Gemuilkorfde 'paarse pers' promoot Fiscale Amnestie by jpe Sunday September 14, 2003 at 05:48 PM |
In het katholieke weekblad Tertio van 10 september had Jaak Delbeke het op de cover over de 'Paarse Pers ?'. De manier waarop vier Belgische kwaliteitskranten op zaterdag 13 september bericht ten over het regeringsbesluit voor een 'Fiscale Amnestie', maakt duidelijk dat het vraagteken van Delbeke overbodig is.
* Begrafenis eerste klas voor de vermogensbelasting
Delbeke schreef in Tertio: "Staat Vlaanderen onder curatele ? Is de censuur weer ingevoerd ? Waar om zwijgt de vrijgevochten De Morgen over wat gisteren voor de socialisten onbespreekbaar was ? Zijn we niet heel ver van huis wanneer niet alleen 'paars' de kiezer naar de mond praat, maar boven dien ook de 'kritische' pers geen kanttekeningen meer maakt." De vernietiging van de kritische ruimte ...
Delbeke vervolgt: "Nog in 1997 liep een voorgenomen fiscale amnestie op de klippen door toedoen van Stevaerts voorganger Louis Tobback, die er een vermogensbelasting aan wou koppelen. In augustus 1995 wond Tobback er geen doekjes om: 'Een vermogensbelasting is politiek en psycholo gisch bekeken zeer belangrijk want zij kan de mensen het gevoel geven dat iedereen zijn steentje bijdraagt.' Niet anders klonk het bij Frank Vandenbroucke (SPA) die eveneens in 1995 de sociale zekerheid wou stijven met 'een belasting op de erg grote fortuinen. Zal dat lukken ? Een ding is zeker: met de belastingstop van Verhofstadt lukt dat nooit.'"
"Inmiddels is bekend" stelt Delbeke "wat van die belastingstop in huis is gekomen. En met hun groen licht voor fiscale amnestie, geven de socialisten de vermogensbelasting een begrafenis eerste klas."
* De Morgen: Yves Desmet ontdekt zwakke plek VLD
De Morgen van zaterdag 13/09 vroeg aan Louis Tobback wat hij nu denkt van de Fiscale Amnestie. De titel van het interview van Ruud Goossens en Bart Eeckhout met het orakel van Leuven liet er al geen twijfel over bestaan: "Lessen in pragmatisch socialisme". Tobback vindt dat de Fiscale Amnestie een compromis is, "een bocht, zo u wilt". "Alleen is dat geld dat nu gerepatrieerd wordt, wel ineens aang egeven" en wordt er dan de volgende jaren belasting op betaald. Verder ligt Tobback er niet wakker van en met hem ook de redactie van De Morgen niet.
De Morgen bracht het nieuws over het regeringsbesluit uitgebreid bovenaan zijn pagina 3. Met daarin ook kort (als één van in totaal 14 'punten') de kritiek van CD&V dat "de paarse regering de eerlijke belastingbetaler voor schut zet en dat de hele operatie enkel dient om 'met de centen van gewiekste fraudeurs' het gat in de begroting te dichten."
Het belang dat de DM-redactie aan de maatregel hecht mocht blijken uit het editoriaal waarin Yves Desmet er zich mee amuseerde om een onbetekenende VLD-er de les te spellen, ene mijnheer Jacques Laverge, door YD omschreven als "een pipo die je versteld doet staan" (omdat hij ergens een zwembad voor verkeerde redenen liet sluiten).
* Bart Sturtewagen (De Standaard): "Vieze smaak in de mond"
De Standaard bracht bovenaan een speciale cover (ter gelegenheid van 2000 dagen De Standaard online) het artikel "Paars akkoord over fiscale amnestie". Op de foto: een wilskrachtige Verhofstadt.
Op de eigenlijke DS-cover prijkte bovenaan: "Paars akkoord over fiscale amnestie". Hier kwamen als kritici zowel CD&V- voorzitter Yves Leterm aan het woord als Dirk Holemans van Agalev (die verder nagenoeg totaal ontbrak in de media).
Binnenin had DS ruim ruimte voor de standpunten van de liberalen, met een interview met Verhofstadt en een opiniepagina volgeschreven door Karel De Gucht ("Het verraad van de intellectueel", nog maar eens). Maar DS had ook een paginagroot interview met oppositieleider Yves Leterme die stelt dat Verhofstadt "de onbetrouwbaarheid van de politiek versterkt. (...) Dan moeten we niet schrikken als het Vlaams Blok blijft groeien. (...) Zijn houding richt ravages aan. De mensen voelen zich verlaten en kiezen voor antipolitiek."
Verder informeerde De Standaard over hoe Reynders "tarief van 3 % moest inslikken" (het laagste tarief voor de terugkerende gelden) en dat volgens een opiniepeiling "bijna 65 % van de Belgen overtuigd is dat een amnestiemaatregel een positieve invloed zal hebben op de economie." "Opvallend is ook dat 44 % van de ondervraagden vindt dat een amnestie een gunstige invloed heeft op de fiscale gelijkheid van de burgers en op de gelijkheid van de burgers tout court" ... Wel verklaarde 32 % van de ondervraagden "het moeilijk te hebben met het principe van de fiscale amnestie". De enquête werd uitgevoerd in opdracht van Petercam, een 'beurshuis' ...
Anders dan in De Morgen handelde het edito van De Standaard wel over de fiscale amnestie. Bart Sturtewagen kwam scherp uit de hoek. Volgens hem mist de fiscale amnestie haar doel en hij raadt de regering aan om "snel de cohesie te vinden om elders echte begrotingsmaatregelen te nemen. Die zullen wellicht een beetje meer pijn doen dan gepland. Maar ze zullen misschien niet zo'n vieze smaak in de mond geven."
* Ecolo: en de strijd tegen georganiseerde financiële misdaad ?
Aan Franstalige kant besteedde La Libre Belgique zijn cover aan het amnestie-besluit van de regering. Titel: "L'argent qui rentre au pays, aura son régime de faveur." Pagina 2, 3 en 5 waren er geheel aan gewijd. Met op pagina 3 kort de kritiek van CDH en "Ecolo: un projet libéral !". Namens Ecolo pleitte Gérard Gobert voor "une plus grande justice fiscale qui passe par une perception correcte de l'impôt et une lutte contre la grande fraude fiscale organisée." Van die strijd tegen de georganiseerde fiscale fraude, daar is tijdens Paars I echter niet veel van in huis gekomen.
Le Soir had het besluit ook op zijn cover: "L'argent planque prié de rentrer" De kritiek die de krant vermeldde op zijn pagina 4 - die geheel aan het besluit gewijd was - beperkte zich tot die van de CDH: "L'éthique en a pris un coup". Le Soir nam ook de enquête over die Petercam liet uitvoeren.