arch/ive/ief (2000 - 2005)

Internationale dag voor solidariteit met het Iraakse en het Palestijnse volk
by han Soete Thursday September 18, 2003 at 05:11 PM
han@indymedia.be

27 september 2003 werd uitgeroepen tot internationale dag voor solidariteit met het Iraakse en het Palestijnse volk. In de hele wereld worden er acties georganiseerd en natturlijk kon Brussel niet op het lijstje ontbreken. Ik had een telefoongesprek met Jo Cottenier [STOPUSA] en Ludo de Brabander[vzwVREDE], twee initiatiefnemers van de Belgische actie.

han : Waarom willen jullie op 27 September actie voeren?

Ludo: [vzwVREDE] Het is belangrijk te strijden tegen die onrechtvaardige bezetting. De bezetting van Irak is een zuiver koloniale bezetting die veel gelijkenissen vertoont met de tijd dat Irak een Britse kolonie was.

Maar 27 september is natuurlijk ook de verjaardag van de Intifadah (de palestijnse opstand), en we willen onze solidariteit betuigen met het Palestijnse volk. Men zegt ons steeds dat Arafat en de Palestijnen te extremistisch zijn, daarom wil Israël Arafat verbannen. Maar Arafat is natuurlijk wel de verkozen president van de Palestijnen. Maar misschien moet men de zaak ook maar es omkeren, want het is precies Israël dat extremistisch is. Het is de extreem rechtse Sharon die elke oplossing onmogelijk maakt. Misschien moet men Sharon maar eens vervangen.
Het probleem zijn de repressie en de bezetting door Israël. Zo lang dat blijft duren, kan je niet vooruit. Zo lang de bezetting van Palestina blijft duren, kan er geen oplossing komen.

Jo [STOPUSA]: We willen met deze actie onze steun uitdrukken aan zowel het Palestijnse als aan het Iraakse verzet. Voor ons zijn die zaken aan elkaar gekoppeld. Ook de Verenigde Staten koppelen die twee aan elkaar. ``De weg naar Jerusalem loopt via Bagdad'' volgens de USA. Zij dachten dat het verzet in Palestina in elkaar zou stuiken na de val van Irak. Maar vandaag zien we natuurlijk precies het omgekeerde en is het verzet in zowel Palestina als Irak een speerpunt in het verzet tegen de overheersing van de USA.

Ludo: De mensen van de Arabische gemeenschap koppelen beide dossiers ook aan elkaar. Ik denk dat het over twee verschillenden dossiers gaat, maar dat het inderdaad zo is dat ze verbonden zijn door de houding van de Verenigde Staten. In Irak zijn ze zelf de bezetters en in de feite blijven ze steun verlenen aan de Israelische bezetters. Zo gaan VS weer opnieuw 9 miljard $ krediet verlenen aan Israël, zij noemen dat ``ontwikkelingshulp''. Het zijn ook de VS die beide dossiers blokkeren.

han: Tijdens de aanloop naar de Irak oorlog was er heel wat verdeeldheid binnen de vredesbeweging. Blijkbaar zijn jullie er nu wel in geslaagd om een gemeenschappelijk initiatief op te starten.

Jo: Er is nu een veel grotere eenheid om een platform te maken dat de steun verleent aan het verzet. We waren het nu gewoon eens over een gemeenschappelijk platform. Maar ik wil er toch wel op wijzen dat we ook het voorbije jaar regelmatig samenwerkten.

Ludo: Het is een interntionale oproep. Wij trekken aan een nieuwe actie en we proberen dat zoveel mogelijk samen te doen.

han: Waarom vind je het belangerijk dat er in België mensen op straat komen?

Jo: We schrijven ons in een internationale beweging. Er zal op 27 september dan ook niet alleen in België betoogd worden, ook op veel andere plaatsen in de wereld zullen er acties doorgaan. Maar het is natuurlijk wel belangerijk dat er in Brussel veel mensen op straat komen. Dit is de hoofdstad van europa, de Navo zit hier, ...

Ludo: Deze actie kadert in een internationale solidariteitsdag, en we willen tonen dat er ook in België heel wat mensen zijn die de bezetting niet zien zitten.

We richten ons ook tot de Belgische regering natuurlijk. De Belgische regeing neemt wel een goede positie in als je dat vergelijkt met vele andere landen, maar het zou toch wat duidelijker kunnen zijn. Binnen de regering zijn er bijvoorbeeld nog steeds mensen die Belgische soldaten naar Irak willen sturen. Wij zijn daar absoluut tegen we denken dat Irak zo snel mogelijk door de irakezen moet bestuurd worden.


Stop bezetting irak en palestina
http://archive.indymedia.be/news/2003/09/73014.php