Denderaktiekomitee betwist watereuforie by Filip De Bodt Thursday October 09, 2003 at 04:48 PM |
uilekot@skynet.be |
Tijdens een actie aan de Dender te Aalst betwistte het Denderaktiekomitee de euforische berichtgeving over de verbetering van de waterkwaliteit in Vlaanderen
DENDERAKTIEKOMITEE BETWIST WATEREUFORIE
De VMM meldt dat de waterkwaliteit er in 2002 serieus op is verbeterd met 2001. Het DAK vind deze ontwikkeling positief maar stelt dat de beloofde viswaterkwaliteit over de hele Dender uit blijft!
Het meest recente VMM-rapport toonde een goed-nieuws-show over de ganse lijn. Ook in het bekken van de Dender verbetert de waterkwaliteit. Qua opgeloste zuurstof valt 17.2% van het bekken onder aanvaardbaar, 38,6% van het Denderbekken scoort biologisch goed.
Voor de Dender geldt een strengere norm dan in de rest van Vlaanderen: na jaren van politieke actie door veel kritische burgers zou de Dender de viswaterkwaliteitsnorm moeten halen. Dit is op 13 juni 1991 vastgelegd door de Vlaamse Raad.
Aan de viswaterkwaliteit zitten we echter nog lang niet! We hebben de rekensom opnieuw gemaakt en nu blijkt dat er dramatische schommelingen zitten in de aanwezigheid van zwevende stoffen, ammonium en nitriet in het Denderwater!
Zwevende stoffen pieken tot gemiddeld vijf keer de norm en in Geraardsbergen tot maar liefst 16 keer de norm. Hoeveelheden ammonium bedragen in dezelfde condities gemiddeld twee à drie keer de norm en in Gijzegem acht keer de norm. Nitrietnormen worden overschreden met een factor twintig en in Denderbelle met 111 keer de norm! Tenslotte scoort Geraardsbergen ook dit jaar weer vier keer tot 20 keer de norm wat betreft de vaak zeer kankerverwekkende PAK’s. De hoeveelheid vis neemt sterk toe, maar de bovenstaande normoverschrijdingen zijn ervoor verantwoordelijk dat de gevoeligste soorten moeilijk tot niet in de Dender gedijen.
Vanaf 2003 begint de VMM (tien jaar na de eerste alarmkreten) met een netwerk van overstortmeetpunten. Dan zullen we eindelijk weten wat de riooloverlopen bij zware regen in ons oppervlaktewater uitspuwen. Zolang er riolen aangelegd worden waarin regenwater belandt, moet men overlopen bouwen die de rommel terug in de beek gooien. Zolang deze praktijk loopt is het DAK er van overtuigd dat viswaterkwaliteit een wensdroom zal blijven.
Vandaag wordt 66% van het afvalwater in het Denderbekken gezuiverd en wachten nog 135000 mensen op zuivering. Aquafin en gemeenten hebben sinds 1991 226000 inwoners op zuivering aangesloten aan gemiddeld 1000 euro per inwoner (ongeveer een kwart miljard euro). Voor het Denderbekken betekent dit dat de laatste tien jaar ongeveer 8 miljard geïnvesteerd werd, met zéér onduidelijk resultaat en via een zéér onefficiënte techniek. Om alles rond te krijgen dient nog een 4,5 miljard extra geïnvesteerd te worden en dan hebben we nog niet gesproken over gemeentelijke rioleringen…
Om een betere waterkwaliteit te krijgen tegen de goedkoopste prijs, eist het Denderaktiekomitee:
- Verstrengen van de lozingsnormen voor de industrie.
- Prioriteit voor duurzame landbouw.
- méér begeleiding, centen en bevoegdheden voor afkoppeling via de gemeentebesturen.
- groepering van de gewestelijke bevoegdheden in een nationaal waterbedrijf en het stopzetten van de Aquafinconstructie.
MEER INFORMATIE?
Denderaktiekomitee Groenlaan 39 9550 Herzele: 053/62-64-36