arch/ive/ief (2000 - 2005)

Trefdag Groen en Links
by Deirdre Maes Friday October 03, 2003 at 04:20 PM
uilekot@skynet.be

Rond de oproep groen en links wordt een trefdag georganiseerd op 18 oktober te Brussel

Startdag Groen en Linkse politieke beweging in Vlaanderen.

Na de verkiezingen van 18 mei werd er vanuit vzw ‘t Uilekot, een regionale actiegroep in Z.O.-Vlaanderen, een oproep gelanceerd voor de vorming van een nieuwe Groen-Linkse beweging in Vlaanderen. De ondertekenaars van de oproep willen een geloofwaardig progressief alternatief opbouwen. Op zaterdag 18 oktober houdt deze beweging haar eerste trefdag. Tijdens die dag zijn ondermeer de vroegere Ecoloparlementair Vincent Decroly en ook Nederlands europarlementslid Eric Meyer (SP) te gast. De 200 verwachte aanwezigen zullen er samen nadenken over de toekomst van de nieuwe Vlaamse politieke beweging.

De jongste verkiezingen leverden progressief Vlaanderen een fikse kater op. De klein-linkse partijtjes haalden een verwaarloosbare score, mede dankzij hun verouderd discours. Agalev verloor zijn voltallige kamer- en senaatsfractie. De reden ligt voor de hand: in weerwil van slogan slaagden de groenen er niet in het verschil te maken. Ze haalden uiteraard dan wel enkele dossiers binnen, maar de neo-liberale golf werd niet gestopt. Op cruciale dossiers, zoals het behoud van het havendorp Doel werd er in eigen doel getrapt.

Progressief Vlaanderen heeft een nieuwe en radicale progressieve politieke uitdrukking nodig om haar thema’s, zoals vrede, milieu en duurzame ontwikkeling, werkgelegenheid of een rechtvaardige fiscaliteit in de aandacht te krijgen. Vanuit vzw ‘t Uilekot in Herzele werd een oproep gelanceerd tot de vorming van een nieuwe Groen-Linkse beweging. Vandaag onderschreven reeds méér dan 130 mensen deze oproep. Voor het eerst krijgen we een bundeling van krachten en slaan heleboel linkse organisaties, zoals de KP, de SAP en LEEF! de handen in elkaar slaan, gesteund door een hele trits onafhankelijken. Ondermeer Ludo Abicht, Mong Rosseel, feministe Ida Dequeecker en folkzanger Ludo Vandeau (Ambrozijn) tekenden de oproep. Het doel is een politieke tegenmacht op te bouwen: geduldig, open en met gevoel voor humor; een tegenmacht die ook écht het verschil kan maken en die zich niet in de eerste plaats concentreert op electorale initiatieven. Een tegenmacht die openstaat ook voor mensen met een politiek engagement.

Door het succes van de oproep wordt er precies vijf maanden na de verkiezingen verzamelen geblazen. Op deze trefdag zal in de eerste plaats het regeringsbeleid onder de loep worden genomen. Dit gebeurt in verschillende workshops met thema’s zoals milieu, vluchtelingen, tewerkstelling of vrouwen. Op een bijeenkomst in december wil men dan concrete initiatieven plannen, acties vastleggen enz… Daarnaast wordt er ook nagedacht over de te volgen strategie om een politieke tegenmacht uit te bouwen. In deze denkoefening kan er op de hulp van Eric Meijer (europarlementslid SP-Nederland) en Vincent Decroly gerekend worden. De dag vindt plaats in het Gemeenschapcentrum Elzenhof in Elsene, van 10.00u. tot 17.00u.

Info: vzw ‘t Uilekot Groenlaan 39 9550 Herzele: 053/626436 uilekot@skynet.be

Succes
by Mark B. Friday October 03, 2003 at 07:52 PM

SAP, LEEF, KP en een hele reeks 'zogenaamde' onafhankelijken. Klinkt indrukwekkend maar iedereen die een beetje op de hoogte is van de linkerzijde weet dat dit niet het geval is. Men kan zelfs de vraag stellen aan sommige organisaties in hoeverre het gaat om een 'positieve' keuze om dit 'project' te starten of ondersteunen.

Nu, in ieder geval is het geen slecht idee maar ik denk dat er meer nodig is om echt tegengewicht te bieden tegen het neo-liberaal offensief dan de 'bundeling' van de 'progressieve' krachten in Vlaanderen.

Die 'bundeling' van de krachten, als het lukt, is wellicht een stap in de juiste richting maar er zal meer nodig zijn dan dat. Ik vraag me ook af hoe je die 'professionele onafhankelijken' zover kan krijgen om hun handen aan iets vuil te maken.

Enfin in ieder geval succes en laat iets weten over de resultaten.

Groen en links?
by wie kiest, verliest :) Saturday October 04, 2003 at 10:50 AM

Op de voorlopige lijst op:
http://users.skynet.be/uilekot/nieuws.htm

lezen we volgende naam:

Reinout Buys, Vlaamse Volksbeweging


>>>


"reinout buys - 21/11/2002

Mijn opinie, Van mij mogen hier gerust vreemdelingen binnen, maar ze moeten zich wel schikken naar de wetten en normen hier in Vlaanderen.Ze moetzen zich aanpassen. Zoals wij, Vlamingen, dat ook doen als we buiten onze landsgrenzen komen, begin al in Wallonië, daar moeten WIJ geen NEDERLANDS gaan spreken!! Ik vindt dat men die moeite mag doen om, als men hier wil blijven!!!"
http://www.n-va.be/laatuhoren/ArchiefDetailReactie.asp?TxtmessageId=5050


"reinout buys - 21/11/2002

Ik ben VLAAMS, maar ik vindt dat het BLOK in hun standpunten soms te ver gaat, hun nationalistische eisen die zijn hetzelfde als NV-A of toch gedeeltelijk. VLAANDEREN ONAFHANKELIJK!!!! Is het niet!!!!! Maar de een is wat extremer dan de ander. Wat ik ondemocratisch vindt aan paars-groen en alle andere regeringen het "cordon sanitair" hierdoor wordt het extremisme sterker en dus gaat men zoveel mogelijk actuele punten zoals het probleem vreemdelingen al spoeerpunt gebruiken om dat cordon te doorbreken, heeft het dan iets geholpen??? Antwoord neen,het heeft het enkel erger gemaakt!! En sta ik wel achter het stanpunt dat men zich moet aanpassen, maar we mogen niet racistisch worden,dat gaat te ver."
http://www.n-va.be/laatuhoren/ArchiefDetailReactie.asp?TxtmessageId=5051