arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Italië] Electriciteitspanne sensibiliseringscampagne voor nucleaire energie ?
by lize Sunday September 28, 2003 at 05:42 PM
lize@indymedia.be

Omstreeks 3u30 vannacht viel in gans Italië de electriciteit uit, alleen het eiland Sardinië bleef gespaard. Nog de hele voormiddag zaten miljoenen Italianen zonder stroom. De totaal onverwachte en massale stroomonderbreking op een moment dat het energiegebruik uiterst laag lag doet bij velen vragen rijzen over de ware oorzaak van de electriciteitspanne.


"Het is de schuld van onze afhankelijkheid van de Fransen"
Volgens Andrea Bollino, de voorzitter van het Italiaanse nationale distributienetwerk (Grtn) ligt de oorzaak van de panne bij een "absoluut uitzonderlijke" en gelijktijdige technische storing van beide (hoofd én reseve-) toeleveringslijnen uit Frankrijk, waar Italië 20% van haar elektriciteit aankoopt. Waarom ook de andere 80% elektriciteit uitviel is een raadsel. Het RAI nieuws spreekt over een "domino-effect" waar niemand iets van begrijpt. Steeds opnieuw wordt gehamerd op het bijzondere 'fragiele' karakter van het Italiaanse elektriciteitsnetwerk en de afhankelijkheid van elektriciteit uit de buurlanden.

Reeds in de vroege ochtend verklaart de Italiaanse minister van gezondheidszorg (!?) Sirchia : "Het Italiaanse energiesysteem is ontoereikend en Italië verkeert in een afhankelijkheidspositie. Laat deze gebeurtenis een les zijn." Paolo Scaroni, gedelegeerd bestuurder van de Italiaanse electriciteitsmaatschappij Enel treedt hem bij : "We lopen het risico dat de problemen nog erger zullen worden. Spijtig genoeg ondervinden we heel wat hinder (politieke tegenstand -nvdr) voor de realisatie van bijkomende elektriciteitscentrales." En niet veel later wordt het officiële geklaag ook door President Ciampi bevestigt : "We kunnen niet langer wachten met het bouwen van nieuwe centrales".

Het nationale persbureau ANSA vermeldt dat op het moment van de panne het verbruik slechts 4.533 MW bedroeg, op een totale (nachtelijke) capaciteit van 20.900 MW. Nergens wordt een antwoord gegeven op de nogal evidente vraag : hoe is het mogelijk dat het ganse Italiaanse elektriciteitsnetwerk uitviel op een zondagmorgen omstreeks 3u30 wanneer het wekelijkse energieverbruik haar laagste peil bereikt omdat de produktie stil ligt en de meeste Italianen liggen te slapen ?

De gebrekkigheid in de communicatie over de oorzaak van de stroompanne wordt nog pijnlijker als de woordvoerder van het Franse distributienetwerk omstreeks de middag de Italiaanse aantijgingen officieel ontkent : "Frankrijk heeft hier niks mee te maken. Het incident gebeurde omdat het Italiaanse netwerk niet opnieuw werd aangesloten na een incident. Het was mogelijk geweest om de stroom onmiddellijk te herstellen als de Italianen de elektriciteitslijnen opnieuw hadden aangesloten".

"Als het de Fransen niet zijn, dan moet het wel aan de Zwitsers liggen"
Andrea Bollino (Grtn) reageert onmiddellijk : als het de Fransen niet zijn, dan zijn het de Zwitsers. "Ik had François Roussely, voorzitter van het Edf (Zwitserse distributiemaatschappij) zonet aan de lijn en volgens hun technici zou de oorzaak van de stroompanne wel eens in Zwitserland kunnen liggen." En ja hoor, enkele minuten later worden Mr. Bollino en Mr. Roussely bijgestaan door Mr. Rolf Shemed, woordvoerder van de Zwitserse elektriciteitsmaatschappij 'Tel' : een boom (!?) zou een storing hebben veroorzaakt op een lijn die stroom richting zuiden stuurt. Mr. Shemed durft zich echter niet geheel belachelijk te maken en voegt er aan toe : "We twijfelen wel of dit het enige incident is dat de stroompanne in Italië zou veroorzaakt hebben." Ook de Italiaanse minister van economie, Antonio Marzano, sprak al van "stormweer" -maar dan aan de grens met Frankrijk- als oorzaak voor de panne. Toch moet ook de 'Zwitserse' versie wijken. In de loop van de namiddag schuiven ook de Zwitsers alle verantwoordelijkheid af op de Italianen.

