arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Ford Genk] We willen hier 9.000 jobs en geen drie of zesduizend.
by han Soete Thursday October 16, 2003 at 10:35 AM
han@indymedia.be

Vrijdag 10 oktober, Het Belang van Limburg berichtte dat de staatsveiligheid en de politieke wereld al in juni op de hoogte was van een mogelijke sluiting van Ford Genk. De sluiting zou volgens de staatsveiligheid te maken hebben met de Belgische houding over de oorlog tegen Irak. De arbeiders reageerden woedend en begonnen meteen met een tweede 24-urenstaking in één week tijd.

We willen hier 9.000 jobs en geen drie of zesduizend.


Vrijdag 10 oktober, Het Belang van Limburg berichtte dat de staatsveiligheid en de politieke wereld al in juni op de hoogte was van een mogelijke sluiting van Ford Genk. De sluiting zou volgens de staatsveiligheid te maken hebben met de Belgische houding over de oorlog tegen Irak.
De arbeiders reageerden woedend en begonnen meteen met een tweede 24-urenstaking in één week tijd.

Arbeider Ford Genk
We willen hier 9.000 jobs en geen drie of zesduizend.
"Ik werk hier al 31 jaar, maar wat ik hier heb vandaag gebeurt dat heb ik nog nooit meegemaakt.  Volgens mij gaat het hier dicht.  Het word nu wel duidelijk dat het niet bij die 3000 jobs gaat blijven.  We willen hier 9.000 jobs en geen drie of zesduizend.

De mensen die het geld hebben die denken dat ze alles te zeggen op de wereld.  Maar die vlieger gaat niet langer op.  Het wordt tijd dat dat eens stopt.  We moeten maar eens stoppen met ja knikken.  We zijn niet van die negerkes zoals die vroeger op de toonbanken stonden.  De Limburgers die gaan er nu niet meer mee akkoord.   Nu moeten we doorgaan tot het einde.  Het zal misschien hard tegen hard worden maar we kunnen die laten passeren.

Wie kan nu nog die directie geloven.  Ze tekenen eerst contracten en dan smijten ze die gewoon in de prullenmand.  Zo'n mensen kan je toch niet vertrouwen.  Als wij een auto kopen in de garage en we tekenen een contract dan moeten we die auto betalen hoor, willen of niet.  Dan moeten we niet afkomen dat we hem niet kunnen betalen.

Arbeider Ford Genk
Ik ben niet kwaad maar ik ben woest.
"Als het waar is dat ze dat al wisten, dan mag voor mijn part de hele politieke wereld in elkaar storten.  Nu jah, dan komen er weer andere politiekers en die .. Acht het is gewoon ene maffia nest hier in België, zo simpel is dat.
Ik ben niet kwaad maar ik ben woest.
Als ze dergelijk beslissingen gewoon nemen achter de rug van, de mensen, hoe wil je dan dat er vertrouwen kan zijn.
Ik denk dat ze hier met een uitdoof scenario bezig zijn.  Eerst laten ze 3.000 man gaan, als een soort camouflage, en dan een beetje later de rest.

We zijn hier eigenlijk nog brave mensen, maar we zouden misschien beter wat scherper uit de hoek komen."

arbeider Ford Genk
We moeten er nu voor vechten, het is nooit te laat.
"Ja ik sta hier voor mijn boterham.  Misschien dat ik nog wel boterhammen zal kunnen kopen, maar geld voor iets erbij zal er niet meer zijn.

Eerst was het 3.000 man en iedereen maar hopen dat hij er niet bij is, maar nu is het iedereen zijn job die bedreigd is.
We moeten er nu voor vechten, het is nooit te laat.  De mijnwerkers die hebben ook niet afgegeven hé, die hebben ook weken aan een stuk buiten gestaan.  Ik hoop dat wij dat nu ook gaan doen.  De bereidheid van de mensen is er zeker, want we zijn nu wel echt woedend."


Reportage op basis van videobeelden, gemaakt op  vrijdag 10 oktober.
Camera werk : Raf Custers
Vragen en inteviews : Christoph Callewaert