arch/ive/ief (2000 - 2005)

WTO ontspoort in Cancun
by Wim DC Monday September 15, 2003 at 04:35 AM

De WTO onderhandelingen in het Mexicaanse Cancun liepen uit op een nederlaag voor de Verenigde Staten en de Europese Unie toen delegaties van arme landen op zondagnamiddag voortijdig de vergadering verlieten.

De Kenyaanse onderhandelaar, George Odour Ongwen, was de eerste om recht te staan met de woorden: “This is over. We have just had a second Seattle.” Toen hij de vergadering uitliep werd hij gevolgd door de delegaties van Indië, Zuid-Korea en andere landen uit het Zuiden die de chantage en intimidaties spuugzat waren.

De vergadering nam deze dramatische wending terwijl US-Trade Representative Robert Zoellick in een persconferentie aankondigde dat de VS bleef aandringen op zogenaamde “Singapore issues.” Eerder had ook de Europese Unie al gemeld dat ze niet bereid waren om nog over landbouw te praten tenzij ook investeringen, competitie, overheidsaankopen en handelsbevordering, de vier “Singapore issues,” op tafel kwamen. Voor de arme landen was dat echter onaanvaardbaar. Hun economie ligt op apegapen door de liberalisering van de landbouw en bijgevolg wilden ze in de eerste plaats toegevingen van de VS en de EU op dat vlak, alvorens er over nieuwe vormen van liberalisering kan gepraat worden.

Onderhandelaars van de arme landen in de officiële WTO-vergaderingen zegden dat de massale en militante straatprotesten voor hen een enorme steun in de rug waren. De volksprotesten in Cancun en de rest van de wereld gaven hen de moed om op te staan tegen de rijke landen.

Het nieuws over de mislukking van de top werd op gejuich onthaald door de demonstranten in Cancun. Waakzaamheid blijft echter geboden. Volgens VS-onderhandelaar Zoellick is er voor hen niets verloren. Hij verklaarde dat zijn land zich wel zou concentreren op bilaterale en regionale pacten als het in de WTO zijn zin niet zou krijgen. Zo staat bijvoorbeeld al een Free Trade Area of the Americas (FTAA) in de steigers die veel verder gaat dan de bestaande WTO akkoorden.

Voor de arme en landloze boeren van de wereldwijde boerenbeweging Via Campesina is het nu al een kwestie van leven en dood, zoals de zelfmoordactie van de Koreaanse boerenleider Lee Kyung-hae illustreerde. Zij maken zich al op voor de volgende strijd. “Lee is with us today, tomorrow and always!” is een van hun nieuwe slogans.

WTO derailed at “second Seattle” in Cancun
http://www.foodfirst.org/wto/reports/2003-09-14PR.php
Developing countries pull out, WTO talks collapse
http://cancun.mediosindependientes.org/feature/display/758/index.php

hoop?
by don't shoot the messenger Monday September 15, 2003 at 08:32 AM

Van enige concrete overwinning is er weinig sprake.
Desondanks hebben de arme landen de koehandel ietwat kunnen blokkeren.Ondersteund door de felle protesten is het dus toch een feit dat het antiglobalisme verre van dood is en zelfs morele overwinnigen boekt.Spijtig evenwel dat de
media deze thematiek niet meer als "hot" beschouwt en die
fucking doping affaire met Johan Museeuw belangrijker vindt.

salaam