arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hans Blix: "Irak vernietigde in '91 wellicht alle massavernietingswapens"
by christophe callewaert Wednesday September 17, 2003 at 02:02 PM

De soap van de zoektocht naar massavernietingswapens in Irak kreeg woensdag een nieuwe wending toen niemand minder dan het voormalige hoofd van de VN-wapeninspecties Hans Blix verklaarde dat Irak alle massavernietiginswapens waar het ooit over beschikte vernietigde in de zomer van 1991.

Hans Blix deed zijn uitspraken tijdens een interview met een Australische radio. De Australische eerste minister John Howard staat net als zijn Britse collega Tony Blair onder grote druk omdat hij in de aanloop naar de oorlog losjes omsprong met de waarheid toen het er om ging de publieke opinie te overtuigen dat Irak een gevaar was.

“Ik ben er meer en meer van overtuigd dat Irak, net als ze altijd hebben volgehouden, bijna alles wat ze hadden vernietigd hebben in de zomer van 1991,” zei hij. Hij gaf toe dat dat betekende dat alle veiligheidsdiensten van de hele wereld het verkeerd voor hadden. Volgens Blix zou het wel kunnen dat het Iraakse regime daar geheimzinnig over bleef doen om zo eventuele aanvallers op het verkeerde been te zetten. “Vergelijk het met iemand die een bordje “pas op gevaarlijke hond” ophangt zonder een hond te hebben.”

De Zweed Blix was drie jaar lang hoofd van UNMOVIC, de VN-commissie die moest onderzoeken of Irak nog wapens had. Toen de inspecteurs vorig jaar terugkeerden naar Irak bracht hij enkele malen rapport uit voor de VN-veiligheidsraad. Hoewel de commissie nooit kon bewijzen dat Irak over dergelijke wapens beschikte, trokken de VS en Groot-Brittannie toch ten aanval. Op 1 juli werd Blix opgevolgd door Demetrius Perricos.

Na het einde van de oorlog wilden de VN-wapeninspecteurs opnieuw aan de slag, maar daar stak de Amerikaanse president een stokje voor. Hij verkoos eigen inspecteurs te zenden. Het inspectieteam werd Iraq Survey Group gedoopt en met 1.500 specialisten kammen zij nu al meer dan vijf maanden elke hoek van Irak uit. In juni hadden ze al meer dan 230 sites bezocht.

Volgens de Christian Science Monitor zag het er even naar uit dat een rapport van de Iraq Survey Group wou gebruiken als “september surprise”. Daarin zou eindelijk sprake zijn van bewijzen dat Irak over gevaarlijke wapens beschikte. Maar verschillende bronnen meldden begin deze week dat het rapport van de Iraq Survey Group even leeg is als het dossier waar momenteel in Groot-Brittannie zoveel om te doen is.

Volgens de Londense krant The Sunday Times zou de publicatie van het rapport zelfs voor onbepaalde tijd uitgesteld worden. Toch blijven Bush en zijn getrouwen volhouden dat de wapens zullen gevonden worden. Vice-president Cheney herhaalde dat nog dit weekend en vrijdag deed Bush in een toespraak voor teruggekeerde soldaten alsof de wapens al lang gevonden waren.

Op zaterdag, 21 september organiseren enkele tientallen organisaties een betoging die om 15u zal vertrekken vanop het Rouppeplein. Ze sluiten daarbij aan bij een internationale oproep om te manifesteren tegen de aanhoudende bezetting van Irak en Palestina.

Bronnen: http://www.theage.com, reuters, Christian Science Monitor.

Massavernietigingswapens
by Linda Wednesday September 17, 2003 at 08:21 PM

Het is niet zo gemakkelijk om massavernietigingswapens naar Irak te transporteren om ze daar te verstoppen en dan terug te vinden. Wellicht staat er een etiket met informatie op en is de makelei gemakkelijk traceerbaar. Als de US administratie dus massavernietigingswapens wil verstoppen in Irak om dan verbaasd te acteren bij het 'ontdekken', dan moeten ze die eerst nog aanmaken op zo'n manier dat het niet te hard opvalt dat ze die zelf gemaakt hebben. Niet zo'n eenvoudige klus dus.

Massavernietigingswapens
by roos Friday September 19, 2003 at 09:53 AM

De datum van de betoging is 27 september en niet 21 zoals in het artikel van Christophe