arch/ive/ief (2000 - 2005)

BomSPOTting: van Brogel naar Bergen
by Bomspotting vzw Monday October 13, 2003 at 05:22 PM

OP 25 oktober is er een bomspotting-actie op het militaire hoofdkwartier van de NAVO.

BomSPOTting: van Bro...
bomspotting.gif, image/gif, 120x119

BomSPOTting: Van Brogel naar Bergen!
"V.S. gaan mini-kernwapens ontwikkelen", "G 8 waarschuwen Iran en Korea om geen kernwapenstaat te worden ". Het wordt hallucinant. Kernwapens zijn brandend actueel.
Duizenden mensen namen de afgelopen jaren deel aan de bomspotting-acties in Kleine Brogel. Ze waren burgerlijk ongehoorzaam. Ze stapten zonder toestemming op de militaire basis waar kernwapens liggen om de voorbereiding van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid te voorkomen. Resultaat: geen enkele politieke partij durft nog de aanwezigheid van kernwapens op ons grondgebied verdedigen, integendeel. Maar geen enkele politieke partij heeft de politieke moed om de kernwapens effectief te verwijderen. En het gerecht? Dat zwijgt in alle talen. Duizenden klachten tegen de verantwoordelijken voor de nucleaire afschrikkingpolitiek, blijven tot vandaag zonder gevolg. In de praktijk is er niets veranderd: de kernwapens liggen nog in Kleine Brogel en de NAVO gaat in haar militair hoofdkwartier in Bergen rustig door met haar militaire plannen voor een eventueel gebruik van de kernwapens.

Daarom breiden we de actiedoelen uit. Nieuwe acties op de militaire basis van Kleine Brogel laten we aan de bomSTOPpers over. BomSTOPpers onderzoeken de mogelijkheid van 'effectieve' geweldloze ontwapeningsacties die het gebruik van kernwapens onmogelijk maken. Gaan ze zelf een kernwapen ontmantelen? Neen, dit zou nooit op een veilige manier kunnen. Maar om de kernwapens te gebruiken is een heel systeem nodig om het bevel tot gebruik door te geven, de kernwapens gebruiksklaar te maken en tenslotte ze naar de plek van gebruik te vliegen. Als we dit systeem hinderen, is het onmogelijk om de kernwapens daadwerkelijk in te zetten. De bomSTOPpers worden ondersteund door honderden organisaties en individuen die de ondersteuningsverklaring hebben ondertekend en een financiële bijdrage hebben gestort op het rekeningnummer van Bomspotting vzw. Door desnoods slechts één euro te storten word je - ook als je niet kan deelnemen aan BomSPOTting of BomSTOPping- juridisch medeplichtig aan het voorkomen van oorlogsmisdaden. Intekenen kan rechtstreeks via www.bomspotting.be
De bomSPOTters pakken de andere plaatsen in België aan die mee verantwoordelijk zijn voor de illegale kernwapens: het militaire hoofdkwartier SHAPE van de NAVO in Bergen.

Wat is SHAPE?
De Supreme Headquarters of the Allied Powers in Europe (SHAPE) is het militair hoofdkwartier van de NAVO in Europa. SHAPE ligt in Bergen, ongeveer 50 km ten zuiden van Brussel. Het bestaat grotendeels uit kantoorgebouwen en enkele ondergrondse bunkers en stelt ongeveer 2000 militairen en ambtenaren van de verschillende NAVO-landen tewerk.
In SHAPE worden de militaire plannen met de kernwapens uit Kleine Brogel en uit andere NAVO-kernwapenbasissen voorbereid en uitgevoerd. De politieke besluitvorming van de NAVO gebeurt in het hoofdkwartier in Brussel. De militaire besluitvorming van de NAVO gebeurt in SHAPE in Bergen. Alle besluiten over de illegale massavernietigingswapens worden, net zoals al de militaire plannen van de SHAPE, geheim gehouden. De parlementsleden en de burgers van de Europese NAVO-landen met Amerikaanse kernwapens op hun terrein, krijgen nooit iets te horen over de beslissingen ivm de kernwapens op deze basissen.

