arch/ive/ief (2000 - 2005)

Burgerinspectie-team gearresteerd te Lakenheath.(Engeland)
by Voor Moeder Aarde Monday October 06, 2003 at 01:59 PM

Deze morgen werd een internationaal “team van burgerinspecteurs” van Voor Moeder Aarde(Gent) gearresteerd binnenin de illegale nucleaire basis van de V.S. in Lakenheath, in het zuiden van Engeland.

De groep van vijf Belgen vervoegde lokale activisten om deel te nemen aan een dag van directe geweldloze actie, georganiseerd door de "Lakenheath Action Group". Ze werden gearresteerd nadat ze de basis hadden betreden om daar een burgerinspectie naar massavernietigingswapens te houden.

Anu Korhonen, een vrijwilligster bij Voor Moeder Aarde, en van de legale ondersteuning voor de internationale burgersinspectieteam: "We zijn naar the USAF Lakenheath gekomen om bewijzen te vinden voor de aanwezigheid van massavernietigingswapens. We zijn verbaasd van de hypocrisie van de Verenigde Staten, die bereid zijn om oorlog te voeren op basis van onbevestigde rapporten van massavernietigingswapens in Irak terwijl ze zelf hun illegale nucleaire wapens behouden in Lakenheath en dreigen om ze te gebruiken.”

Het inspectie-team was bezig informatie te verzamelen over de aanwezigheid van nucleaire wapens te Lakenheath. Deze nucleaire wapens zouden dezelfde zijn als die op de militaire basis van Kleine Brogel(België), nl. US B61 kernbommen. De burger-wapeninspecteurs zijn van plan om een copie van hun rapport te verzenden naar de leden van de VN Veiligheidsraad. De groep had gesproken met Amerikaans militair personeel die de basis bewaken, maar die konden niet bevestigen of ontkennen dat er nucleaire wapens op de basis waren opgeslagen.

Ondanks de officiële politiek van stilte is het duidelijk door de “nuclear safety awards” die de basis kreeg, dat er nucleaire wapens aanwezig zijn.

Foto’s van de actie van vandaag en van acties van gisteren zullen later vandaag beschikbaar zijn.

Perscontacten: Zina, Kathryn and David on +44 7803 161 723.

Binnenkort in België:

Get in SHAPE
Bomspotting-actie op het militaire hoofdkwartier van de NAVO
Zaterdag 25 oktober 2003, 11u /// Bergen
http://www.motherearth.org/bomspotting/nl/home_nl.php