arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Ford Genk] Voor jongeren is er geen toekomst meer in Limburg
by han soete Wednesday October 15, 2003 at 05:30 PM
han@indymedia.be

Het viel ons op dat er bijzonder weinig jongeren werken op Ford Genk. De meeste jongeren werken in de kleine bedrijfjes rond Ford die onderdelen leveren. Als er dan al jongeren aan de slag konden was het met tijdelijke of interim contracten. We vonden toch enkele jongeren aan de piketten en vroegen hen hoe zij naar de gebeurtenissen keken

[Ford Genk] Voor jongeren is er geen toekomst meer in Limburg


Het  viel ons op dat er bijzonder weinig jongeren werken op Ford Genk.  De meeste jongeren werken in de kleine bedrijfjes rond Ford die onderdelen leveren.  Als er dan al jongeren aan de slag konden was het met tijdelijke of interim contracten.
We vonden toch enkele jongeren aan de piketten en vroegen hen hoe zij naar de gebeurtenissen keken.
Ford Genk
Arebeider ford Genk

Hier werken weinig jongeren omdat de mensen die na 1990 hier begonnen nooit een vast contract kregen.  Na ons zijn hier maar weinig mensen kunnen beginnen.  Er zijn al 13 jaar geen echte aanwervingen meer geweest. 
Arebeider Ford Genk
De mensen hebben schrik dat ze gefilmd  gaan worden en dat ze daarom gaan buitenvliegen.  Mij mogen ze filmen, ik kom op voor mijn job.
Voor jongeren is er gewoon helemaal geen toekomst meer in Limburg.  Waar moet je nu nog naartoe?  Ze zeggen dat ze zoveel jobs gaan creëren maar daar is gewoon niets van waar.  Ze kunnen die 3.000 jobs hier nog niet houden, wat gaan ze dan voor de rest doen.
In de bouw, maar wat is dat voor kletspraat.  Als hier 3.000 man moet vertrekken, en dan nog eens de mensen in de neven bedrijven,... Denk je nu echt dat ze hier 5.000 mensen in de bouw nodig hebben.  Een Belg is met een baksteen in maag geboren, maar daar is ook een limiet aan hoor.  Die mensen die hier buitenvliegen, denk je dat die gaan bouwen??


Niemand weet hier van iets.  Maar het is te hopen dat ze wat beter gaan samenspannen.  Als dat hier Wallonië was geweest dan was dat wel anders geweest, dan stond hier wel 9000 man.  Ik hoop dat er wat solidariteit komt en dat we dat hier gaan volhouden.

Ze hebben ons beloofd dat er vier nieuwe modellen zouden komen,dat staat zwart op wit. 900 miljoen nieuwe investeringen zouden er komen. Wie moet je nu nog geloven.  Niemand hé.



Ford Genk
Als er verdere acties zijn dan zal ik er zeker bij zijn.  Ik ben gewoon lid van de vakbond en geen syndicalist, maar we moeten nu samen vechten voor onze job.
Ford die denkt gewoon dat ze met de mensen hier kunnen spelen, wel dan moeten we ze pijn doen.  Dat moeten daarom geen harde acties zijn, als Ford het maar voelt.



Reportage op basis van videobeelden gemaakt op maandag 6 oktober tussen 22 uur en 01.30 uur.
Camera werk: Raf Custers
Interviews: Christoph Callewaert
Foto montage: han Soete