arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mobilisaties in Rome
by Italiaans Sociaal Forum Thursday September 18, 2003 at 03:54 PM
Frank.Slegers@tijd.com

Het Italiaans Sociaal Forum mobiliseert op 3 en 4 oktober in Rome n.a.v. de opening van de intergoevernementele conferentie


Europa
Zij 15 - Wij 400.000.000

Europa, dat zijn wij


Tegen het liberalisme, de oorlog
en het racisme

Op 4 oktober
voor een ander Europa


Op 4 oktober opent in Rome de intergouvernementele conferentie. De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie, onder leiding van Silvio Berlusconi, gaan proberen de resultaten van de Conventie te vertalen in een nieuw verdrag.

Tegen het liberaal Europa van het Stabiliteitspact, tegen het Europa dat muren optrekt tegen de migranten, tegen het Europa dat de oorlog niet verwerpt en integendeel een Europees leger plant, zullen wij op 4 oktober een ander Europa stellen: het Europa van de volkeren en van de vrede, het Europa van het Europees Sociaal Forum en van de 15de februari.

Ons Europa steunt op enkele eenvoudige princiepen: tegen het liberalisme, tegen de oorlog en tegen elke vorm van racisme. In ons Europa vormen de democratie en participatie de grondvesten.

Ons Europa verdedigt de gemeenschapsgoederen en de openbare diensten, de sociale staat en de tewerkstelling. Ons Europa verzet zich dus tegen de aanvallen op de pensioenen, de vermarkting van onderwijs, gezondheid en cultuur, en de geleidelijke precarisering van gans het leven. Ons Europa is er een van sociale rechten, te beginnen met het recht op werk, een inkomen en een waardig leven.

Het is een Europa dat voorrang geeft aan de uitbouw van de openbare ruimte, aan de duurzame samenleving en het respect voor het leefmilieu, en waar niet kan afgedongen worden op de eigenheid van mannen en vrouwen, de seksuele identiteit en de civiele vrijheden.

Ons Europa verwerpt de oorlog, onvoorwaardelijk, zonder "indien" en "maar".

Ons Europa verzet zich tegen de verhoging van de militaire uitgaven en de opbouw van een Europees leger. Het ijvert voor de vrede waar conflicten zijn, door civiele missies en internationale solidariteit. Ons Europa ijvert ook hier bij ons voor de vrede, hier waar oorlog wordt gestookt: daarom hebben we betoogd op 15 februari, daarom versieren onze vredesvlaggen nog steeds onze balkons.

Daarom eisen we de stopzetting van de militaire bezetting van Irak en de terugtrekking van de Italiaanse troepen, zoals we al zo lang het einde eisen van de bezetting van Palestina.

Ons Europa is het Europa van het universeel burgerschap. Waar er geen discriminatie is op basis van ras, religie of geslacht. Een open Europa, gastvrij, zonder gesloten centra, waar niemand vreemdeling is.

Ons Europa is er één van participatie, locaal, nationaal en internationaal. De ervaring van de participatieve democratie heeft niets vandoen met de oligarchische werkwijze die werd toegepast in de Conventie voorgezeten Giscard d’Estaing.

Na Firenze, na de 15de februari en de 12de april, terwijl het Sociaal Forum van Parijs nadert, willen we op 4 oktober een nieuwe impuls geven aan het stichtingsproces van een ander Europa. Een open proces, met ruimte voor de verschillende vormen van sociaal conflict, waar plaats is voor de verschillende maatschappelijk actoren en al die sociale bewegingen die onze beweging uitmaken. Een proces dat recht doet aan sociaal verzet en alternatieven. Een proces dat in 2004 een hoogtepunt zal bereiken met het samenroepen van de Staten Generaal voor een ander Europa.

Wij doen een oproep tot de civiele samenleving in al haar verscheidenheid, de sociale en de politieke krachten die de laatste jaren samen opgemarcheerd zijn, om samen dit rendez-vous uit te bouwen: wij richten ons tot allen die het Sociaal Forum van Firenze en de 15de februari hebben opgebouwd, om hen te vragen de 4de oktober te laten uitgroeien tot een dag waar de grondvesten worden gelegd voor een ander Europa.


Afspraak in Rome
Vrijdag 3 oktober: internationaal forum van een ander Europa
Zaterdag 4 oktober: nationale betoging

Onze wil zal ook in andere mobilisaties tot uitdrukking komen. Er zijn andere afspraken, mobilisaties, momenten van strijd, die wij steunen, na de mobilisaties van Riva del Garda et Cancun om de WHO te sluiten:

 de mobilisaties naar aanleiding van de talrijke Europese toppen die dit jaar zullen bijeenkomen in Italië, ondermeer die in Rome over huisvesting op 30 en 31 oktober en die in San Patrignano op 5 en 6 oktober van de ministers van onderwijs en sociale zaken.

 de mobilisaties die leven geven aan al onze doelstellingen:
. de mars voor de vrede Perugia Assisi op 12 oktober
. de mobilisatiedag voor de school tegen de hervorming Moratti, op 26 september
. de algemene staking van de Fiom op 17 oktober

 de afspraken van de internationale beweging:
. het Europees Sociaal Forum van Parijs in november
. het Wereld Sociaal Forum in Mumbai in Indië in januari 2004


De organisaties van de Italiaanse bewegingen van het Sociaal Forum