arch/ive/ief (2000 - 2005)

Europees parlement volgt tegenstanders van patenten op software
by christophe callewaert Thursday September 25, 2003 at 06:00 PM

Woensdag heeft het Europees Parlement zich uitgesproken over het wetsvoorstel dat de patentering van software wil mogelijk maken. De stemming had eigenlijk al eind augustus moeten doorgaan, maar het oorspronkelijke voorstel kon op zoveel tegenstand rekenen dat de stemming uitgesteld werd tot 24 september. Tegenstanders van de patenten vrezen dat de toekomst van de vrije software op het spel staat.

Het Europees parlement volgde in grote lijnen de tegenstanders en keurde een aantal amendementen goed die het oorspronkelijke voorstel sterk inperken.

Zelfs de pionier van het internet Tim Berners Lee verzet zich tegen de softwarepatenten. In een artikel noemde hij de patenten "a great stumbling block for Web development".

De tegenstanders van softwarepatenten komen dus zeker niet enkel uit de hoek van de vrije softeware-ontwikkelaars. Meer dan 2 miljoen Europese KMO's spraken zich door middel van hun vertegenwoordigende organisaties uit tegen het oorspronkelijke voorstel.

Enkele de grote softwarebedrijven als IBM en Microsoft zijn voor. Een lobbygroep die hun belangen verdedigt reageerde al onmiddellijk heel scherp op de uitkomst van de stemming. Zij vragen in een persbericht aan de Raad van Europa om de amendementen die het Europees parlement aanbracht te niet te doen.

Ondertussen is gebleken dat de voorstanders van de patenten ongehoorde druk uitoefenden op het Europees Parlement om hun voorstel goedgekeurd te krijgen. Vorige week nog lekte een fax uit die de Amerikaanse vertegenwoordiging bij de Europese Unie naar bepaalde parlementsleden heeft gestuurd waarin zij aangespoord worden om voor de patenten te stemmen.