arch/ive/ief (2000 - 2005)

[27.09] Dirk Adriaensens : Ze hebben geen antwoord op het verzet in Irak en Palestina.
by han Soete Saturday September 27, 2003 at 09:53 PM
han@indymedia.be

Een interview met Dirk Adriaensens (voorzitter SOS Irak). SOS Irak was één van de deelnemende organisaties van deze betoging. Zij voerden ook jaren actie tegen het Embargo dat Irak 10 jaar lang in wurgreep hield.

Dirk
Het is een internationale actiedag tegen de bezetting van Irak en Palestina. De meerderheid van de mensen wereldwijd is tegen de bezetting. Zelfs in de VS is de steun voor Bush gezakt naar 42 %, maar er is natuurlijk een verschil tussen opiniepeilingen en acties ondernemen tegen de bezetting. Ik vind dat het nodig is dat zoveel mogelijk mensen op de straat komen en niet alleen hun ongenoegen uiten via polls. Hetgeen de Amerikanen uitsteken in de wereld vraagt om serieuze acties.
 
han : We zijn begin dit jaar met miljoenen op straat gekomen en het heeft Bush niet tegen gehouden, is dat niet ontmoedigend?
 
Dirk:
De acties en het ongenoegen nemen toe. Je ziet dat mensen misschien minder op straat komen, maar ze uiten hun ongenoegen in de pers of via opiniepeilingen. Wat zijn de alternatieven? Het kapitaal is sterk genoeg om de volswil naast zich neer te leggen. Maar ik denk wel dat ze geen antwoord hebben op het verzet dat in Irak en Palestina gevoerd wordt. De belangrijkste impuls zal vandaar komen. Als in Irak en Palestina de acties verscherpen, zal de bevolking elders in de wereld misschien meer moed krijgen.
 
han: Wat stel je voor in Irak?
 
Dirk:
Er is toenadering tussen de verschillende fracties van het verzet, zowel het islamitische als het nationalistische deel. De roep om onafhankelijkheid en nationale eenheid is vrij groot en dat zal de belangrijkste stimulans zijn ook voor de vredesbewegingen in de VS en de rest van de westerse wereld.
Je ziet dat de media Irak uit beeld willen houden. Zelfs de Dalai Lama zegt nu dat er geweld nodig is om het terrorisme te stoppen. Dan weet je genoeg. De posities worden duidelijk. Het is nu zaak dat de mensen die tegen de oorlog zijn acties doen. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen.

han: Wat zijn jullie plannen?

Dirk :
Wij hebben wel goede contacten in Irak met Occupation Watch die zich bezig houden met het in kaart brengen van alle misdaden van de bezetters en zij worden gesteund door de vredesbeweging in de VS. Hoelang ze het gaan volhouden weten we niet, maar het is wel één van de mogelijkheden. Mensen van Voice in the Wilderness worden aangevallen. Websites die zich kritisch uitlaten over Bush worden van het net gehaald.
Maar ook de beweging tegen de oorlog en bezetting is ongelooflijk groot.
 
Volgend jaar zou er een soor Russel tribunaal zijn. Er zitten ook boeken in de pipeline met getuigenissen van Geert en Colette, de twee dokters die  tijden de oorlog in Bagdat waren. Eigenlijk zou er ook een nieuwe factfinding mission moeten georganiseerd worden om na te gaan hoe de situatie is en wat de weerslag is op het Iraakse volk. Dat zijn zowat onze plannen.