arch/ive/ief (2000 - 2005)

VRT & Fiscale Amnestie - deel 2
by jpe Sunday September 14, 2003 at 05:47 PM

Fiscale Amnestie is aan te vechten via Arbitragehof !

Tot wat de zogenaamd "onbestaande" politieke inmenging op de VRT geleid heeft, konden we vrijdag avond 12/09 merken toen de VRT-tv-journaals minutenlang de "Fiscale Amnestie" toelichtten zonder de minste kritische kanttekening te maken, zonder ook maar iemand van de oppositie aan het woord te laten. Op zaterdag 13/09 kregen we in het Canvas-journaal toch gedurende een minuutje een kritische stem: die van de vakbonden die de amnestie sterk afkeuren. Luc Cortebeeck (ACV) mocht kort uitleggen dat dit een maatregel voor de rijken is. Cortebeeck stelde ook dat 'gewone' Belgen naar het arbitragehof kunnen stappen omdat het gelijkheidsbeginsel (u weet wel: alle Belgen gelijk voor de wet en dus ook voor de fiscus) door de amnestie geschaad wordt.


* In 1989 spotten we daar nog mee

Na de korte kritiek van het ACV ging de VRT nog maar eens in op het zwaar omstreden plan van Bert Anciaux om in de bebouwde kom overal maar 30 km per uur te laten rijden.

Het Canvas-journaal was eerder begonen met als eerste hoofdpunt de dalende prijs van reizen naar het buitenland. Dat deed terugdenken aan de begindagen van VTM toen die zender in zijn journaal uitpakte met de prijs van de tomaten. Toen werd zoiets nog belachelijk gevonden. Als het zogenaamd 'intelligentere' Canvas-journaal nu opent met verkapte promotie voor winterreizen, vindt 'men' dat normaal.

Met zowat al de rest van de 'informatieve' VRT-tv-programma's is het al niet beter gesteld. Al politiek human interest wat de klok slaat gekruid met veel 'sport'berichtgeving. Zo vroeg de Zevende Dag van 14/09: "is Stevaert de god bij de socialisten ?" Daarna volgde de dopingzaak waarbij de 'Leeuw van Vlaanderen' (ene mijnheer Musseeuw) zou betrokken zijn. Een debat in de Zwevende Dag over de vraag of er nog wel een socialistische partij bestaat in 'Vlaanderen', dat moet je daarentegen niet verwachten. Daarvoor werkt de zelf-censuur te perfect.