De rekening klopt niet.
Terwijl een groot deel van Italië nog steeds zonder elektriciteit zit (in Rome werd de stroom pas rond de middag hersteld) stijgt op Indymedia Italië het vermoeden van opgezet spel. Verscheidene postings wijzen op de bijzonder verdachte omstandigheden van de stroompanne.

Op Indymedia Italië spreken heel wat commentatoren van 'staatsterrorisme'. De panne zou met opzet zijn georganiseerd om de publieke opinie te overtuigen van de noodzaak voor de bouw van nucleaire centrales in Italië. De Italiaanse bevolking had in een referendum immers voltallig 'nee' geantwoord op de vraag of ook Italië, net als zijn buurlanden, mag investeren in kernergie. "Het lijkt er sterk op -aldus postings op Indymedia Italië- dat de regering deze 'energiestaatsgreep' samen met de energielobby heeft bedacht. Ze maken hierbij handig gebruik van de onwetendheid van een bevolking die niks snapt (en niet wordt ingelicht) over de werking van de nationale energietoevoer."

Bron : verschillende postings op Indymedia en persberichten van ANSA, CNNIt, RAInews

uitkomst crisisvergadering en reactie van de Italiaanse industrie
by lize Sunday September 28, 2003 at 07:49 PM

Na de crisisvergadering zei de verantwoordelijke italiaanse minister Marzano aan de pers: "We weten niet wat er gebeurd is, maar wel waar de storing is ontstaan. Geen enkele regering heeft zoveel gedaan op energievlak als de onze, maar als we geen nieuwe centrales bouwen zullen we steeds afhankelijk zijn van het buitenland".

Deze reactie is gewoon onvoorstelbaar. Hoe is het mogelijk dat een crisisvergadering met alle verantwoordelijken van de Italiaanse energiesector geen zinnig woord over de oorzaak van de stroompanne kan uitbrengen ?

Ook het persbericht van Confindustria (Italiaanse VBO) speelt in op de Italiaanse trots en de onder Berlusconistemmers gevoelig liggende verwijt 'Italië is achter op de rest van Europa' : "De panne is een gevolg van een hele reeks fouten die de afgelopen 20 jaar in Italië zijn gemaakt, o.a. (ja hoor!) het achter ons laten van nucleaire energie. We moeten onmiddellijk beginnen met het investeren in de bouw van nieuwe centrales."

Het verhaal van de boom in Zwitserland die Italië platlegt...
by lize Sunday September 28, 2003 at 09:59 PM

Rolf Schmid, woordvoerder van Atel, een Zwitserse electriciteitsmaatschappij, is een beetje verbolgen over het gemak waarmee de Italiaanse autoriteiten beweren dat 'alles begon in Zwitserland'.

"Rond 3u vannacht was er in Zwitserland inderdaad een kleine stroomonderbreking, maar dat was niks ongewoons en kan zeker niet in verband gebracht worden met wat in Italië is gebeurd."

"In een stuwdamcentrale nabij het dorpje Brunner kwamen de takken van een afgewaaide boom gevaarlijk dicht in de buurt van een hoogspanningskabel, en uit veiligheidsredenen werd de stroom even onderbroken. Binnen de 10 min hebben we de Italiaanse autoriteiten gewaarschuwd, want de reactie van de energieleveranciers is in zo'n geval erg belangrijk."

"Toch zijn gevallen als deze helemaal niet zo ernstig en komen per jaar wel een drietal keer voor: in Zwitserland was er dan ook geen sprake van een stroompanne. Als het incident met de boom echt de oorzaak zou geweest zijn, dan zouden grote stroompannes als vannacht wel meerdere keren op het jaar voorkomen."
(AGI)

hyperlinks naar gebruikte bronnen
by lize Monday September 29, 2003 at 10:43 AM

Op aanvraag van Indymedia Nederland, hier een lijst van hyperlinks naar de voor dit artikel gebruikte bronnen :
(alle bronnen zijn in het Italiaans)

Indymedia Italia :

qui a roma c'e' black out totale!!! by scoop
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388480.php

consumo minimo? by g.p.
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388502.php

Info blackout su swissinfo by isk
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388539.php

no al nucleare - black out by attenzione
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388542.php

Blackout,a Roma la gente dorme in metro by mha
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388558.php

Black out di stanotte: i conti non tornano. by Robin Hood
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388564.php

!!!!!!!!! by gestore rete elettrica
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388587.php

