arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden sluiten Ford Genk hermetisch af (UPDATE 1)
by christophe callewaert Wednesday October 01, 2003 at 12:05 PM
ccallewaert@hotmail.com

BRUSSEL, GENK -- Momenteel staan er vakbondspiketten bij de verschillende ingangen van de Ford-fabriek in Genk. De vakbonden proberen daarmee al sinds gisteren de fabriek hermetisch af te sluiten om zo te vermijden dat de directie voorraden naar buiten smokkelt. Aan de hoofdingang staan zo’n honderd vakbondsmilitanten en arbeiders.

De directie besliste gisteren om iedereen naar huis te sturen. De avond- en nachtploeg van gisteren worden door de directie betaald om thuis te blijven. Voor de ploegen van vandaag geldt hetzelfde. Dit is nooit eerder gebeurt in de geschiedenis van Ford Genk. Voor donderdag, vrijdag en maandag heeft de directie economische werkloosheid aangevraagd. Dat betekent dus dat er in Ford Genk minstens tot na het weekend niet gewerkt wordt.

De vakbonden roepen alle arbeiders op om naar de fabriek te komen. Zij gaan minstens tot na het weekend met de bezetting door. Vandaag wordt ook nog beslist of er nog andere acties volgen.

(via correspondenten ter plaatse)

UPDATE (15u00)

Sinds de middag is er heel wat meer volk bijgekomen aan de piketten. Ondanks de regen die nu met bakken uit de hemel valt, is de sfeer ook combatiever. Vanochtend heerste vooral de verslagenheid. De directieleden verlieten ondertussen met platte banden de fabrieksterreinen. Leden van de lokale Genkse directie werden terug de fabriek in gestuurd.