arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ford-Genk/Grote Actiedag 18 oktober
by raf Tuesday October 07, 2003 at 02:20 PM
raf.custers@euronet.be 0476-954290

Op zaterdag 18 oktober vindt er (waarschijnlijk!) een actiedag plaats voor de arbeiders van Ford-Genk. Het nieuws moet nog bevestigd worden. Meer informatie komt er morgen woensdag.

Kruis zaterdag 18 oktober aan in uw agenda:
dan vindt er waarschijnlijk een Grote Actiedag plaats voor de arbeiders van Ford-Genk.

Verschillende mensen en instanties bereiden op dit ogenblik nog de Ford-Actiedag voor. Het gaat onder meer om Chokri Mahassine (organisator van Pukkelpop), de vakbonden en de gemeenten van Midden-Limburg. Morgen woensdag wordt om 11u bij Ford-Genk bekendgemaakt wat er op 18 oktober precies zal gebeuren.

Bij Ford-Genk sneuvelen circa 3000 van de 9000 jobs. Dat maakte Ford Motor Company op woensdag 1 oktober bekend. Ford haalt de productie van Transit-busjes weg uit Genk en schrapt een aangekondigde investering van 900 miljoen Euro (in het "flexibel" maken van de productie-keten). Bij Ford in Keulen moeten circa 1700 jobs weg; er gaan ook Ford-fabrieken sluiten in de Verenigde Staten.

Ford verbreekt in Genk een collectieve arbeidsovereenkomst die werkzekerheid garandeert tot 2006. Arbeiders en vakbonden beschouwen dat als contractbreuk. Ford maakt de handhaving van de Mondeo-productie in Genk afhankelijk van het "goed gedrag" van het personeel. Dat is noch min noch meer chantage.

Het nieuws van de gedeeltelijke sluiting is onder de Ford-arbeiders maar ook in de wijde publieke opinie ingeslagen als een bom.
De voorbije week is er bij Ford niet gewerkt: het bedrijf stuurde het personeeel op dinsdag 30 september naar huis; op donderdag en vrijdag 2 en 3 oktober moesten de mensen stempelen; op maandag 6 oktober organiseerden de vakbonden een 24-urenstaking "om het personeel in te lichten over de beslissing van Ford en over actieplannen".
Op dinsdag 7 oktober is het werk hervat. Maar de bonden hebben prikacties aangekondigd en willen Ford tot nieuwe onderhandelingen dwingen door te beletten dat er onderdelen (voor andere vestigingen) en afgewerkte auto's het bedrijfsterrein in Genk verlaten.


Wanneer een grote solidariteitsstaking?
by El Che Tuesday October 07, 2003 at 08:52 PM

Voor wanneer een grote 24u-staking om de solidariteit over alle sectoren heen om de arbeiders van Ford te steunen. En wellicht barsten er weer commentaren los, als ' daar los je nix mee op, daar steun je ze niet mee, ...', maar dat kan me geen barst schelen.
Het wordt tijd voor een signaal, aan alle werkgevers en aan de paarse knoeiregering. Het mag zo niet verder gaan. Ik hoorde zondag nog van een ex-Renaultarbeider hetzelfde verhaal; we moeten de handen in elkaar slaan. Na Renault, kwam Sabena, de Post, de NMBS, de openbare diensten, Ford, ...
Daarom moeten de vakbonden DRINGEND in axie schieten. Waarom geen algemene 24u-staking? Dan krijgt de Ford-direxie, net als alle bedrijfsleiders een duidelijk signaal dat onze arbeiders zich niet zomaar opzij laten zetten. En dan zal misschien de politiek eindelijk inzien dat het zo niet verder kan en dat van de actieve welvaartstaat we stilaan afglijden naar een sociaal bloedbad zoals nooit eerder vertoont in het kapitalisme...