arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Ford Genk] Dag van solidariteit op 18 oktober: meer details
by christophe callewaert Wednesday October 08, 2003 at 01:20 PM

Vanmorgen gaven de organisatoren van de dag van de solidariteit met de Ford-arbeiders tijdens een persconferentie meer toelichting bij hun initiatief.

Het initiatief gaat uit van de vakbonden die daarbij toelating krijgen van de gemeente Genk. De dag zal uit twee delen bestaan. Om 11 uur zal er een Jobmars door de straten van het centrum van Genk trekken.

In de namiddag volgt er dan vanaf 13u een muzikale manifestatie op de terreinen van Ford Genk. Verschillende Nederlandstalige muzikanten hebben hun steun al toegezegd. Onder hen: ex-Noordkapers Lars van Bambost en Stijn Meuris, Sergio, Mauro, Mama's Jasje, Felice, Raphael, ex-The Scabs zanger Guy Swinnen en Axel Peleman. Ook enkele BV's als Tanja Dexters, An Van Elzen en Luc Alloo zullen hun opwachting maken.

Bijzonder is ook de komst van enkele spelers van Racing Genk die de arbeiders van Ford Genk een hart onder de riem zullen komen steken. De spelers van Genk toonden zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen Lokeren al hun solidariteit met de getroffen arbeiders. Normaal moeten spelers zich tijdens de 24 uur voor een wedstrijd onthouden van publieke activieten, maar voor de solidariteitsactie met de Ford-arbeiders geeft de trainer van Genk Stef Vergoossen graag zijn spelers vrij.

Concertorganisatoren Chokri Mahassine en Herman Schueremans nemen de praktische organisatie op zich.

De Morgen kritischer dan Indymedia?
by lize Thursday October 09, 2003 at 09:34 AM

Ik weet ook niet wat er aan de hand is, maar als ik De Morgen lees is de taal soms toch iets radicaler dan op deze site. Neem nu het concert van 'diene Chokri'.

Enkele citaten uit een interview met Chokri in De Morgen van vandaag :

Vragen van de journalist :
"Hebben Ford-werknemers niet meer aan een gespierde mars op Brussel dan aan zoetgevooisde musziek, forsbollen in plaats van spelen?"
"Is het niet vreemd dat Ford zijn parking ter beschikking stelt?"

Antwoorden van Chokri :
"Niet toevallig is CNN al geïnteresseerd in job-live"
"Dit is geen anti-Ford-initiatief maar een solidariteitsbetoon"

Prachtig hoe De Morgen daarnaast een stakende arbeider aan het woord laat (als het goed is moet het ook gezegd) : "Werkzekerheid wil ik, geen zangfeest. Zo'n benefietconcert zoals Chokri Mahassine voorstelt, wordt niet meer dan een kermis van politieke speeches, troost en muziek. Vroeger braken we bij dit soort drama's de boel op de grond af, nu luisteren we samen naar muziek. Zielig. Na Pukkelpop nu Fordpop. Je weet al wat er gaat volgen : één of andere politicus die uitschreeuwt :'Wij zijn allen Ford-arbeiders'. Mij zie je zaterdag in elk geval niet."

Ook raar : ivm chokri en pukkelpop werd een verwijzing naar een eerder commentaar van han op deze site eerder deze week op 'hidden' gezet :
http://archive.indymedia.be/news/hidden.php?id=74776#74779