Solo il 20% corrente elttr. italiana viene dalla FR by Anarkid
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388610.php

... vai col NUCLEARE! lo dice CIampi. by castigo
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388615.php

Blackout Italia: Francia, la responsabilità è italiana
by ewfefefegfegrhrhhtjt6jtj
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388649.php

La destra ne approfitta subito: «E' tutta colpa delle amministrazioni comunali» by brutus
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388668.php

PROVE TECNICHE DI GOLPE by non riconnessi
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388709.php

Ma quale nucleare!!! by fàmose furbi
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388724.php

BUIO: E' STATO UN ALBERO by porco dio
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388729.php

LA STRATEGIA DELL'ALTA TENSIONE by adrian more
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388777.php

137 NUOVE CENTRALI? NO, GRAZIE! by No grazie
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388787.php

a chi serve il black out? by valentina
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388795.php

il black out: una strategia globale by Spiegelmann
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388827.php

BOLLINO, "DA NOI NON PUO' SUCCEDERE" by LE ULTIME PAROLE FAMOSE
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388846.php

BLACKOUT in Italia? Impossibile! (news del 17 agosto) by fff
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388848.php

Bush:bsogna tornare al nucleare by Vittorio Zucconi
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388850.php

Black Out: è terrorismo puro by Ecologia Sociale
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388865.php

Blackout, la situazione minuto per minuto (fino alle 18,37)
by info
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388898.php

Roma, il buio interrompe la Notte bianca. Migliaia intrappolati nella metropolitana by dall'unità
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388904.php

RAinews24 :

http://www.rainews24.rai.it/ran24/speciali/blackout/default.htm

Blackout. Ciampi: non ritardare la costruzione di nuove centrali
http://www.rainews24.rai.it/Notizia.asp?NewsID=41751

Blackout. Sirchia: questo episodio deve essere una lezione per puntare all'autonomia
http://www.rainews24.rai.it/Notizia.asp?NewsID=41744

Blackout. Marzano: evento eccezionale, saltato il meccanismo di salvaguardia
http://www.rainews24.rai.it/Notizia.asp?NewsID=41742

Blackout. Bertolaso: è stato un meccanismo a catena, prima volta che accade una cosa del genere
http://www.rainews24.rai.it/Notizia.asp?NewsID=41759

Blackout. Marzano: cause ignote, esclusi atti dolosi
http://www.rainews24.rai.it/Notizia.asp?NewsID=41766

Blackout. Grtn: le colpe sono all'estero
http://www.rainews24.rai.it/Notizia.asp?NewsID=41767

Blackout. Confindustria: manca una politica energetica nazionale. Domani riunione dell'Authority dell'energia
http://www.rainews24.rai.it/Notizia.asp?NewsID=41768

Blackout. Svizzera, Atel ribadisce: errori sono soprattutto italiani
http://www.rainews24.rai.it/Notizia.asp?NewsID=41777

CNNItalia.it :

Ciampi: con il voto si nomina, ma anche si giudica
http://www.cnnitalia.it/2003/ITALIA/09/28/1432blackoutciampi/index.html

Blackout: Svizzera, errore italiano nella gestione del guasto
http://www.cnnitalia.it/2003/ITALIA/09/28/1702blackoutsvizzera/index.html

Marzano: "Il sistema funziona. Per domani siamo tranquilli"
http://www.cnnitalia.it/2003/ITALIA/09/28/1821marzano/index.html

(Sommige hyperlinks naar de doormij gebruikte bronnen zijn niet meer aanwezig op de sites van CNNitalia en RAInews (bv. die rond de ontkenning van Frankrijk))

Stroomstoring Italië
by Mich Monday September 29, 2003 at 01:50 PM

"De officiële uitleg (het springen van enkele kabels aan de grens veroorzaakt een algehele stroomstoornis) is erg ongeloofwaardig als je het verbruik op het moment van de storing (4.533 MW) vergelijkt met de voorziene capaciteit (20.900 MW). "

Dit lijkt een beetje absurd, maar in feite is dat niet het geval. We hebben hier te maken met een fijnmazig netwerk waarop plots (de snelheid die je met het woord "plots" aangeeft moet je misschien op z'n Italiaans interpreteren...) zich een stroomuitval voordoet op één van de toevoerlijnen. Bovendien kan men onmogelijk de volle capaciteit van alle centrales ogenblikkelijk vragen. Zelfs als men centrales zou bijbouwen, dan nog kan een situatie als deze voor een complete black-out zorgen. Zet de stofzuiger of een ander energieslorpend apparaat eens aan bij je thuis, en observeer de verlichting. Soms zie je die even "dimmen". Als op dat ogenblik jouw energieleverancier geen reservecapaciteit kan leveren (dwz om de stroomstoot (tot 10x de gemiddelde stroom in bepaalde gevallen!) nodig voor het opstarten van het apparaat op te vangen) zou het thuis ook donker worden...

interpretatie van een Italiaanse specialist
by lize Monday September 29, 2003 at 03:57 PM

Blijkbaar gaf het persbericht van het Italiaanse Nationale persbureau ANSA een onjuiste interpretatie van de cijfers.

