arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Ford Genk arbeiders vertellen] We gaan de ford-arbeiders omscholen.
by han Soete Thursday, Oct. 02, 2003 at 11:11 PM
han@indymedia.be

Politici, ondernemers, ... ze komen allemaal op TV vertellen dat ze werk hebben voor de ford-arbeiders. Van de enen mogen ze in Gent komen werken en de ander wil er bouwvakker van maken.

De Ford-arbeiders hebben daar zo hun idee over.

Ja, ja,... en dan komen ze in de media vertellen dat ze ons allemaal gaan omscholen tot bouwvakker. Maar hoe gaat dat lopen, ze kunnen toch niet heel Limburg volbouwen.
En dan zeggen ze die mensen kunnen in de Horeca terecht. Maar zeg nu zelf, als iedereen hier werkloos is, wie gaat er dan nog op restaurant gaan. Je kan toch niet uit gaan eten met je familie als er één of wie weet met twee werklozen zijn, hoe moeten we dat dan betalen.

Jah en dat verhaal van de VOLVO. Er zullen daar misschien een paar mensen op inpikken maar Gent dat ligt 200 km van hier. Dan zouden we om 3u moeten vertrekken om met de vroege aan de slag te gaan. Gaat VOLVO dat betalen, die 8 fr per kilometer, alle dagen. Dat is 6.000 km per maand.

Dat zijn echt verhaaltjes voor Verhofstadt en zijn mannen hé. "We gaan 200.000 banen creëren, ... ze zijn goed begonnen.
En dan zouden we naar Gent moeten gaan.
Dat zijn gewoon oplossingen die er geen zijn hé.

Ze weten niet goed wat ze zeggen denk ik. Want het gaat niet over 3.000 mensen hé. Voor elke arbeider op FORD is er nog eens een arbeider in een onderaanneming die zal moeten verdwijnen. En daar gaan ze allemaal bouwvakkers van maken. Ze gaan heel Limburg volbouwen of wat.

Wij zijn recht van de school hier beginnen werken, in de hoop hier een toekomst te hebben. En nu kunnen we hier gewoon alles opruimen, en de laatste die doet het licht uit.

Wij hebben hier allemaal onze job die we al jaren doen. Je kan het werk op Ford niet vergelijken met een bouwvakker. De mensen die hier al jaren werken, die kunnen zich niet zo maart aanpassen hoor.

Ik ben uit Kroatië naar hier gekomen, ik was 12 jaar en vier jaar later stond ik aan de band. Ik werk hier nu 28 jaar. Mij vader die werkt in de mijnen, en vond ik dat ik beter op de Ford kon beginnen. Mijn vader is ondertussen gestorven, en ik zal nu zonder werk zitten.
Ze moeten bij mij niet afkomen hoor met al die verhaaltjes van omscholen. na 28 jaar ford nu nog iets anders gaan leren. Ik heb al eens gedacht om truck chauffeur te worden. Maar dat gewoon opnieuw naar school gaan. Bovendien is mijn rug kapot van aan de band te staan. Ik kan gewoon niet in de bouw of als truckchauffeur aan de slag.