arch/ive/ief (2000 - 2005)

De 'nieuwe' burgemeester is een man
by Francy Van der Wildt Tuesday September 16, 2003 at 02:15 PM

Indien de vaststellingen van politicoloog Johan Ackaert (LUC) juist zijn dan ziet de toekomst er weinig rooskleurig uit voor vrouwen die de burgemeestersjerp ambiëren.

De Vrouwenraad stelde reeds dat een aantal randvoorwaarden (zoals mediabelangstelling, geld voor campagnes, netwerking, bekendheid, enz.) mannen beter uitkomen dan vrouwen. Ackaert voegt aan dit lijstje de terugkeer toe naar oude stijl die gericht is op cliëntelisme. Het is dan ook voorspelbaar dat ook deze randvoorwaarde een bijkomend knelpunt vormt voor de verkiezing van vrouwen.

In de wetenschap dat vrouwen onder grotere tijdsdruk staan omwille van hun combinatie van werk, gezin en vrije tijd (zie TOR-onderzoek VUB), zullen zelfs gedreven politica's weinig tijd hebben om aan cliëntelisme te doen. Bovendien zou het de Vrouwenraad niet verwonderen dat enkel de functie van 'running mate' toebedeeld wordt aan vrouwen. Vrouwen moeten op gebied van dossierkennis en goed bestuur al lang niet meer onderdoen voor hun mannelijke collega's in de politiek.

De Vrouwenraad biedt graag enkele denkpistes aan voor een genderneutrale benadering. Zo kunnen bijvoorbeeld het burgemeester- en voorzitterschap van de gemeenteraad voorbehouden worden personen van verschillend geslacht. Daarnaast dringen we aan op tranparante informatievoorziening en paritaire cultuur; een verbod op cumul van mandaten; de verkiezing van de burgemeester door de gemeenteraad; een beperking van het aantal ambtstermijnen in uitvoerende mandaten.

Meer info hierover vindt u op http://www.vrouwenraad.be/standpunten.html (gemeentedecreet 2002)

Met vriendelijke groet.

Francy Van der Wildt, voorzitster Vrouwenraad