arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Ford Genk arbeiders vertellen] Worden wij gestraft voor Belgische houding over Irak?
by han Soete Friday October 03, 2003 at 12:01 AM
han@indymedia.be

België heeft zich te duidelijk uitgesproken tegen de oorlog. dat is althans wat sommig analisten en journalisten ons vandaag proberen wijs te maken.

De ford-arbeiders hebben daar zo hun idee over.

We denken dat Amerikanen op deze manier wraak willen nemen omwille van de Belgische houding tegenover de oorlog in Irak. Als de Belgische regering geween een vliegtuig of twee had gestuurd, dan was het nu misschien anders geweest.
In Spanje en Turkije daar vallen geen ontslagen hé, die landen hebben goed meegedaan met de Amerikanen. Maar in België en Duitsland vallen er ontslagen, dat zal zeker hebben meegespeeld hoor in de beslissing.
Want het is geen Europese beslissing hé, het zijn de Amerikanen die aan de FORD Europa zeggen wat er moet gebeuren.

Dit is gewoon een politieke afrekening. Ze zijn dat daar niet vergeten dat wij hebben dwarsgelegen in die oorlog. De presidentsverkiezingen in Amerika die worden gesponsord door FORD, moet ge daar nog een tekeningetje bij maken.
BUSH dat is een republikein, en die hebben alle grote fabrieken achter zich.

Misschien moeten we hier maar wapens beginnen maken. Daar is altijd geld voor, dat is tenminste een winstgevende sector.
Ge moet niet lachen. Een wapenfabriek dat sluiten ze niet hoor, want dat brengt op.

Ik weet het niet hoor. Ik vind die beslissing gewoon typisch Amerikaans. Als er ergens geld te verdienen valt dan zijn ze daar, desnoods met wapens. Maar als er niest meer te verdienen valt dan zijn ze weer weg. Dat was zo in Somalië en dat is vandaag zo in Genk.

----
reacties van fordarbeiders, bij elkaar gesprokkelt aan het piket.

huilen met de wolven in het bos
by werklozenbond Friday October 03, 2003 at 12:18 AM
werklozenbond@yahoo.co.uk

Een andere arbeiders stelde over de Belgische houding ten opzichte van de illegale oorlog en bezetting van Irak: "soms is het beter om mee te huilen met de wolven in het bos, zeker als die wolven sterker zijn".
Begrijp ik het goed? Moeten we dan in functie van onze jobs wat vliegtuigen sturen en Iraakse kinderen bombarderen? Of onze eigen jongens sturen zodat ze ginder opgeblazen kunnen worden door de Iraakse partizanen? Moeten we voor het behoud van de werkgelegenheid onze principes opzij zetten en dansen naar de pijpen van een niet eens verkozen impresident en het stelletje oorlogsstokers dat de touwtjes in handen heeft en haar eigen belang behartigt?
Toen Johnny Rotten zong "we're all prostitutes, everyone has his price", doelde hij precies daarop. Maar plat achterover gaan liggen met de benen open omdat de andere sterker is, en achteraf hopen dat je op de meest flexibele (dus onmenselijke) manier door hem mag uitgebuit worden, daar bedank ik toch feestelijk voor.
De Belgische arbeiders kennen bijna de hoogste uitbuitingsgraad ter wereld. Dat wil zeggen dat elke euro die door kapitalisten in België geïnvesteerd wordt, dubbel en dik wordt terugverdiend. En onze overheid is permanent bezig om het buitenlandse investeerders nog meer naar de zin te maken, om met andere woorden de uitbuitingsgraad te verhogen. De arbeiders en bedienden hier worden beschouwd als 'human resources', menselijke grondstoffen, van hoge kwaliteit: hoog geschoold en erg flexibel. Maar zelfs het meest flexibele riet breekt als je erop trapt.

geen ruzie maken hé : eenheid maak macht :-)
by han Friday October 03, 2003 at 12:43 AM

Ik vind het meer dan intressant om te weten dat er zeer verschillenden meeningen zijn onder de ford-arbeiders over Bush en de Belgische regering.

Het zou ook wel eens kunnen waar zijn, dat die een manier is van Bush om revanche te nemen. Maar wat stel je daar dan tegenvover?

