arch/ive/ief (2000 - 2005)

Open brief over brood & bomen aan Stevaert
by Groene Gordel Front (GGF) Tuesday September 30, 2003 at 03:14 PM

WAT GOED IS VOOR DE BOSSEN IS GOED VOOR DE MENSEN...

Beste voorzitter,

Zowel voor U als voor ons zijn het cruciale dagen : U staat aan de vooravond van Uw herverkiezing als SP.a-voorzitter. Wij staan voor belangrijke dagen voor het Brugse Lappersfortbos...We zitten midden in de VREDESWEEK (dialoog voorkomt oorlog) en staan aan de vooravond van de WEEK VAN HET BOS (het bos Feest). Het bos dat vrede wil en dus om bescherming vraagt... En zo komen we bij onze vraag aan U :
"we willen U vragen om toe te treden tot het beschermcomité van het Lappersfortbos en de Chartreusenatuur". Daar zult U het goed hebben bij uw moedige oud-collega Vera Dua die ons lang geleden in het toen nog bezette Lappersfortbos bezocht. Ook de voorzitters Holemans (Agalev) en Van Weert (Spirit) zijn in ons midden. Naast tal van Lappersfortpolitici uit Spirit, Agalev en SP.a (oa. Kathleen Van Brempt, Peter Bossu, Magda Demeyer, Anne Van Lancker )

U kwam reeds eerder met ons in contact toen U (waarvoor dank) als Vlaams Minister voor mobiliteit de busstelplaats van de Lijn in het Lappersfortbos voor altijd en één dag schrapte. Toch vatten wij nog even kort ons groene verhaal over duurzaamheid samen.

Wij zijn een netwerk van positieve constructieve krachten - burgers en bewegingen - die geraakt werden door het onbaatzuchtige lange termijn-verhaal van de Lappersforters ( ex-bezetters van het Lappersfortbos ) en met hen zijn gaan mee-doen. Wij geloven dat economie en ecologie kunnen samen gaan en samen de wortels zijn van onze samenleving. Of hoe naast brood de mensheid ook nood heeft aan bomen : bos en natuur, open landschap, democratie en levenskwaliteit... Als we iets beseffen dan is het wel dat voor een goed functioneren van de samenleving overheid, politici, middenveld, ruimtelijke planners, bedrijven en burgers van goede wil wederzijds nood hebben aan elkaar en aan dwarsverbindingen...Wij willen gewoon gelukkig zijn (de rozen weet U wel) in onze mooie historische stad die zijn Groene Erfgoed niet opconsumeert. Onze groene wil is sterk en creatief; maar geweldloos en niet-vijandig !

Er zullen wellicht ook wel grote verschillen zijn tussen U en ons; maar in alle geval zien wij twee gelijkenissen. Net als U geloven wij in de kracht van samenwerken en van positief denken.

En dat wil hier maar niet lukken tussen ons en het stadsbestuur van Brugge. Zoals U weet zitten Uw lokale partijgenoten daar in een coalitie met de mensen van de CD &V. Wij botsen hier echt op muren Ondermeer van de lokale SP.a -bestuurders. En we hebben echt hemel en aarde bewogen om positieve duurzame alternatieven aan te kaarten ipv. de natuurvernietigende plannen in Lappersfort & Chartreuse. En zelfs nu nog leeft er bij ons geloof en hoop ( un homme qui rêve gagne toujours - Jacques Brel in Don Quichot ) dat ook in de Brugse bestuurscoalitie andere tijden kunnen aanbreken. We hebben de droom van Burgemeester Moenaert als partner in duurzaamheid nog niet opgegeven. We blijven de dialoog zoeken en blijven de Groene Gordel Hand reiken ! Met de Fabricom groep zijn wij momenteel 'on speaking terms'...; dat moet toch ook met het Brugse stadsbestuur kunnen !

Na de verkiezingen kondigde U aan dat de SP.a "milieu en natuur" ernstig ging nemen.

