arch/ive/ief (2000 - 2005)

Proces tegen collectief tegen uitwijzingen.
by peter terryn Tuesday September 16, 2003 at 12:15 PM
pterryn@yahoo.com

Woensdag 17 september start om 9 uur in het Justitiepaleis te Luik de laatste fase in het proces tegen 9 actievoerders die in '98 protesteerden tegen het asielbeleid, de moord op Semira Adamu en de opening van het concentratiekamp in Vottem/luik.

Op 4 oktober 1998 organiseerde o.m. het Collectief tegen Uitwijzingen een betoging in Vottem bij Luik. Ongeveer 5.000 betogers stapten rustig maar vastberaden door Luik om duidelijk te maken dat ze het Belgisch beleid en de dodelijke consequenties niet langer tolereren.
Op het einde van de betoging liep het wat uit de hand. Enkele honderden betogers ervaarden de massale aanwezigheid van de rijkswacht (geen twee weken na de moord op Semira Adamu) als pure provocatie. De gemoederen liepen hoog op nadat de rijkswacht enkele geweldloze activisten met de matrak had bewerkt. Er werd met projectielen gegooid, de waterkanonnen kwamen in actie en het bleef nog enige tijd onrustig in Luik.
Van de betoging werden door de rijkswacht video-opnames gemaakt. Op basis van die opnames werden 9 mensen in staat van beschuldiging gesteld. De beschuldiging luidt: gewapend verzet in bende, toebrengen van slagen en verwondingen aan 28 rijkswachters, beschadigen van het gebouw en een waterkanon, diefstal van 200 bakstenen en 30 plaveien. De geëiste straffen liggen hoger dan de straffen die geëist worden tegen de rijkswachters/moordenaars.

luister naar een interview met één van de actievoerdsters, Laurence Van Paesschen http://www.ambras.org/_radio/vottem.htm
lees meer over acties in Vottem:
http://www.ambras.org/_cursus/vottem.htm
en acties in Merksplas:
http://www.ambras.org/_cursus/merksplas.htm