arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Ford Genk] Het kapitaal is baas en niet de regering.
by han Soete Wednesday October 15, 2003 at 05:17 PM
han@indymedia.be

De politiek reageert "geschokt" op de aangekondigde herstructureringen bij Ford Genk. Verlagen van de loonkost en flexibeler werken lijken wel de politieke toverwoorden bij uitstek geworden. We gingen aan het piket van Ford Genk vragen wat de arbeiders daar van denken.

[Ford Genk] Het kapitaal is baas en niet de regering.

Ford Genk, maandag 6 oktober, 22 uur.
De politiek reageert "geschokt" op de aangekondigde herstructureringen bij Ford Genk. Verlagen van de loonkost en flexibeler werken lijken wel de politieke toverwoorden bij uitstek geworden. We gingen aan het piket van Ford Genk vragen wat de arbeiders daar van denken.

Johny
Johny
"Flexibel, flexibel, hier zijn ze heer flexibel hoor.  Ik heb toch al in verschillenden bedrijven gewerkt, maar zo flexibel als hier, dat kom je niet veel tegen.  Ze beschouwen de mensen hier gewoon als een Jojo.  Je wordt van links naar rechts gestuurd, .. en je moet allerlei verschillende jobs doen.
Ze hebben hier Level 7 gehaald, de mensen gaan er echt wel voor om het fabriek recht te houden.  En dan doen ze zo iets, ... komaan zeg."

Ford genk
In België kunnen arbeiders op technische werkloosheid worden gezet.  Indien er om één of andere reden geen werk is kan de patroon de arbeiders thuis houden.    De patroon dient dan geen loon te betalen. De arbeiders zijn dan tijdelijk werkloos, en krijgen een werkloosheidsuitkering van de Belgische overheid.

Alex
Alex
"We hebben de afgelopen weken al wat zaterdagen gewerkt.  Onze ploeg één zaterdag en een andere ploeg twee zaterdagen. 
Als we op zaterdag moesten werken, dan stond in de CAO dat we twee maanden niet op technische werkloosheid mochten worden gezet.   En toch kregen we woensdag een telefoontje dat we niet moesten komen.  Afspraken zijn afspraken hé, dus zou Ford ons ook voor donderdag en vrijdag moeten betalen.  Als er in de CAO staat dat ze niemand op werkloosheid mogen sturen als er op zaterdag wordt gewerkt, dan moeten ze zich daar aan houden.

Het gebeurde zeer regelmatig dat we om 13 uur een telefoontje kregen om ons te zeggen dat we niet moesten komen werken.  Dan waren er weer geen onderdelen, of het was iets anders, ... Hier in België gaat dat allemaal zo gemakkelijk. In andere landen is dat zo niet hoor.  Werk of geen werk, de patroon die moet betalen.  men zou dat eens moeten berekenen, ik denk dat het op die manier wel zeer voordelig is voor patroons in België.  Met al hun gedoe over de hoge loonlasten en zo, ik geloof daar niet van hoor.

Je kan de lasten niet blijven verlagen hé.  We hebben hier mensen uit Turkije gehad, die verdienen 300€ per maand.  Hoe kan je dan hier de lasten verlagen, daar kan je immers nooit tegen op.  Wat die mensen op een maand verdienen dat verdienen in wij in enkel dagen.  Tegen die landen kan je toch niet op.

Als je nu eens kijkt naar die aandelen dan weet je toch meteen hoe de vork in de steel zit.  Die aandelen zijn niets waard, en op het ogenblik dat ze aankondigen dat ze duizenden mensen gaan ontslaan dan stijgen die aandelen.  Dan weet je toch genoeg.  Het is nog altijd het kapitaal dat de baas is in België en niet de regering."





Reportage op basis van videobeelden gemaakt op maandag 6 oktober tussen 22 uur en 01.30 uur.
Camera werk: Raf Custers
Vragen en interviews: Christoph Callewaert