"Na de overwinning van 18 mei is het belangrijk dat we duidelijke aanpassingen doorvoeren aan onze werking. Dit betekent dat we meer aandacht moeten besteden aan leefmilieu-thema's, We kunnen niet alles ineens realiseren en daarom is het best dat we met de echte prioriteiten starten. Ik heb er drie. In de eerste plaats moet een "werkgroep natuur " opgestart worden. Ik heb Peter Bossu aangesproken om deze werkgroep te leiden.
Milieubeleid is een positieve zaak voor mensen. Het geeft zicht op een aangenamere toekomst, en verbetert de leefkwaliteit van mensen. De " werkgroep natuur West-Vlaanderen " moet duidelijke, haalbare en positieve milieu-ingrepen bepleiten, waarvan er één is : 1.800 ha bos extra in West-Vlaanderen ! Bovendien gaan we praten met die mensen die hun wrevel hebben geuit. Wij gaan voor een milieubeleid dat op een breed draagvlak berust, een redelijk milieubeleid : vasthoudend en warm." ( uit : de toespraak van Vice-premier Johan Vande Lanotte woensdagavond 28 mei op het 'overwinningsfeest' in het Brugse Boudewijnpark ).

" Als goede socialisten willen we ook samenwerken met het middenveld. Net als wij, streven zij naar een eigen open dynamiek. De dynamiek van een volksbeweging. Dat charmeert ons. Op die domeinen moeten we elkaar kunnen vinden ...Een partijvoorzitter moet zich toeleggen op de problemen in de afdelingen. Dat zal moeilijke beslissingen met zich meebrengen... Socialisme zal etisch zijn, of niet zijn. " ( uit : wat goed is voor de mensen, intentieverklaring Steve Stevaert september 2003 )

Wel nu : Het is tijd voor de SP.a om kleur te bekennen.
De steun van de landelijke SP.a aan de Lappersfortbetoging na de ontruiming was positief, de aanwezigheid van SP.a'ers in het Groene Gordel beschermcomité is hoopvol; we hadden met het Groene Gordel Front een bemoedigend gesprek op het Brugse SP.a-secretariaat,... Maar nu is het tijd om echte keuzes te maken. Men kan niet langs de ene kant positief verkondigen dat meer bos en de bescherming van de polders prioriteiten zijn en langs de andere kant stilzwijgend toezien en mee goedkeuren dat een deel van het Lappersfortbos verdwijnt en een stuk van het waardevolle Chartreusegebied opgeofferd wordt voor een Headquarterszone. Terwijl er duurzame alternatieven zijn die men negeert.

Als het engagement van de nieuwe SP.a echt is, dan moet dit ook in het dossier van de Brugse Groene Gordel van Lappersfort en Chartreuse duidelijk worden...

Er moet ontmijnd worden en er dienen vertrouwwekkende maatregelen te komen. Nog veel langer frustratie opbouwen is schadelijk voor iedereen; zeker voor het imago en de geloofwaardigheid van Brugge en uw socialistische partij. Maar ook voor ons als brede milieu en natuurbeweging die woorden met daden willen.

Het niet verder economisch aantasten van de Groene Gordel van Brugge en Ommeland zien wij als een strategische voorraad natuur die bewaard wordt voor de kleinkinderen. De vrijplek van de open ruimte is landschappelijk en estetisch waardevol en ook psychologisch een adem-ruimte. Wij zijn niet tegen de industrie en bieden hen alternatieven van zuinig, duurzaam, inbreidend ruimtegebruik aan. Ons Groene Gordel Charter & Chartreuse-memorandum willen we U graag met een delegatie van het Groene Gordel Front komen overhandigen op 11 oktober in Kortrijk tijdens het SP.a-verkiezingscongres. We zullen U ook het Groene Gordel Alternatief voor een duurzaam Brugge en het Lappersfort-manifest bezorgen ( zie http://www.ggf.be ). En het moet ons van het hart dat er in Brugge nood is aan een duurzaamheidsforum waar allerhande lokale spelers in overleg kunnen gaan met elkaar. Wij hadden een schitterend voorbeeld van de communicatieraad in Turnhout. Maar geen kat reageerde !

Beste voorzitter,

Wij hopen dat U wel reageert en geloven dat wat goed is voor de bossen en de natuur ook goed is voor de mensen! Wij eindigen graag met de wijze woorden van natuurbeschermster Marguerite Yourcenar ( archieven uit het Noorden ) : "Men bereikt bijna altijd wat men wil als men het 40 jaar met vasthoudendheid wil ..."

met een vriendelijke groene gordel groet,

Nic Balthazar & Paul de Wispelaere & Luuk Gruwez, beschermcomité van het Lappersfort en de Chartreuse
Luc Vanneste, Groene Gordel Front in Brugge en Ommeland
Paul De Graeve, Natuurpunt Brugge
Jef Ravelingien, Basisgroepen Brugge
Noortje Wiesbauer, stRaten-generaal
Erik Grietens, Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen
Jasse Cnudde, Vereniging voor Bos in Vlaanderen
Eric Goeman, Attac Vlaanderen