arch/ive/ief (2000 - 2005)

De naakte cijfers achter de affaire-Temsamani
by christophe callewaert Friday September 26, 2003 at 06:55 PM

In het ondertussen beruchte artikel dat Temsamani tot ontslag dwong, wisten de Deng-journalisten ook nog te melden dat betreffende zich in 1998 bij de VDAB heeft aangemeld als werkzoekende licenciate Handelswetenschappen. Uit een onderzoek van de VDAB-studiedienst blijkt dat Temsamani misschien wel haar redenen had om dat te doen. Het onderzoek dateert van ... 1998.

Anissa Temsamani was toen 32 jaar en werkzoekende. Volgens de cijfers was zij geen uitzondering. In Mechelen was toen 14,5 % van de allochtone vrouwen tussen 30 en 34 werkloos. Ze had nog geluk dat ze geen man was. Maar liefst 27,2 % van de Mechelse allochtone mannen van haar leeftijd waren in 1998 werkloos. Dat is meer dan zeven keer zo veel als hun autochtone leeftijdsgenoten. Temsamani had evenzeer geluk dat ze toen geen allochtone schoolverlater was. Die hebben 53 % kans om meer dan een jaar zonder werk te zitten.

De VDAB had ook onderzoek vericht naar het gebruik van de KISS-computer door werkgevers. Werkzoekenden kunnen een CV achterlaten in die computer die opgevraagd kan worden door werkgevers op zoek naar sollicitanten. Van zodra de werkgever een aantal criteria ingevuld heeft (jobvereiste, talenkennis, regio, ...) krijgt hij een reeks namen. Als hij die aanklikt kan hij het CV van de werkzoekende lezen. Dit blijkt een heel popualair systeem te zijn. Op het moment dat het onderzoek werd afgerond werden er al 436.000 CV’s bekeken via het KISS-systeem. Maar het onderzoek van de VDAB wees wel uit dat allochtone namen veel minder kans maakten om aangeklikt te worden. Een allochtone vrouw die zoals Temsamani enkel met een middelbaar diploma kan uitpakken heeft 25 % minder kans dat haar naam aangeklikt wordt dan iemand die pakweg Jeanine of Mieke noemt. Bij een allochtone met een universitair diploma verkleint die kloof al tot 14 %. Misschien had Anissa Temsamani die cijfers voor ogen toen zij haar gegevens opgaf aan de ambtenaar van de VDAB.

Temsamani heeft enkel het eerste jaar handelwetenschappen met succes afgelegd. In de tweede kandidatuur heeft ze afgehaakt omdat ze moeder werd. Temsamani was daarmee één van de weinige allochtonen die doorgestroomd was naar het hoger onderwijs. Volgens adviseurs van de Vlaamse minister van Welzijn Adelheid Byttebier (Agalev) zijn amper twee procent van de eerstejaars in het hoger onderwijs allochtoon. Bij de studenten van de gentse universiteit zijn de cijfers nog dramatischer. Daar zijn slechts 0,3 % van de studenten allochtone Belgen.

Bronnen:
http://www.wvc.vlaanderen.be/minderheden/ICEM/jaarrapport1998/04werk~1.htm
en http://www.kifkif.be

ing
by Luc Broes Sunday October 12, 2003 at 09:55 AM
luc.broes@compaqnet.be

Het blijk dat Temsamani niet geschikt was voor de job van staatssecretaris. Naar mijn oordeel treft haar geen schuld in deze zaak. Wie zou zo een aanbod wel afwijzen?
De enige schuldige is Steve Stevaert die de onervaren en sympatieke vrouw nodig had. Niet voor goed bestuur maar voor een stunt. Deze keer is het hem niet gelukt. Maar hij kan er natuurlijk niets aan doen, en hij bewondert haar: "het was haar moedige beslissing'