arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Ford Genk arbeiders vertellen] Ik heb U bedrogen en nu gaan we eens babbelen
by han Soete Friday October 03, 2003 at 12:21 AM
han@indymedia.be

Eigenlijk weten we gewoon niet meer wat nu nog moeten geloven, na alles wat ze hier hebben vertelt. We hebben zo hard gewerkt, flexibiliteit, herstructureringen, teamwork, zaterdagwerk, zondagswerk, ... en krijg je zo'n klap rond je oren. En dan de manier waarop, ze hebben het ons laten weten via het Belang Van Limburg en de media, dat ze het op zijn minst LIVE hadden vertelt.

Eerst beloofde de directie vier modellen, dan waren het er drie, en nu zeggen ze helemaal geen nieuwe modellen. Nu zeggen ze dat ze pas in maart gaan weten of er een nieuw model komt, ... tegen dan zijn met alles weg.

We moeten nu gaan onderhandelen met een directie waar we totaal geen vertrouwen meer in hebben. Stel je voor dat U vrouw thuiskomt en die zegt : "Ik heb U bedrogen en nu gaan we eens babbelen over onze toekomst."

Dat kan toch onmogelijk werken. Ze hebben ons 100% bedrogen, 10 maand lang hebben ze ons om de tuin geleid. En moeten wij daar maandag terug gaan mee samenzitten en onderhandelen.

Wij hebben hier gevochten voor LEVEL 7, we hebben daar zoveel moeite voor gedaan. We moesten zwijgen jah, ze pakten mensen weg van de band, en wij maar harder werken, en we hebben nooit gereclameerd, we wilden de fabriek gezond houden. En we krijgen stank voor dank.
En maandag zouden wij terug die bordjes van het teamwerk moeten invullen, dat is gewoon lachwekkend.

Het rommelde al lang, maar dan krijg te te horen : we gaan 900 miljoen investeren. Ze vroegen ons of we akkoord waren met vier modellen en 1500 ontslagen. Anders zou de Ford Transit hier gebleven zijn, zonder garanties voor de toekomst en zouden ze 2.000 mensen ontslaan.
En kijk nu eens, .... hoe kan je die mannen nog vertrouwen.
En wij maar braaf zijn, niet staken, geen acties, .. en kijk eens.
We hadden garanties zwart op wit, maar dat stelt allemaal niets voor.

Voor de vakbondsmilitanten moet dit heel erg zijn. Ze hebben ons die papieren getoont. Ze hebben vertrouwen gehad in de directie en ons uitgelegd dat dit het beste voor ons was, en nu ... De directie beloofde 900 miljoen investeringen, een hele nieuwe multifunctionele fabriek, we hebben de papieren gezien. Ik kan me voorstellen dat de militanten zeer kwaad zijn.

Ja natuurlijk ben ik boos, en dan die arrogantie op de vergadering. Ik heb me echt moeten inhouden hoor, want ik zou erop geslagen hebben. De mensen die vertrouwden ons, maar hoe moet dat nu, wie kunnen de mensen nu nog vertrouwen?

Ik begrijp dat niet. Er is een contract, en daarop staat voor 900 miljoen investeringen, dan kan je daar toch niet zomaar op terugkomen. Als ik een huiskoop kan ik daar ook niet op terugkomen, maar die mannen die mogen alles.

Als je ziet dat mensen op zo'n hoog niveau gewoon schriftelijk verklaringen naast zich leggen. Hoe moet dat dan, wie kan je dan nog vertrouwen. ALs zij zich niet aan hun beloftes moeten houden waarom zouden wij dat dan moeten.

Ze proberen ons nu wijs te maken dat ze met 6.000 mensen 800 auto's gaan maken, terwijl we er vroeger 2.000 maakten. Dat gaat hier jaar openblijven, hoe kan dat nu. Gaan we met 2 man de job van één moeten doen?

Ze hebben blaasjes wijsgemaakt van het begin tot het einde, allemaal leugens. We krijgen nu een nieuwe model hier de C4. Ja dat stond ik de krant, maar het is wel zo.

Ik weet wel, gij zijt dat hier aan opnemen. Maar laat ons eens eerlijk zijn, de autofabrikanten dat is gewoon één groten maffia, en de klein man is altijd de dupe. Ze mogen dat nu keren draaien hoe dat ze willen. Ze hebben contracten gemaakt, maar Ford die hoeft die niet na te leven. Die mensen die moeten gewoon niets naleven.


Hoe lang nog ?
by Eddy Neyens Sunday October 05, 2003 at 11:44 AM
eddyneyens@hotmail.com

De rijken mogen alles en wij hebben ons daarbij neer te leggen...De vakbonden hebben niks meer te zeggen, de politiekers spelen onder één hoedje met de kapitalisten...Hoe lang gaan we dit nog blijven pikken ? Hoe lang zullen gewone werkmensen zich laten bedotten met de belofte van een vast en zeker inkomen ?

Hoe lang zal er nog uit naam van verrijking en egoïsme met het leven van massa's mensen worden gespeeld ? In de arme landen sterven dagelijks meer dan 100.000 mensen van armoede en ziekte. In het rijke Westen worden mensen in financiële ellende gestort door bureaukraten en accountants.

Hoe lang nog voor onze ogen opengaan en het inzicht daagt van een broodnodige globale solidariteit tussen alle mensen wiens leven wordt bedreigd door honger, oorlog, armoede en werkloosheid ?

Another world is possible, and we pledge to make it real !

Peace.