arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kris Cuppens: 'Bomspotting trekt naar Shape waar potentiele misdaden gepland worden'
by christophe callewaert Monday October 13, 2003 at 05:48 PM

Bomspotting is op zaterdag 25 oktober aan een nieuwe editie toe. Vorig jaar bezochten 2.000 bomspotters een laatste keer het militaire domein van Kleine Brogel op zoek naar een spoor van de kernwapens die daar liggen opgestapeld. Dit jaar willen de organisatoren het actieterrein verleggen. Kris Cuppens, acteur bekend van onder meer Heterdaad en verantwoordelijke van de regionale bomspotting-groep van Brussel legt uit.

Kris Cuppens: 'Bomsp...
04_firstpassed1.jpg, image/jpeg, 400x300

"Deze keer gaan we naar Shape, het zenuwcentrum van de NAVO in Mons (Bergen). Daar gebeurt de planning en de coordinatie voor de eventuele militaire opdrachten in Navo-verband. Vanuit Shape wordt ook Kleine Brogel bediend. Mochten er plannen zijn om eventuele kernwapens te gebruiken, dan zouden die in Shape worden uitgewerkt. In dat opzicht is Shape een plek waar de potentiele misdaden tegen de mensheid gepland worden. Daarom hebben wij besloten om onze acties naar daar te verleggen."

Dat is dan meteen ook de eerste bomspotting-actie in het Franstalige landsgedeelte?

Dat is een twee reden om ons actieterrein naar Shape uit te breiden. In het verleden waren er wel Franstaligen die vanuit Brussel meededen aan de acties. Maar het Waalse landsgedeelte bleef een beetje stil. Daar willen we met de Shape-actie iets aan doen.

Merk je dat er interesse is aan Franstalige kant?

Er is interesse, maar in het algemeen is het wat moeilijker om te mobiliseren voor Shape. We mogen niet vergeten dat we ook in Vlaanderen klein begonnen zijn. Het gaat niet van vadaag op morgen. Er zullen de 25ste dus niet onmiddellijk 2.000 Franstaligen vredesmanifestanten klaar staan. Dat is een werk van lange adem.

Wat is de bedoeling van de actie?

Het concept heeft twee kanten: met onze acties proberen proberen we ten eerste politiek de druk op de ketel te houden. Daarnaast proberen we een rechtzaak uit te lokken en dan nog liefst voor assissen. Vandaar dat we zonder toelating militair terrein proberen te betreden. We overtreden bewust de Belgische wet met de bedoeling kernwapens voor de rechtbank te brengen.

Waarom vinden jullie het zo belangrijk om een rechtszaak uit te lokken?

Kernwapens zijn volgens ons misdaden tegen de mensheid en volgens de Nurnbergprincipes is iedereen die weet heeft van misdaden tegen de mensheid verplicht daar tegen op te treden. We denken dat we voor een volksjury vrij makkelijk kunnen aantonen dat kernwapens een potentiele misdaad tegen de mensheid inhouden en dat je je daar moet tegen uitspreken. Geen weldenkend mens kan dat naast zich neerleggen. En als we zo'n rechtzaak zouden winnen, zou dat een dominosteentje dat valt. Ik denk dat er nog andere landen zijn die uitkijken naar het resultaat van zo'n proces.

Tot nu toe is dat er wel nog niet van gekomen?

Men probeert dat te omzeilen. Maar gelukkig is dat niet het enige ijzer dat we in het vuur hebben liggen. Met onze acties houden we ook politiek de druk op de ketel. We brengen de kwestie onder de aandacht van de bevolking. En het is tegenover die bevolking dat politici verantwoording moeten afleggen.

Is jullie actie ook tegen de Navo gericht?

In de eerste plaats gaat het over de kernwapens. Natuurlijk zijn wij als vredesbeweging tegen de oorlog en alles wat daarmee samenhangt. Maar we proberen wel ons standpunt zo duidelijk mogelijk te houden.

Zijn de kernwapens nog altijd zo'n probleem?

