arch/ive/ief (2000 - 2005)

De regering houdt haar belofte niet
by Burenraad Friday September 19, 2003 at 04:18 PM

U herinnert zich wel dat 300 Afghaanse vluchtelingen die de Heilig-Kruiskerk in Elsene bezet hebben. Na verschillende weken hongerstaking werd op 14 augustus 2003 eindelijk een akkoord bereikt om hun situatie te regulariseren. Minister Dewael (VLD) met wie de Afghaanse hongerstakers onderhandelden, had zich in eerste instantie, tot verontwaardiging van velen, onverbiddelijk getoond.

Nochtans hebben de Afghanen uiteindelijk een akkoord bereikt.


In dat akkoord heeft Minister Dewael zich geëngageerd om met socialistisch Minister van Werk Vandenbroucke (SP. A) een arbeidsvergunning voor de Afghanen te regelen. Daardoor zouden ze een tijdelijke werkvergunning bekomen (zie perscommuniqué Belga 14/ 08/ 2003). Dit engagement was trouwens niet nieuw, het regeerakkoord "voor een creatief en solidair België" van juli 2003 voorzag reeds het recht op arbeid voor personen voor wie een niet-terugleidingsclausule geldt.

Het lijkt ons elementair dat mensen die niet terug kunnen gestuurd worden, een arbeidsvergun-ning bekomen zodat ze de mogelijkheid krijgen om te werken in plaats van hen over te leveren aan verplichte luiheid of aan de slechte arbeidsomstandigheden van zwart werk.

Dit lijkt ons elementair. Nochtans wil de Minister van Werk deze ad hoc reglementering die onontbeerlijk is om arbeid voor deze "onuitzetbaren" toe te laten, niet realiseren. Het is nochtans zeer eenvoudig, men voegt een nieuwe categorie vreemdelingen die een arbeidsvergunning kunnen krijgen toe aan het KB van 6 februari 2003.

Maar Minister Vandenbroucke weigert het recht om te werken toe te kennen, een recht dat beloofd was door Minister Dewael.

De socialisten hadden ons al gechoqueerd met hun volledig stilzwijgen gedurende de Afghaanse hongerstaking. Nu pleegt een SP. A-Minister verraad door zich te verzetten tegen het recht op werk voor legale vreemdelingen in België.

om de leugen te stoppen

de afgevaardigden van de Afghanen en de Burenraad van Elsene verwachten U
dinsdag 23 september 2003 om 11u
voor het kabinet van Minister van Werk,
Wetstraat 62, 1040 Brussel


Flyers (pdf): NL / FR