arch/ive/ief (2000 - 2005)

[27.09] Jozef Dewitte: Nog te weinig mensen beseffen dat het om een bezetting gaat.
by han Soete Saturday September 27, 2003 at 10:02 PM
han@indymedia.be

Jozef Dewitte is woordvoerder van 11.11.11 de Vlaamse koepel van NGO's. 11.11.11. was één van de mede organisatoren van deze betoging maar is daarnaast ook zeer actief tegen de bezetting van Irak en Palestina.

Jozef: 11.11.11 steunt al vanaf het prille begin alle betogingen die te maken hebben met de acties tegen de oorlog in Irak. We investeren ook heel wat middelen in het Actie Platform Palestina waarvan de slogan heel duidelijk is: ‘stop de bezetting’ want daar gaat het om: de bezetting van Palestina en Irak.
 
han: Hoe moet het verder verlopen?

Jozef
We moeten een signaal geven dat Irak niet vergeten en verloren is. Op dit moment wordt er weer heel fel gediscussieerd over de toekomst van Irak. Het is belangrijk dat we puntjes op de i zetten. Dit is een militaire bezetting. Diegene die zegt dat het erg is dat er daar aanslagen gebeuren op Amerikaanse militairen, daar zeg ik heel duidelijk aan: het is toch normaal dat het volk zich verzet tegen een militaire bezetter?
Uiteraard zouden we liever hebben dat er een massale geweldloze beweging is, maar je kan een volk wel niet het recht ontzeggen om zich te verzetten tegen een militaire bezetting ook niet als ze militaire methoden gebruikt.
 
We gaan niet onder stoelen of banken steken dat er voor een deel ontmoediging bestaat. Laat ons eerlijk zijn: we hebben betoogd tegen de oorlog in Irak en we hebben verloren. Alleen is het wel zo dat we niet totaal verloren hebben. Er is massaal protest geweest. We hebben voortdurend de aandacht gericht op de echte inzet van het conflict.
Dat verhaal over de massavernietigingswapens lijkt niet te kloppen. Wat is dan wel de inzet? De discussies is dankzij die acties veel scherper waardoor bijvoorbeeld zelfs een Kofi Anna zich verplicht voelt om dat soort eenzijdige militaire acties heel scherp te veroordelen. Tuurlijk was het een tegenslag, maar je kent ons we geven de strijd niet op.
 
Rond Palestina is de zaak heel duidelijk. Gisterenavond hoorde ik dat de vier (Rusland, Europa, VS en VN) de schuld voor het mislukken van de Road Map bij Palestina leggen. Israeli’s hebben mij uitgelegd dat die hele road map enkel de bedoeling had om het verzet tegen de bezetting uit te schakelen, dus helemaal niet om aan de bezetting zelf een einde te maken. Men haalt dus oorzaak en gevolg door elkaar. Ik kom uw tuin bezetten en als je naar de rechter stapt, begin ik te roepen: “kijk eens aan, die man blijft maar agressief doen tegen mij”. De zaak is heel duidelijk. Nog te weinig mensen beseffen dat het om een bezetting gaat. Te weinig politici beseffen dat het niet om een conflict gaat tussen twee gelijke partijen. Ik denk dat het onze opdracht is om daar iets aan te doen, om dat verhaal te vertellen. Het verhaal van die muur is andermaal een illustratie van waar een bezetting toe leidt. Die muur moet afgebroken worden en de bezetting moet gestopt worden. Daar gaat het om.