arch/ive/ief (2000 - 2005)

Europese havenarbeiders staken tegen dreigende liberalisering havenarbeid
by christophe callewaert Monday September 29, 2003 at 11:44 AM
ccallewaert@hotmail.com

ANTWERPEN -- Vanmorgen vroeg vertrokken 2000 Antwerpse havenarbeiders met de bus naar Rotterdam waar ze hun Nederlandse, Duitse en Noord-Franse collega’s zullen ontmoeten tijdens een internationale protestactie tegen de liberalisering van de havenarbeid.

Het is al de vijfde keer dit jaar dat de Belgische havens platliggen door een staking. De onrust over de geplande liberalisering van de havenarbeid is groot. Belgische havenarbeiders weten zich beschermd door de Wet-Major die er voor zorgt dat enkel erkende arbeiders de schepen mogen laden en lossen. Europees commissaris Loyola De Palacio en de Europese raad van ministers willen het principe van de zelfafhandeling invoeren wat zou betekenen dat schepen voortaan ook door hun bemanning kunnen geladen en gelost worden waardoor de havenarbeiders er niet meer aan te pas zouden komen.

De havenarbeiders vrezen dat dit zware gevolgen zou hebben voor de veiligheid. Nu kan een dokwerker pas aan de slag na drie weken opleiding. Verder leeft er bij de arbeiders het schrikbeeld dat rederijen voortaan enkel nog beroep zouden doen op onderbetaalde matrozen uit de Derde Wereld die in de buik van het schip meereizen van haven tot haven om daar de schepen te laden en te lossen.

Europees
De Belgische Wet-Major – “waar jaren voor gevochten is geweest”, aldus een havenarbeider – is stilaan een unicum in Europa. In Groot-Brittannie en Frankrijk, twee landen die vroeger ook een wettelijk statuut van dokwerker kenden, werd de erkenning al afgeschaft. Toch wordt er vandaag in heel Europa gestaakt. De plannen van Europa bedreigen immers ook de vormen van bescherming die de vakbonden door lokale strijd konden afdwingen en vastleggen in collectieve arbeidsovereenkomsten.

De eensgezindheid over de grenzen heen is een opsteker voor de vakbonden in Europa. Vanmiddag krijgt die samenwerking een kers op de taart met internationale acties in Rotterdam – voor de Noord-Europese arbeiders – en in Barcelona voor de Zuid-Europese dokwerkers. In Rotterdam worden 7000 betogers verwacht.

Proud to be a Docker
by Site Admin Havenarbeiders.Be Monday October 06, 2003 at 11:18 AM

Op onderstaande link vind je een powerpoint presentatie die een kort overzicht heeft van ondernomen stappen en acties tegen het Port Package. De presentatie is niet volledig, d.w.z. de "kleinere lokale acties" zijn niet opgenomen.

http://www.havenarbeiders.be/Downloads/Proud.pps

Op deze link vind je een interessant filmpje die toont hoe de Nederlandse ME omgaat met betogende havenarbeiders:

http://members.rott.chello.nl/dcornelissen/ASO01.WMV

Mvg,

Maurice,
Site Admin http://www.havenarbeiders.be