir schreef in zijn eerste titel dat "drie veiligheidsagenten gedood werden en een andere gewond". In het artikel vernamen we dat de aanslag gericht was tegen "CIA-agenten" "belast met het ondervragen van Palestijnen die in de V.S. willen studeren en hun" (nu letter lijk:) "gardes armés recrutés par une société privée américaine." Amerikaanse 'huurlingen' dus.

Om de haat van de gewone Palestijnen tegen dat soort lieden begrijpelijker te maken, verwees Serge Dumont uitgebreid naar de Amerikaanse steun aan de Israëlische 'operatie' in het zuiden van de Gazastrip waar 'Tsahal' (het Israëlische leger) momenteel tunnels tracht te vernietigen via de welke wapens uit Egypte zouden binnengesmokkeld worden. Tsahal gaat daarbij niet bepaald zachtzinnig tewerk. In het ook in Le Soir gepubliceerde interview met UNO-medewerker Peter Hansen, vernamen we dat Tsahal bij het eerste deel van zijn 'schoonmaakoperatie' al 114 Palestijnse huizen vernietigde en 1.240 mensen dakloos maakte. Het lijkt alsof de Israëlische politieke en legerleiding zoveel mogelijk Palestijnse wrok wil zaaien.


* Doel rechtse Amerikaans/Israëlische regimes: permanente chaos

Het zogenaamd 'blinde' geweld van Tsahal tegen Palestijnse burgers brengt ons bij dat pas bezet land in het Midden-Oosten waar Amerika de 'vrede en orde' zegt na te streven: Irak. Waarom in hemelsnaam pushte het Bush-regime de Turkse regering (tegen de wil van de Turkse bevolking in) om Turkse soldaten naar Irak te zenden ? Om de Amerikaanse last van de bezetting te verlich ten, zult u zeggen. Maar Turkse soldaten in Irak - waar men zich de lange Ottomaans-Turkse bezetting nog herinnert en waar de Turken nog een eitje willen pellen met de Koerden - dat is vragen om nog meer chaos.

Kan je anders besluiten dan dat het de Amerikaanse en Israëlische regimes absoluut niet te doen is om orde, vrede of wat dan ook in die zin ? Omroepen en kranten zouden alle Amerikaans/Is raëlische beweringen daarover ofwel moeten censureren als leugens ofwel ze telkens met 'de waarheid' confronteren.

'De waarheid' leert dat de rechtse Amerikaans/Israëlische regimes blijkbaar uit zijn op een permanente destabilisering van de wereld om zo twee doelen te realiseren:

1) de eigen bevolking voortdurend in een angstgreep houden waardoor die in het stemhokje kiest voor autoritair-rechtse leiders;

2) hun militair-industrieel compleks - waar de Amerikaanse president en ex-generaal Eisenhower al voor waarschuwde ! - voorzien van steeds nieuwe slagvelden waardoor massa's gemeen schapsmiddelen continu in dat militair-industrieel compleks (dat steeds nieuwe massavernietigingswapens ontwikkelt) tot privé- winst kunnen omgezet worden.

Met dat inzicht voor ogen, is de strijd die nu in Palestina woedt, niet zomaar een randprobleem waar volgens sommige journalisten (zoals De Morgens Rudi Rothier) de Arabische wereld zich domweg blind op staart. Die strijd is een strijd op leven en dood om de macht over de wereld. Dat de Palestijnen (net als de Irakezen) daarbij nu Amerikaanse huurlingen viseren, is geen slechte zaak. Een uiterst domme zaak is wel dat Europese leiders zich (schoorvoetend) altijd maar aan de kant van de V.S. scharen zoals vandaag weer met de nieuwe door de V.S. gedicteerde V.N.- resolutie over Irak.

John Wolf
by Guido Friday October 17, 2003 at 11:12 AM

In de aanslag kwamen drie CIA-agenten om en of misschien 2 en John Wolf?

John Wolf is(was?) de Amerikaanse afgezant voor het "vredes-proces" in het Midden-Oosten.

"Israel Radio reported that members of the CIA and John Wolf, head of a US monitoring team, were in the convoy."
http://www.breakingnews.ie/2003/10/15/story117384.html


Het zijn Israëlische media die over zijn dood berichten maar die berichten worden ontkend door de V.S.


"The Israel Radio said the convoy included representatives from Middle East envoy John Wolf's office and the CIA, but US officials said Wolf was not in the region at the time."
http://www.thedailystar.net/2003/10/16/d3101601022.htm


In een niet zo ver verleden was John Wolf nog:

"U.S. special envoy on Caspian energy issues John Wolf"
http://www.eurasianet.org/resource/turkmenistan/hypermail/200001/0008.html

"Visiting Baku last month, U.S. special envoy for the Caspian John Wolf had advocated that the Baku-Ceyhan pipeline be extended to Aktau"
http://www.eurasianet.org/resource/kazakhstan/hypermail/200012/0011.html


Lees ook:

"John Stern Wolf was sworn in as Assistant Secretary for the Bureau of Nonproliferation on October 2, 2001.

President Bush on June 4, 2003, announced he was detaching Assistant Secretary Wolf for a period of time to lead the U.S. Coordination and Monitoring Mission in Jerusalem. In that position, he is the Chief Monitor of the U.S. team monitoring the performance of Israel and the Palestinian Authority and encouraging progress towards peace in the Middle East."
http://www.state.gov/r/pa/ei/biog/5315.htm

Paus te snel af... Ha, ha, ha.
by Edith Friday October 17, 2003 at 12:04 PM

Keigoed Jpe. Paus te snel af. Een mens kan hier nog eens lachen zie.