Er stond :"Op het moment van de storing, bedroeg het geschatte energieverbruik 4.533 MW. De voorziene nachtelijke minimale capaciteit is geschat op 20.700 MW, terwijl de maximale capaciteit 20.900 MW bedraagt.(ANSA)"
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/388502.php

Een lid van "Sinistra Ecologista", Paolo Espinosa, brengt andere cijfers, waaruit de verantwoordelijkheid van de Italiaanse regering volgens hem 'voor zich spreekt': "Er was een nachtelijk verbruik van 20.000 MW, de stroomonderbreking op de toevoerlijnen uit het buitenland bedroeg 5.000 MW en de beschikbare capaciteit bedroeg 53.000 MW op het piekmoment (de capaciteit van het hele Italiaanse netwerk bedraagt 74.000 MW). Voor de stroomonderbreking op de importlijnen was geen enkele interventieprocedure voorzien. In werkelijkheid was er tussen 3u en 8u 's morgens tijd genoeg om de nodige centrales in gang te steken. 3.000 MW turbogas kan binnen het uur voor een tussenkomst zorgen. De verantwoordelijkheid ligt volledig bij de netwerkbeheerder en bij de regering. We zullen een openbaar onderzoek eisen hoe het komt dat dergelijke interventieprocedure en de geschikte reserveinstallaties ontbreken om stroomonderbrekingen op te vangen."
http://italy.indymedia.org/news/2003/09/389420.php

Bedankt voor je reactie Mich. Het is een heel ingewikkeld dossier en voor een leek bijna onbegrijpelijk. Maar feit is dat de energiespecialisten uit Frankrijk en Zwitserland de officiële versie van de Italiaanse energiespecialisten tegenspreken. Een duidelijke uitleg die ook een leek kan verstaan wordt voorlopig nog nergens gegeven.

Ondertussen groeit ook de druk op de verantwoordelijke Italiaanse minister en eist de oppositie een onderzoek over deze toch wel verdachte omstandigheden. In augustus hadden de Italiaanse autoriteiten de bevolking immers verzekerd dat een black out als in Amerika in Italië nooit kon voorkomen.

other perspective
by (posted by Guido) Monday September 29, 2003 at 10:19 PM

"In July 2002, George W. Bush signed National Security Presidential Directive 16 (PD-16), a secret plan for the United States to wage cyber-warfare against other countries. Under the directive, the Pentagon—which is under the control of neoconservative zealots who make Dr. Strangelove seem relatively sane—is authorized to use electronic weaponry to bring down the electrical grids of enemy nations.

Since Bush's directive was signed, the world had witnessed more unexplained massive blackouts in the history of the modern age of electricity. Considering that the Pentagon, through manipulative schemers like Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz and retired Admiral John Poindexter, has championed such ideas as a stock market betting parlor for future terrorist attacks and an Internet-based personal information surveillance program (both fortunately killed off by Congress), it is not far-fetched to consider the possibility that the recent spate of blackouts around the world are the result of another harebrained operation cooked up by the necons to demonstrate America's superiority in cyber-warfare."
http://www.propagandamatrix.com/290903blackouts.html


"President Bush has signed a secret directive ordering the government to develop, for the first time, national-level guidance for determining when and how the United States would launch cyber-attacks against enemy computer networks, according to administration officials."
http://www.crime-research.org/eng/news/2003/02/Mess0802.htm


"First set of rules for attacking enemy computers studied

By Bradley Graham
THE WASHINGTON POST

WASHINGTON, Feb. 7 — President Bush has signed a secret directive ordering the
government to develop, for the first time, national-level guidance for determining
when and how the United States would launch cyber-attacks against enemy computer
networks, according to administration officials."
http://www.mail-archive.com/ href="mailto:cybercrime-alerts@freelists.org">cybercrime-alerts@freelists.org/msg00193.html