arch/ive/ief (2000 - 2005)

De derby: feest voor het voetbal, het hooliganisme of de politie?
by Kenneth RUMES Thursday September 25, 2003 at 11:24 AM
kennethrumes@hotmail.com

Zaterdag 27 september vindt in Mechelen een derby plaats tussen de 2 vooraanstaande voetbalploegen van de stad. In de stad van minister-president Somers en burgemeester Anciaux wordt het afwachten of het een feest wordt of een veldslag. En vooral; wie zal aan het feest zijn?

Dit artikel gaat in tegenstelling tot wat het lijkt, niet helemaal over voetbal. Het heeft er zelfs weinig mee te maken. Want zaterdagavond om 20h staan weliswaar 2 voetbalploegen tegenover mekaar in het Oscar Van Kesbeeckstadion, maar vooral dreigt de derby uit te groeien tot een gelegenheid om zich te profileren. In goede en slechte zin.
Vooreerst willen de 2 ploegen uiteraard winnen en de sportieve titel 'ploeg van 't stad' halen in Mechelen. Het gaat hier om een confrontatie in 3de klasse en noch Racing, noch Yellow Red KV zijn daar op dit moment toppers, wat het sportieve belang toch wel relativeert.
Natuurlijk willen de fans van beide ploegen (in het geval van Yellow Red KV gaat het om zo'n 5000 getrouwen) niet toegeven aan de rivaliserende supporters. Dat zoiets in een min of meer vijandelijke sfeer verloopt is normaal, en daar is op zich ook nix tegen. Maar erger wordt het als de derby het terrein wordt voor de harde kernen om zich uit te leven op de kop van de gewone voetballiefhebber. Het gaat om een kleine horde relschoppers, maar volgens de laatste gegevens gaan die 'hooligans' stilaan hun troepen versterken voor komende weekend. Zo zullen hooligans uit Nederland, Duitsland en heel België mogelijk zaterdagavond naar Mechelen afzakken om de harde kernen van Yellow Red KV en Racing te versterken.
Het zou dus kunnen uitdraaien op ordinair straatgeweld. Dit voetbalgeweld valt wellicht eens door niemand goed te praten. Dat men tegen dergelijke relschoppers hard moet aanpakken, daaraan twijfelt ook weer niemand.
Maar dreigt de derby geen feest te worden voor gefrustreerde en vechtlustige politie-agenten? Dreigt de derby niet door machtsvertoon verstoord te worden omdat zowel Vlaams minister-president (met Olympische dromen) en burgemeester Anciaux willen scoren en tonen dat Mechelen zo'n organisatie aankan?
250 politie-agenten, een heleboel nog in reserve, een waterkanon, zerotolerantie, de politie te paard, een stadion afgezet met containermuren, draconische maatregelen die het gewone voetbalplezier bederven voor jan-met-de-pet. Velen voetballiefhebbers uit Mechelen blijven dan ook liever thuis. De politie zal zaterdag scherp staan in Mechelen en het valt te vrezen dat ze hun macht weer zullen misbruiken om de gewone mens lastig te vallen, terwijl een eindje verderop hooligans ongestoord tóch hun gangen kunnen gaan. Heeft men er in Mechelen al aangedacht hoe de vlam in pan zou kunnen slaan als een aantal extreem-rechtse figuren uit de harde supporterskernen de wijken - die traditioneel een multiculturele bevolking herbergen - rond het voetbalstadion van Racing Mechelen binnendringen?
Neen, voor voetbalplezier kan je misschien zaterdag tussen 20h en 21h45 terecht op de grasmat van Racing Mechelen, maar voor de rest valt te vrezen dat er zaterdagavond in Mechelen weinig plezier te beleven valt. Vraag is dan ook in hoeverre een 'gewone voetbalmatch' dit allemaal nog waard is?

Amai
by yvette Saturday September 27, 2003 at 10:50 AM

amai, manneke
Bedankt om mee te werken aan de creatie van een positieve sfeer!

Voorspellingen
by Neutrale, nou ja ? Sunday September 28, 2003 at 11:59 AM

Voorspellingen zijn er om uit te komen zeker.
Ongehoorde taferelen.

Politie jaagt 100 supporters om 18:00 uur het stadion in. Zonder controle !!!!
Onbekwame wedstrijdleider maakt blunders van jewelste.
Politie vind het nodig om tijdens de rust te provoceren.
Een speler mag op het veld uitgebreid supporters uitdagen onder de ogen van politie en wedstrijdleiding.
Ouderlingen en kinderen staan oog in oog met waterkanon en traangas.
Een evacuatieplan dat onvermijdelijk beide supportergroepen elkaar doet kruisen.

Een traanooggetuige

kakkers
by Racingfan Sunday September 28, 2003 at 01:01 PM

kakkers de pot oep.

jaja
by kakker Monday September 29, 2003 at 01:04 PM

jaja, de kakkers zen toch gewonne

lol