arch/ive/ief (2000 - 2005)

In memoriam: Edward Said (1934-2003)
by Libby Thursday September 25, 2003 at 07:24 PM

Deze morgen is om 7 uur plaatselijke tijd Edward Said in New York overleden aan pancreas -kanker. Edward Said was Palestijns activist, professor moderne literatuur aan Columbia University in New York en de auteur van “Orientalism” en “Culture and Imperialism”, boeken die mijn kijk op de wereld en die van vele activisten met interesse voor de Midden-Oostenproblematiek en (de)kolonisatie grondig veranderden.

Said maakte duidelijk hoe door middel van propaganda de pre – koloniale Westerse wereld overtuigd werd van haar morele superioriteit, over hoe het Oosten, dat de bron was van de Westerse beschaving en Westerse Talen en tegelijk als “dichtste buur” werd gezien als “de andere” waarmee men zich ging vergelijken om zichzelf te definiëren. Hij legt op een pijnlijke manier bloot hoe een bepaalde beeldvorming de attitude tegenover “het Oosten” op een minder fraaie manier beïnvloedde. Hoe “De Oriënt” bijna als een Westerse uitvinding kan gezien worden omdat de wetenschappelijke en culturele “Oriëntalisten” die “geschapen” hebben naar wat voor hen wenselijk was.

Volgens Said werd, en wordt tot op vandaag het Oriëntalisme gebruikt om de Eurocentristische vooroordelen die tegenover Arabieren, Moslims en hun cultuur bestaan te bevestigen. Met als achterliggende bedoeling de (neo)koloniale politiek te ondersteunen. Met name ook de VS politiek in de regio ter ondersteuning van het Israëlische kolonialisme.

Said was een inspiratiebron voor postkoloniale bewegingen en activisten overal ter wereld, want diezelfde mechanismen werden en worden gebruikt om overal ter wereld aan (neo)koloniale politiek te gaan doen en blijft tot op vandaag HET argument (de methodiek) bij uitstek voor de verdergaande globalisering.

Denk maar aan de houding van het overgrote deel van de Amerikaanse en Europese bevolking, ja zelfs van een groot deel linkse activisten, die nog steeds hun houding tegenover mensen uit het oosten laten bepalen door stereotiepen als “het coloniale gevaar uit het oosten”, “de messentrekkende Turk”, “de Arabische macho”, “de buikdanseres” en “de onderdanige gesluierde vrouw”.

Zie ook: http://www.indymedia.nl/nl/2003/09/14028.shtml

andere link
by Fran Sunday September 28, 2003 at 06:58 PM

Zie ook:
http://www.monde-diplomatique.fr/dossiers/edwardsaid/