arch/ive/ief (2000 - 2005)

Krakers zien niets in exodus voor opus dei
by Sociaal centrum / Villa Skwattus Dei Tuesday September 23, 2003 at 01:47 PM

Krakers wijken niet voor Opus Dei!

Sociaal Centrum/Villa Squattus Dei
Schapenstraat 29
3000 Leuven
Leuven, 22/09/2003

Open Brief: Krakers zien niets in exodus voor Opus Dei

Door de ingediende bouwaanvraag voor het neerpoten van een nieuw sektebolwerk op de plaats van een Sociaal Centrum in Leuven dreigt een onzachte botsing tussen twee levensvisies. Het Sociaal Centrum vestigde zich op 16 juli 2000 in het wegkwijnende gebouw in de Schapenstraat 29 om er een ruimte te creëren die openstond voor ieder die ontevreden is met en iets wil doen aan de huidige gang van zaken waarin geld, macht en discriminatie de wereld doen draaien. Het Opus Dei daarentegen, die dit gebouw reeds 7 jaar liet verkrotten, komt nu met een bouwplan aandraven, om deze rottige drievuldigheid een nieuwe tempel te geven. Waar wringt nu het mijtertje? Het Leuvense stadsbestuur kan vanaf 16 augustus een beslissing nemen die een doodgewaand religieus fanatisme een vaste uitvalsbasis en een nieuw afzetgebied garandeert. Het door een sociaalgeëngageerde krakersgroep van leegstand bevrijde en terug leefbaar gemaakte pand zal hiervoor moeten wijken. Daarmee zou een unieke locatie, die na jaren hard werk en tal van activiteiten een vaste waarde is geworden in wierook opgaan.

Waarschijnlijk laat het de meeste mensen koud dat een van leven en idealisme bruisend pand moet plaatsmaken voor een fluwelen heiligdom compleet met “reinigingskamer” en middeleeuws gedachtegoed. Maar soms moet een mens keuzes durven maken. Het is kiezen tussen het godsdienstfundamentalisme van Opus Dei, en een levensvisie waarin evenveel plaats is voor iedereen; Het is kiezen tussen zij die achter gesloten deuren hun leiders vereren, en zij die hun deuren openzetten voor ieder die geen leider is; Het is kiezen tussen zij die met geld en een lange arm hun dogma’s willen doordrukken, en zij die door vrolijk verzet een maatschappij willen bekomen waarin elke hiërarchie overbodig wordt.

Het Sociaal Centrum heeft de laatste jaren gewerkt om dit “naieve” ideaal- een vrije en solidaire samenleving ontdaan van elke vorm van onderdrukking- tot leven te brengen op een concrete locatie: het heropgewaardeerde pand in de Schapenstraat.Het Opus Dei heeft een geschiedenis waarin haar idealen voornamelijk verwezenlijkt werden door macht -via het Vaticaan, via de samenwerking met de grootste dictators die Zuid-Amerika ooit gekend heeft, via het bondgenootschap met het fascistische regime onder Franco in Spanje, via het plaatsen van prominenten op alle belangrijke postjes in de samenleving. Door de leugen van kerkelijke onfeilbaarheid en het afdwingen van een blind geloof in wat zij nogal arrogant “Gods Werk” noemen.Gods Werk of die ene Absolute Waarheid, maakt dat “afwijkelingen” als holebi’s en anders- of niet-religieuzen, afgedaan worden als minderwaardig, zondig, onwetend, of zelfs psychisch ziek.Het is diezelfde Goddelijke Wil die de gelijkheid van vrouwen ontkent en heilige oorlogen rechtvaardigt.

De vrijplaats in de Schapenstraat biedt nu reeds drie jaar vele mogelijkheden aan milieuwerkgroepen, niet-commerciële cultuur, onvoorwaardelijke emancipatie van achtergestelden via steungroepen, volkskeukens, volkscinema, weggeefwinkel, info-avonden, ijveren voor betaalbare huisvesting, infotheek, benefietcafé (voor zowel bvb. een vrouwenvluchthuis in Afghanistan, als de anti-oorlogsactivisten die Amerikaans wapentuig wilden tegenhouden). Dit steeds in overleg en goede verstandhouding met de buurt. Maar wanneer baan geruimd moet worden voor de besloten fanatiek extreemrechtse kliek van Opus Dei, is dit weer een slag in het gelaat van al wie nog hoopt op een wereld die is opgebouwd, niet opgelegd, van onderop en niet van bovenaf. Zo God al bestaat, zal hij/zij zich bij het horen van dit alles wel voor het heilige hoofd slaan.

Wij zien in dat het behoud van dit gebouw in haar huidige functie slechts een zeer kleine overwinning is op de overal om zich heen grijpende verrechtsing, maar ergens trekken wij de lijn.

Daarom willen we geen mogelijkheid onbenut laten, en gaan we van start met een petitie, organiseren we rondleidingen in het kraakpand, vragen we buurtbewoners om bezwaarschriften in te dienen, en sympathiserende organisaties om deze brief te ondertekenen. Hierbij ook de adressen van betrokken instanties. Bel, schrijf of bezoek hen om te zeggen hoe je erover denkt! Indien het stadsbestuur toch zou kiezen voor de ruggesteun van Opus Dei, zullen wij evenmin bij de pakken blijven zitten. Berusting is nooit onze stijl geweest.

Voor meer info over dit alles en vragen rond deze brief, de petitie, het kraakpand Sociaal Centrum Leuven- Villa Skwattus Dei, of info over onze aktiviteiten, contacteer ons gerust!

Met Vriendelijke Groeten,

Sociaal Centrum Leuven
0498/777 617
PB 80, 3000 Leuven 3

Of spring eens binnen: Schapenstraat 29, Leuven (België)

ulrikesdream@hotmail.com
angry_kitty@eudoramail.com
http://www.squat.net/leuven

* Enkele onafhankelijke websites over het fenomeen Opus Dei:
http://www.odan.org
http://www.mond.at/opus.dei/

In de infotheek van het kraakpand is ook een dossier rond Opus Dei aangelegd.

Mensen die je kan bellen om je mening te laten klinken:
* De schepen van Grond- en huisvestingsbeleid van Leuven
Jaak Brepoels(voormaligkraker):
jaak.brepoels@leuven.be016/211 770
* Schepen van Cultuur, Ontwikkelingssamenwerking en Studentenaangelegenheden te Leuven:
Saïd El Khadraoui
said.elkhadraoui@leuven.be
016/211 740
* CCC-Opus Dei:
Molièrelaan 327, 1180 Brussel
02/346 94 30 (Leo Mas & Michel Garcia)
* Architect :
Jon Frateur, Oude Leeuwenrui 7B7, 2000 Antwerpen
03/226 12 87