Ik weet niet of je met "meehuilen met de wolven" ook maar iemand zal overtuigen aan de fabriekspoort.
De houding van iemand als Gerard https://archive.indymedia.be/news/2003/10/74119.php lijkt mij veel overtuigender.

Als de vakbonden die houding aanhouden, dan zal Ford het zich nog beklagen dat ze met die van Genk wilden sollen.

Amerikaanse fabrieken sluiten ook
by Raf Verbeke Friday October 03, 2003 at 09:42 AM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Ford sluit ook in Amerika fabrieken. Voor het eerst in de geschiedenis heeft de automobielvakbond een akkoord gelsuiten met FORD dat voorziet in de afvloei van 50.000 ! werknemers op 4 jaar. Dat zou drie jaar geledenniet gekund hebben. Het is mogelijk dat de houding van België in de oorlog meegespeeld heeft in het besluit om Genk en Keulen te treffen ten voordele van Valencia en Dagenham. Maar dan gaat het m.i. om BIJKOMENDE POLITIEKE motieven. Om verdeeldheid te zaaien onder de werknemers bv. Of om bepaalde bijkomende politieke oogmerken inzake steun aan de bezetting van Irak in de verf te zetten. De wezenlijke oogmerken van directies als FORD zijn ingegeven door bedrijfsbeleid. Die zijn ook politiek is natuurlijk !!!!!! Maar van een andere orde.

Vergelijk het met sluiting van Renault en FCI in Mechelen. Natuurlijk gaan Franse staatsondernemingen eerst in België en Nederland sluiten. Dat zijn beslissingen die vooraf doorgenomen worden met de regering. In het geval van FCI met de PS en zelfs met medeweten van CGT en CFDT. Maar de beslissing om fabrieken te sluiten en kapaciteit op te bouwen in Rusland (Renault) of in China (FCI) is ingegeven door bedrijfspolitiek en niet door staatspolitiek.

Als we chauvinisme en oorlog willen inbrengen in het debat over de strijd tegen sluitingen dan denk ik dat het vredesdividend dat de paarsgroene regering dank zij de anti-oorlogsbeweging en door de tegenstellingen tussen VSA en Amerika had bij de bevolking en in de internationale diplomatie alleen maar kan ten gelde gemaakt worden door net niet toe te geven aan het sociaal deficiet van groepen als FORD. Zoals het dus mogelijk is om weerstand te bieden aan de oorlog, is het mogelijk om te zeggen "gedaan met sluiten en afdanken !". Vincent Decroly heeft in de kamer eenperfect realiseerbaar wetsvoorstel neergelegd die de vakbonden de mogelijkheid geeft om dit waar te maken. Waarom zouden wij de beleidsvoerders niet in die zin kunnen beïnvloeden zoals de bevolking dat op een prachtige manier heeft gedaan in de kwestie Irak.

Ik nodig iedereen uit volgende week bij elke ploegwisseling aan de poort van FORD te komen naar de steunwake voor de werknemers van FORD om het gesprek daarover voort te zetten. In overleg met de vakbonden hebben mensen van ATTAC en Limburgs Sociaal Forum daar een tent opgezet om deze steun vorm te geven.

Laten daar dit heel belangrijke debat voort zetten want.... het kan de werkeners alleen maar steunen !

Raf Verbeke

Belgische houding t.o.v. oorlog tegen Irak
by Guido Friday October 03, 2003 at 07:20 PM
pannekoek_guido@linuxmail.org

Ter info:

De Belgische regering liet vele treinen met Amerikaans militair materieel, passeren in dit land.

Protest daartegen werd niet geduld. Denk maar aan de Trainstopping-actie waarbij meer dan 100 mensen preventief werden opgepakt en bijna twaalf uur werden vastgehouden.

Bij een andere Trainstop-actie werden verschillende actievoerders meer dan twee weken vastgehouden en werd hun recht op vrije meningsuiting afgenomen, ze mochten met niemand spreken na het verlaten van de gevangenis. Hun wacht nog steeds een rechtszaak.


De vakbonden hebben het treinpersoneel nooit opgeroepen om het geen treinen te bedienen met daarop Amerikaans militair materieel.

Protesteren aan de Amerikaanse ambassade te Brussel was op een bepaald moment verboden.

De Belgische regering (oude en nieuwe) kelderde de genocide wet.

Ook de vliegtuighaven van Oostende stond ter beschikking van
de kolonisatoren.