De vervanging van de kernwapens staat op de agenda. Men zal misschien niet meer de oudere zwaardere kernwapens gebruiken, maar men zou ze wel eens kunnen vervangen door lichtere kernwapens die makkelijker in te zetten zijn en waarbij het verschil met de traditionele bommen wel heel vaag wordt. Het principe van kernwapengebruik moet verdwijnen. Met de oorlog in Irak en Afghanistan is er al nagedacht over de mogelijkheid om kernwapens in te zetten. En zo blijft die grens maar verschuiven.

Hoe zit het nog met de vorig jaar aangekondigde Bomstopping-acties?

Bomstopping loopt verder, maar dat is geen evidente zaak. Dat wisten we ook op voorhand. De mensen die aan een bomstoppingsactie willen deelnemen moet zich zeer goed bewust zijn van wat er op het spel staat. Het was het afgelopen jaar ook niet echt het klimaat om met zulke acties te beginnen. Wat dat betreft zijn we behoorlijk realistisch. We moeten het ook niet gaan zoeken.

Traditioneel doen er ook een aantal BV's en politici mee aan de Bomspotting-acties. Zal dat ook in Shape zo zijn?

Wellicht wel, maar Shape is onbekend terrein en boezemt wat schrik in bij de mensen. Men weet niet goed wat we daar precies moeten verwachten. Velen zeggen waarschijnlijk: 'laten we eerst eens kijken hoe het daar verloopt'.

Vinden jullie het belangrijk dat er politici meedoen?

We vinden het niet zo belangrijk dat politici meedoen om in de kijker te lopen. We vinden het wel belangirjk dat ze in het parlement hun werk doen om de druk op de ketel te houden. Een politieker leeft van de stemmen die hij krijgt. Als iemand zich op dat punt wil profileren, vind ik dat ok.

Zien politici dat niet als een makkelijke manier om in de pers te komen?

Het is een dunne lijn. We zeggen het hen ook wel dat we het niet ok vinden als ze dat alleen om het persoonlijk belang zouden doen.
Maar wij hebben het ook altijd belangrijk gevonden om voor onze zaak op te komen via alle democratisch middelen die ons ter beschikking staan. Onze zaak bepleiten bij politici is daar één van. Dat zij daar dan gebruik van maken om in de kijker te lopen is een zaak van geven en nemen.

Wat moet een geinteresseerde bomspotter doen?

Die kan surfen naar www.bomspotting.be. Daar is alle info te vinden over de regionale groepen. Via die website verspreiden we ook flyers en affiches. Je kan dan zien waar er in je buurt een lokale groep aan de slag is. We hebben liefst dat de mensen zich aansluiten bij een regionale groep en met de bus gaan. Ga liever niet op eigen houtje naar Shape.

Moeten de deelnemers zich zorgen maken over de juridische consuequenties?

Tot nu bleven de consequenties beperkt tot een administratieve aanhouding. Heel onze actie is gericht op een proces voor assissen. Dus als het daartoe komt, zouden we eigenlijk moeten hoera roepen. Het spreekt vanzelf dat iemand dan op onze steun kan rekenen.

Jij bent zelf acteur. Zijn acteurs makkelijk warm te maken voor dit soort acties?

Ja, er zijn toch al heel wat positieve ervarrinen. Denk aan de lezersbrieven in De Standaard die we met acteurs hebben onderschreven. Er zijn toch wel wat geengageerde acteurs. Maar deelnemen aan zoiets kost wel enorm veel inzet en tijd en die is niet altijd beschikbaar.

Maar een acteur die zich zoals jij inzet voor een organisatie is zeldzaam?

Ja, wellicht wel. Maar als ik het werk zie van Dito'Dito in Brussel... Dat vind ik zeer straf, dat is een organisatie op zich. Of De Roovers, de Queeste,... De keuze van hun onderwerpen en stukken, dat is zeker ook een soort engagement.

Foto: Bomspotting vorig jaar in Kleine Brogel (by Redkitten)