arch/ive/ief (2000 - 2005)

Media Democratie Dag op 17 oktober
by Mara Van Riet Monday, Oct. 13, 2003 at 11:12 AM

Op 17 oktober is het Media Democratie Dag.

`Media Democracy Day` is sinds 2001 een jaarlijks initiatief van Canadese media-activisten. Nu wil het uitgroeien tot een internationale actiedag waar er informatieworkshops, acties en media happenings worden georganiseerd over de ganse wereld. De bekendheid is voorlopig alleen groot in Engelstalige en Spaanstalige landen. Maar misschien komt daar binnenkort wel verandering in.
De Media Democratie Dag is gebaseerd op drie pijlers: sensibiliseren over hoe de media onze wereld en de democratie vorm geven, protesteren tegen het huidige mediasysteem en tenslotte veranderen en op zoek gaan naar media die beantwoorden aan het algemeen belang en die diversiteit promoten.
Maar democratisering van de media beperkt zich niet enkel tot de strijd voor meer gediversifieerde berichtgeving. Het gaat ook over het publiek maken van de kennis en de middelen die nodig zijn om media te kunnen maken. Je kan dan nog zo goed georganiseerd zijn als actiegroep, de impact van een massamedium is moeilijk te benaderen omdat de middelen nu eenmaal niet beschikbaar zijn. Ga maar eens na hoeveel het kost om bv een tv zender te starten. Ook actiegroepen die pleiten voor de bevordering en de bescherming van open software kunnen zich perfect in deze dag inschrijven.

Media Democracy actiedag 2002
by link Monday, Oct. 13, 2003 at 12:20 PM

Media Democracy Day
Media Democracy Day op 18 oktober 2002 is een wereldwijde actiedag om toegang tot de media voor iederen op te eisen, en het brengt kritische en creatieve media samen met sociale bewegingen.
http://www.indymedia.nl/nl/2002/10/7013.shtml