arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Ford Genk] Arbeiders ochtendploeg verlaten hun post en bezetten kruispunten
by christophe callewaert Wednesday October 08, 2003 at 12:58 PM
ccallewaert@hotmail.com

BRUSSEL, GENK -- De ochtendploeg van Ford Genk legt het werk neer tijdens de twee laatste uren van hun shift. Wellicht zullen de andere ploegen in hun spoor volgen. Twee uur voor het einde van de shift trokken zij de fabriek uit.

De sfeer lijkt in 24 uur totaal omgeslagen. Waar er maandag vooral onzekerheid, angst en zelfs gelatenheid heerste, tonen de arbeiders en de bonden zich vandaag een stuk strijdlustiger. De minachtende houding van de directie van Ford speelt een belangrijke rol in de ommekeer.

Gisterenavond werden de hoofdafgevaardigden bij de directie ontboden waar ze te horen kregen dat de directie "stappen overweegt" als er woensdag (vandaag dus) niet volgens het normale schema geproduceerd wordt. De bonden noemden deze houding "ongehoord". Zij ergeren er zich ook over dat de directie zelf de arbeiders niet te woord durft te staan.

Gisteren maakte de directie enkel van het intern communicatienetwerk gebruik om met de arbeiders in contact te komen. De werknemers vonden deze koele en afstandelijke manier van communiceren onaanvaardbaar en legden spontaan het werk neer. Door de verschillende werkonderbrekingen rolden er gisteren maar een paar afgewerkte auto's van de band.

Vandaag verliet de ochtendploeg twee uur voor het einde van de shift de fabriek om zich naar de Henri Fordlaan te begeven waar twee kruispunten werden bezet. De sfeer was goed en een stuk strijdlustiger dan maandag.

Twee uur later werden de kruispunten terug vrijgegeven om de arbeiders van de namiddagploeg toe te laten het bedrijf binnen te gaan. Wellicht zullen ook zij later op de dag terug actievoeren.

(met dank aan raf voor verslaggeving ter plaatse)