arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stand van zaken in verband met aanklacht tegen Franks
by STOPUSA Friday September 26, 2003 at 12:58 PM

We laten de Irakese slachtoffers niet in de steek zolang er ook maar de geringste mogelijkheid is. We zullen inderdaad doorgaan tot het bittere eind. Laat onze regering zich dan al intimideren door de Amerikaanse administratie, wij helemaal niet.


Op 23 september hadden we de uitspraak van de Kamer van Inbeshuldigingstelling. Het hier aangetekende beroep was gericht tegen de federale procureur die de klacht "zonder onderwerp" verklaarde. Op 9 september hield Meester Jan Fermon een pleidooi waarin hij dit tegensprak op basis van het "stand still" principe (meer info in dit verband op onze website : http://www.stopusa.be <http://www.stopusa.be/> ) dat zegt dat een regering eens ze op basis van een internationale conventie, bepaalde rechten toekent, deze naderhand niet meer kunnen ingeperkt of teruggeschroefd worden. Het Hof echter is voor het bepalen van de uitspraak helemaal niet ingegaan op deze "stand still" verplichting. De rechtbank volgde dus zonder meer de federale procureur door te stellen dat de wijziging van de wet verdere behandeling uitsluit. Dit is maar weer eens een bewijs van "onpartijdige" rechtspleging?

We denken er echter niet aan om het daar zomaar bij te laten en brengen als volgende stap de zaak voor Cassatie. Meer info daarover volgt in een latere nieuwsbrief.

Echter, dat is nog lang niet het eind van een schandverhaal!!! Een tweede beroepsprocedure is lopende bij de Raad van State. Dit beroep is gericht tegen de regeringsbeslissing die de klacht doorverwees naar de Verenigde Staten.

In dit verband kregen we zonet te horen dat voor deze zaak tegen Franks de gratis rechtspleging geweigerd wordt en dat tegen uiterlijk woensdag 24 september een bedrag van 3350 euro (175 euro per slachtoffer) aan fiscale zegels moest worden betaald, zoniet zou het beroep geweigerd worden. Alweer een kaakslag in het gezicht van de slachtoffers die dus fikse sommen zouden moeten neertellen om te bekomen dat hun zaak behandeld kan worden!!!

Na spoedberaad hieromtrent met Meester Fermon besloten we niet te buigen, want het is duidelijk de bedoeling een aanhoudende ontmoedigingspolitiek te voeren om ons te noodzaken de procedure te stoppen.

Op advies van Jan Fermon werd de doorsturing betwist voor vijf slachtoffers, wat automatisch het dossier in België houdt. De zware financiële last noodzaakte ons helaas tot deze (voorlopige) inperking. Een bedrag van nog maar eens 875 euro werd dus vandaag overgemaakt om de zaak voor de Irakese slachtoffers gaande te houden. Het spreekt vanzelf dat we in dit verband nog maar eens dringend beroep doen op iedereen om ons te steunen door middel van een bijdrage of andere acties die ons finaciëel kunnen vooruithelpen in deze moeilijke maar rechtvaardige strijd.

Ons rekeningnummer: 001-3329291-36 met vermelding "zaak Franks"

We laten de Irakese slachtoffers niet in de steek zolang er ook maar de geringste mogelijkheid is. We zullen inderdaad doorgaan tot het bittere eind. Laat onze regering zich dan al intimideren door de Amerikaanse administratie, wij helemaal niet.

Het recht is aan onze kant en intimidatie laten we niet zomaar zegevieren!