arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verdachten IARG blijven vastzitten
by Steungroep Friday October 03, 2003 at 04:05 PM
steungroep@gmx.net

Persbericht van de Steungroep

- Persbericht -

Verdachten blijven vast, Nederland wordt wakker!

02-10-03 - Het hof in Arnhem heeft vandaag een uitspraak gedaan inzake het hoger beroep dat een vijftal activisten had aangespannen tegen hun nog immer voortdurende voorarrest. De uitspraak van het hof is dat deze mensen in hechtenis blijven vanwege zogenaamd vluchtgevaar.
De activisten werden op 5 september, samen met 44 collega's, opgepakt bij een geëscaleerd protest tegen het houden en fokken van nertsen vanwege hun vacht. Op 10 oktober moeten deze 5 activisten voorkomen voor de rechtbank in Zutphen.

Een woordvoerder van de Steungroep van de arrestanten laat weten: "De activisten die nu vastzitten vechten in eerste instantie voor het voortbestaan van de aarde en haar inwoners. Al het leven wordt niet in gevaar gebracht door de mens, maar door het politieke en economische systeem. Hun strijd is in eerste instantie gericht op het bevrijden van de aarde, inclusief onszelf, van een systeem dat ons naar de ondergang leidt.
In dit specifieke geval, de pelsdierfokkerij, gaat het om een industrie die doelbewust en met medeweten van politiek en media te werk gaat. Elk jaar worden in Nederland in 192 fokkerijen, 2,8 miljoen nertsen gefokt. Ons land staat hiermee hoog op de wereldranglijst van bontproducerende landen. De politiek en pelsdierindustrie verstoppen zich achter regels, wetten en handhaving. De overheid ziet niet dat bont door de maatschappij wordt ervaren als een moreel verwerpelijk luxeproduct. Gevestigde ingeslapen en geïnstitutionaliseerde milieuorganisaties gaan hierin mee met hun aanpak van polderen en nat houden. En dan is er een groep activisten die spontaan en ongeorganiseerd hun lijf en leden inzet om dit onnodige dierenleed te voorkomen. Deze activisten, die de overheid in verlegenheid brengt, worden ten onrechte afgeschilderd en behandeld als terroristen. Mensen die een geïndustrialiseerde vorm van dierenmishandeling aan de kaak stellen en het systeem achter dierenleed blootleggen zijn geen terroristen. Terrorisme is de tactiek van massaal inboezemen van angst. Hoe je ook tegen deze activisten aankijkt, hun strategie is niet gericht op het massaal bang maken van mensen. Helaas is er tegenwoordig een sfeer aan het ontstaan waarin activisten die strijden tegen onrecht zich moeten verantwoorden voor hun standpunten, terwijl de mensen die in de eerste plaats het onrecht veroorzaken buiten de beklaagdenbankjes blijven. Het is de hoogste tijd dat de overheid en de rest van Nederland wakker worden."

- Einde persbericht -

Steun de gevangenen
by steungroep Friday October 03, 2003 at 04:07 PM

Toon je solidariteit en kom 10 oktober, meer info:
http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14187.shtml