arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gerard Ignoul (ACV): 'Politieke motieven achter keuze om in Genk banen te schrappen'
by Cristina Alvarez Friday October 03, 2003 at 12:14 AM

Gerard Ignoul is provinciaal secretaris van het ACV. Hij wijkt geen moment van de zijde van de arbeiders die sinds gisteren de wacht houden aan de hoofdingang van Ford Genk. (met dank aan Spike voor de foto)

Gerard Ignoul (ACV):...
im009325ignoul.jpg, image/jpeg, 350x328

"Gisteren heb ik met de Amerikanen gepraat en ze zeiden me dat Ford Genk te duur is. Niet alleen dat de salarissen te hoog zijn, maar ook dat het onderhoud van de fabriek te duur is en dat de belastingen te hoog zijn. Ze maakten me duidelijk dat er voor de arbeiders geen oplossing meer is."

"Vanavond plegen de vakbonden overleg over de te volgen strategie. Wij willen dat Ford pijn lijdt. Stap voor stap zullen we zien of onze acties resultaat opleveren. Als er niets verandert, gaan we door. Als de directie tot inkeer komt, zullen we onze houding opnieuw bepalen."

"Ze zeggen ons dat alle vestigingen moeten herstructureren, maar dat klopt niet. Ford Valencia deelt niet in de brokken. Ford Duitsland wel, daar gaan 1.700 jobs verloren."

"De Genkse afdeling wordt geroemd voor de kwaliteit van het werk en ook de productiviteit is hier heel hoog. Ons enige nadeel is dat de loonkost iets hoger is."

"De fabriek in South Hampton is lang niet zo winstgevend. Zij produceren ongeveer hetzelfde aantal auto's, maar doen dat wel met 20% meer arbeiders. En toch worden zij niet getroffen. Volgens mij kan het niet anders dan dat daar politieke motieven in meespelen. Groot-Brittannie is een bondgenoot van de VS. En Ford is goede maatjes met Bush. Zou het toeval zijn dat de landen die de Amerikanen gesteund hebben tijdens de oorlog zoals Engeland, Spanje en Turkije nu buiten schot blijven en dat Belgie en Duitsland, twee hevige tegenstanders van de oorlog zwaar getroffen worden?"

(vertaling christophe callewaert)

vijanden
by dirk van mechelen Friday October 03, 2003 at 12:25 AM

Als het klopt dat Engeland, Spanje en Turkije gespaard worden omdat het bondgenoten zijn, dan betekent dat dat Duitsland en België dat niet zijn. Wat zijn we dan wel? Vijanden? Ik ben het daarmee eens, ik ben een absolute vijand van het Amerikaans beleid, binnenlands zowel als buitenlands. En als economische sancties (want dat zijn het dan) de tol zijn die we moeten dragen voor onze principiële houding, dan stel ik voor dat we die solidair en met fierheid dragen.
Niet buigen voor de Amerikanen, niet buigen voor Ford, niet buigen voor de chantage van de uitbuiters!

akkoord
by frank colle Friday October 03, 2003 at 08:35 AM

Maar moeten we dan niet ineens andere amerikaanse bedrijven ook buitensmijten?

Ook akkoord
by Linda Friday October 03, 2003 at 11:56 AM

Ik ben akkoord met Dirk van Mechelen. Wie zichzelf respecteert kan het beleid van de Bush administratie alleen maar verfoeien, zowel binnenlands als buitenlands. Het baat niet te buigen voor de tiran. Dat is alleen maar uitstel van executie en leidt tot verzwakking op lange termijn. Door nu solidair te zijn met Ford Genk en terug te vechten tegen opperhoofd Bush, zullen we op termijn de sterkste zijn. Laat de Britten en de Spanjaarden maar in de waan dat de gebraden haantjes vanzelf in hun mond zullen vliegen. Ford doet zichzelf pijn als Ford Genk sluit.

Terugvechten en laten zien wat we waard zijn, daar komt het op aan.

Logica van de patroons
by KAM Friday October 03, 2003 at 11:56 AM

1)Turkije was ook een tegenstander van de oorlog. Die redenering gaat niet op. Ford sluit drie ondernemingen in de VS (met de goedkeuring van de Amerikaanse vakbonden)

2)De vakbonden in het VK hebben 10 keer meer geprotesteerd tegen de oorlog dan de vakbonden in België die de anti-oorlogsbeweging maar half en half hebben gesteund.Zeker de centrales van de vakbonden.

3)Ik vind het jammer dat een vakbondsafgevaardige dezelfde logica gebruikt als de patroons. Nu van een ACV'er is dat wellicht historisch te verklaren. In plaats van Ford aan te vallen wiens r**t de vakbonden jaren hebben gelikt in de hoop een aantal jobs te redden vallen ze de arbeiders in de vestigingen van Spanje en Valencia aan. Waarom moeten die dan niet dicht? Met dat soort redeneringen kan je geen vuist maken tegen het patronaat.

Ze hebben zelfs mee besparingsplannen opgestelt. Ze zijn akkoord gegaan met de afdanking van 1400 arbeiders met de 'belofte' van Ford om te investeren. Hoeveel zullen ze zich nog aan dezelfde steen stoten? Ze moeten na Sabena en tal van andere voorbeelden toch beseffen dat het woord van de patroons niet telt als de winsten van hun aandeelhouders op het spel staan. Nu zeggen ze dat het er al jaren zat aan te komen. Als je kijkt naar hun daden de laatste jaren zou je dat niet zeggen.