arch/ive/ief (2000 - 2005)

Opendeurdag Artsen Zonder Grenzen in België
by AZG Tuesday September 16, 2003 at 11:18 AM
msfb-projets-belges@msf.be

Iedereen die Artsen zonder grenzen kent, weet dat ze in de eerste plaats medische bijstand verlenen in ontwikkelingslanden over de hele wereld. Maar Artsen zonder grenzen heeft ook sinds heel wat jaren 3 projecten in België lopen.

Opendeurdag Artsen Z...
sdf_brussels_05.jpgu5uht9.jpg, image/jpeg, 400x603

Het eerste project is erop gericht om een betere toegang tot de gezondheidszorg te verlenen aan mensen die buiten de sociale zekerheid vallen (daklozen, politieke vluchtelingen, illegalen,...). In 2002 werden er meer dan 3000 mensen ontvangen voor medische hulp in de centra ‘Toegang tot gezondheidszorg’, gesitueerd in Brussel, Antwerpen en Liège. Dit programma loopt al sinds 1991. Vandaag zijn de personen die zich aanbieden in de centra voornamelijk asielzoekers en personen die niet (meer) beschikken over een verblijfsstatuut. De aanpak richt zich op een medisch, een sociaal en een psychologisch luik en probeert de patiënten te integreren in de bestaande gezondheidsstructuren.

Een tweede project heet ‘Mpore’ en verleent sinds 1998 psychologische bijstand, zowel door individuele gesprekken als groepstherapieën, aan slachtoffers van de Rwandese genocide.

Het Elisa-centrum als derde project is reeds open sinds 1988 en biedt gratis en anonieme AIDS-testen aan.

Tenslotte is er de ‘Informatiebank’ waar advocaten, organisaties e.d.m. terecht kunnen voor informatie over de medische behandelingsmogelijkheden in landen waar Artsen zonder grenzen actief is.

Bij een hapje en een drankje, kan u zien hoe deze projecten georganiseerd worden. Onze projecten worden geïllustreerd aan de hand van een fototentoonstelling “Au-delà des frontières”. Iedereen is hartelijk welkom op zaterdag 18 oktober tussen 11u en 18u, Arthesiëstraat 46, (46 Rue d’Artois) 1000 Brussel.

Metro: Anneessens of 10 min. van het treinstation Brussel Zuid
Contact: msfb-projets-belges@msf.be