arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Ford arbeiders vertellen] Dit is emotioneel een zware dobber.
by han Soete Friday October 03, 2003 at 12:16 AM
han@indymedia.be

De Ford-arbeiders zijn murw geslagen. Sommigen staan met tranen in de ogen aan de poort, anderen ballen hun vuisten in hun zakken. Men voelt zich verraden door de directie, en zeker bij de syndicale delegatie die de plannen enkel maanden geleden voorlegde aan de arbeiders is de spanning te snijden.

De Ford-arbeiders hebben er zo hun idee over.

Ja dit is een zeer moeilijk situatie. Niemand weet nu of hij al dan niet mag blijven. Van ons drie zou er normaal iemand moeten verdwijnen,...
Hoe moet dat nu, hoe kunnen we zo terug aan de slag.

En nu moeten wij dat gaan vertellen in de fabriekshal. Hoe gaan we dat doen, hoe gaan we moeten bepalen wie er weg moet en wie niet. Je weet zo welke drama's daar van gaan komen. De mensen gaan dat elkaar kwalijk nemen, dat is heel normaal.
ge moet U dat eens voorstellen, stel ik één van de mensen die moet vertrekken in januari, en iemand anders moet dan mij job overnemen. Ik zou die persoon dan enkel weken moeten opleiden. Hoe kan dat nu werken, kan je je dat voorstellen?

Ja dit is een uitzichtloze situatie, de patroon heeft ons met de muur tegen de rug gezet. Want zelfs als wij hier staken, dan voelt hij dan niet eens. Ze maken gewoon in een andere fabriek wat meer auto's, ...

Eigenlijk kan je nu best beginnen met ander werk te zoeken want binnen twee jaar dan gaat de rest ook dicht en dan is het helemaal onmogelijk om werkt te vinden. Dan kan je best twee grote honden kopen om je huis te beschermen. Er gaan hier mensen rondlopen die honger hebben, dat is wat er gaat gebeuren.

Misschien dat we een premie krijgen, iets anders dat zie ik niet. Toen de mijnen sloten toen was er hier nog de FORD, maar welke grote werkgever is er hier nu nog.

Ja FORD heeft geld, dat moet ge ons niet vertellen, die hebben massa's geld.
We moeten gewoon doorgaan, verder actie voeren tot de directie plooit. We moeten eisen dat ze de transit hier houden. We kunnen er ons moeilijk bij neerleggen als vod hé.