arch/ive/ief (2000 - 2005)

Iraanse vluchtelingen bezetten ULB
by christophe callewaert Friday September 19, 2003 at 04:43 PM

Sinds deze middag (vrijdag) bezetten twintig Iraanse vluchtelingen de Franstalige vrije universiteit van Brussel (VUB). Ze vragen een regularisatie van hun situatie.

De vluchtelingen verblijven allen in het Klein Kasteeltje. Zij leven in onzekerheid over hun toekomst. Zelfs als ze een negatief antwoord krijgen op hun asielaanvraag kunnen ze toch niet terug aangezien ze niet kunnen uitgewezen worden naar Iran. De Iraanse regering weigert vluchtelingen op te vangen die niet vrijwillig terug keren. Eén van de bezetters verblijft al meer dan 1000 dagen in het Klein Kasteeltje.

Met hun actie willen ze zoveel mogelijk mensen sensibiliseren en bekend maken met hun situatie. Daarom kozen ze de ULB uit. Hun actie wordt gesteund door het Bureau des Etudiants Administrateurs (de stundetenvertegenwoordiging). De autoriteiten van de ULB laten voorlopig betijen. Wie de bezetters een handje wil toesteken, is welkom. De bezetters zijn te vinden tussen de twee restaurants van de ULB. Zondag zullen ze ook vertegenwoordigd zijn op de herdenkingsavond voor Semira.

(met dank aan Zoé Genot voor de telefonische info)