arch/ive/ief (2000 - 2005)

[ Ford Genk ] Arbeiders aan het woord, ochtendploeg
by han Soete Wednesday October 15, 2003 at 05:12 PM
han@indymedia.be

Ford Genk, ochtendploeg, maandag 6 oktober 2003


Ford Genk, ochtendploeg,
maandag 6 oktober 2003


poort

Vijf uur in de ochtend en het is bitter koud.  Nog geen week geleden werden de arbeiders op technische werkloosheid gestuurd om via de media te moeten vernemen dat er een serieuze herstructurering zou doorgevoerd worden.   Het is vandaag  de eerste werkdag nadat de  Ford directie aankondigde dat er 3.000 banen zouden verdwijnen.  De vakbonden roepen een 24 staking uit en vragen aan alle arbeiders om naar een algemene vergadering te komen.

Pierre Vranken Hoofdafgevaardigde ABVV
Pierre Vranken
Hoofdafgevaardigde ABVV
Deze morgen is er tekst en uitleg gegeven over wat er is verteld op de ondernemingsraad en de tegenstrijdigheid die er ook is geweest in de verhalen van de  Ford directie.
Hier in Genk vertellen ze dat er geen investeringen komen, en tegen de eerste minister zeggen ze dat er wel nog investeringen zullen komen.   We willen nu snel duidelijkheid: wat zijn de plannen voor  Ford Genk en wat zijn de toekomstperspectieven?
We hebben ook de mensen opgeroepen om deel te nemen aan de piketten. Het is in ieders belang om hier te staan, niemand weet immers wie er nu al dan niet bij de 3.000 zal zijn.

De komende drie maanden zullen belangrijk zijn, maar wij hopen toch duidelijkheid te hebben voor het einde van het jaar.  Precies daarom willen geen afwerkte producten laten vertrekken, om de druk op de ketel te houden naar de directie toe.  Op die manier kunnen we druk opbouwen ten opzicht van Ford Europa en Ford World.  We willen snel antwoorden en nagelharde garanties over de tewerkstelling  op Ford Genk.

We hebben er de mensen op gewezen dat het aantal afdankingen ongeveer overeenkomt met het aantal aanwezigen op de vergadering.  Dat heeft wel een enorme indruk nagelaten.

Binnegaan

Omstreek 6 uur gaan de mensen naar binnen.
Journalisten en fotografen mogen niet mee naar binnen, we worden aan het lijntje gehouden : "Er komt iemand uit Antwerpen die jullie te woord zal staan".


Ford arbeider
Alles wat we hoorden wisten we al, er is eigenlijk zo goed als niets vertelt.
Naar het schijnt mag er de komende dagen niets naar buiten, maar wij moeten wel gewoon beginnen werken. En dan afwachten hé, zien wat er ons nog te wachten staat.  Ik vind dit wel een goede actie hoor.  Want als we gewoon thuis blijven hebben we er ook niet veel aan.  Dan verdienen we gewoon niets.

Jah, wat vind ik van Ford?  Ik ben teleurgesteld,  ik hoop dat dit ooit nog kan veranderen.  Natuurlijk heb ik Ford geloofd.  Als ik vandaag de regering en zo bezig hoor, dan zeggen die toch ook dat er nog een kans bestaat.  Maar ik geloof daar maar weinig van.  Ik vind dat ze die  50 miljoen Euro, die ze cadeau gingen doen aan Ford, nu beter kunnen uitbetalen aan de werknemers. 

arbeider Ford Genk Ik vind het zeer spijtig wat er staat te gebeuren.  We hebben altijd gedaan wat ze vroegen.  We hebben altijd gewerkt naar de top toe, en nu laten ze ons in de steek.  

Die afspraken die Ford maakte, dat was  voor ieder zijn werk voor ieder zijn loon.
We hadden net een contract gesloten met de directie.  De directie zou zijn contracten moeten nakomen.  Wij moeten dat toch ook doen.   Als ik morgen een huis koop en een lening aanga, dan zullen ze er wel snel staan hoor als ik de overeenkomst niet nakom. Daar moogt ge zeker van zijn.  Iedereen moet gewoon zijn verplichtingen nakomen.

We zullen inderdaad wel wat meer actie  moeten gaan voeren.  Als je niets onderneemt, dan heb je niets.  We moeten ervoor vechten, het gaat immers over ons allemaal, iedereen werknemer.  We moeten reageren, we kunnen toch niet zo laten.

Vliegemarcke ACV (arbeider Ford)

De bedoeling is  dat we Ford pijn doen in de fabriek.  We gaan werken, al weet ik niet of er veel gaat gewerkt worden, maar Ford zal ons moeten betalen.



Arbeider Ford Genk

Men legt zijn oor te veel te luister bij de politici, en die  mag je niet geloven.  Ik denk dat alleen de gouverneur de waarheid heeft gesproken.  Zij beseft wat er gebeurd is met Limburg. De andere politici schijnen dat niet te beseffen.

We moeten niet meer te veel  verwachten van de directie denk ik. We moeten gewoon zelf heel  harde acties gaan voeren. Het is immers voor onze boterham.

Arbeider Ford Genk

Ja eigenlijk hebben we alles wat ze vertelden al gehoord.  
Ik zou echt niet weten wat er moet gebeuren.  Gewoon afwachten zeker.  Ik weet eigenlijk niet goed wat er gebeuren moet.


Ludo Copermans, hoofdafgevaardigde ACV
Ludo Copermans
Hoofdafgevaardigde ACV

Ford is  altijd een goede en betrouwbare werkgever geweest, tot vorige week.  De Europese directie is gewoon volledig onbetrouwbaar gebleken en er zal toch wel wat moeten gebeuren eer dat vertrouwen terugkomt.  Als we er nu op terugblikken dan zien we toch dat er de laatste maanden al heel wat verdachte bewegingen geweest zijn.  Ford wist dit natuurlijk al langer, ze zijn er gewoon in geslaagd om goed de lippen op elkaar te houden.

Arbeidster Ford Genk

Wat ze in de kranten hebben geschreven, dat is  wat ze hier verteld hebben.

Niet veel goeds, .... Jaaah.


Arbeider Ford Genk

Ik werk al 14 jaar op Ford, maar wat hier de afgelopen jaren is bespaard op allemaal kleine dingen,... op telefoon, op papier. Je voelde gewoon dat het slecht begon te gaan.  We wisten dus wel dat er iets op til stond, maar dat het zo zou uitdraaien?   Eenmaal het gaat duidelijk worden wie er al dan niet mag blijven of moet vetrekken, gaat hier nog ontploffen hoor.

Arbeidster Ford Genk

Hoe zou U reageren als  ze morgen zeggen dat je misschien geen werk meer hebt.  Ik weet het niet hoor, het is toch normaal dat de mensen heel kwaad zijn.  Zo iets kan je gewoon niet aanvaarden.  Een mens leeft van zijn werk, je kan toch niet zo maar aanvaarden dat ze je op straat zetten.

Piket
Reportage op basis van videobeelden, gemaakt op
maandag 6 oktober tussen 05 uur en 09 uur.
Camera werk : Raf Custers
Vragen en inteviews : Raf Custers