Kernwapens zijn illegaal
Kernwapens zijn de meest destructieve wapens ooit. Dat we die weg willen, is niet meer dan redelijk. En hiervoor hebben we meer dan ethische argumenten. Het internationaal Gerechtshof van Den Haag heeft in 1996 verklaard dat het dreigen met en het gebruiken van kernwapens onwettig is. M.a.w. kernwapens zijn illegaal.
Laat ons om te beginnen vegen voor eigen deur: ook wij hebben kernwapens op ons grondgebied en in ons land worden de plannen gemaakt voor het gebruik van de NAVO-kernwapens. België is hierdoor medeplichtig aan oorlogsmisdaden. Dit moet stoppen.
Onze overheid lapt het internationaal recht aan haar laars, ons gerecht weigert hiertegen op te treden. Als burgers hebben wij de plicht om te proberen om deze misdaad tegen de mensheid te voorkomen. Geweldloos, dat is evident.

Kernwapens moeten de wereld uit, om te beginnen uit België.
Wij willen de kernwapens weg. Wij willen dat België het internationaal recht rigoureus toepast en elke medewerking stopzet aan activiteiten die neerkomen op de voorbereiding van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. De Belgische overheden kunnen veel doen. Enkele voorbeelden:
- de Belgische regering kan de Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel terugsturen en de bijbehorende bilaterale akkoorden met de VS opzeggen.
- de Belgische regering kan in de NAVO pleiten voor een denuclearisering van de NAVO-strategie. Dit houdt het stopzetten in van alle met kernwapens verbonden NAVO-activiteiten: de planning voor het gebruik op de NAVO te Brussel en op SHAPE in Bergen, de organisatie van trainingen en oefeningen op SHAPE, de ontplooiing van kernwapens en het oefenen op het gebruik ervan op diverse Europese luchtmachtbasissen.
- de procureur kan een onderzoek starten naar de voorbereiding van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tegen al wie meewerkt aan activiteiten die de inzet van kernwapens mogelijk maken (in Kleine Brogel, op SHAPE en op het NAVO-hoofdkwartier.).
- het parlement kan een parlementaire onderzoekscommissie oprichten die experten hoort over het arrest van het Internationaal Gerechtshof van 1996 en de illegaliteit van kernwapens.

Get in SHAPE!
Iedereen die weet heeft van misdaden tegen de mensheid is volgens de Nürnbergprincipes verplicht daartegen op te treden. Daarom verwachten wij jou op 25 oktober in Bergen. We stappen zonder toestemming op het militaire terrein van SHAPE en gaan op zoek naar de illegale plannen voor het gebruik van kernwapens. We overtreden bewust de Belgische wet met de bedoeling kernwapens voor de rechtbank te brengen. Strikt geweldloos uiteraard, maar niet minder vastberaden. We staan immers recht in onze schoenen: het internationaal recht gebiedt ons in te grijpen waar misdaden tegen de mensheid worden voorbereid en we zijn bereid ons te verantwoorden voor een assisenjury.
Hoe kan ik meedoen?
Neem contact met een regionale bomspottinggroep. Bij hen kan je een busticket naar Bergen kopen, vind je alle praktische informatie en kan je inschrijven voor een training geweldloze actie. De volledige lijst van bomspottinggroepen vind je op www.bomspotting.be
Wat kan je verwachten?
'Get in SHAPE' is geen betoging maar een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Openheid, actieve geweldloosheid en verantwoordelijkheidszin zijn basisvoorwaarden om deel te nemen. Tijdens de busrit naar Bergen krijg je een uitgebreide briefing over de actie, een deelnemersmap met informatie en een inschrijvingsformulier.
Op het militaire terrein word je administratief aangehouden. Een aanhouding is niet leuk. De tijd dat je vastgehouden wordt, ook al duurt dat uren en is het soms erg oncomfortabel, hoort bij de actie. Bereid je daarop voor, dat bespaart je flink wat frustraties.

Hoe kan ik me voorbereiden?
Bomspotting en 'Get in SHAPE' zijn geweldloze directe acties en dat willen we graag zo houden. Daar zullen we maar in slagen als zoveel mogelijk actievoerders zich op voorhand ook trainen. Trainen betekent in dit geval: je zoveel mogelijk voorbereiden om geweldloos te blijven in directe confrontaties met politie, militairen of actievoerders die om één of andere reden uit de bol gaan zonder onze eigen doelstellingen opzij te schuiven.
Daarom worden er in veel regio's trainingen 'geweldloze actie' georganiseerd. Tijdens de training oefenen we een ganse dag in een veilige omgeving je eigen reacties op wat tijdens 'Get in SHAPE' kan gebeuren.
Deelname is gratis. Schrijf je gewoon tijdig in. De volledige lijst van trainingsdata vind je op www.bomspotting.be

Bomspotting vzw, Voor Moeder Aarde, Forum voor Vredesactie Patriottenstraat 27, 2600 Berchem, 03/281.68.39, www.bomspotting.be, bomspotting@vredesactie.be