arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bologna: studeren voor iets wat je nooit zou mogen worden
by jpe Sunday September 14, 2003 at 05:43 PM

En de Vlaamse Vereniging van Studenten, die waakt ... Over de eigen carrière-ambities.

De Morgen van 10 september bracht twee pagina's opiniestukken over de onderwijshervorming die meestal als het "Bologna-proces" wordt omschreven. In één van die stukken, stelden Joris Roos en Stephan Neetens dat de Vlaamse Verening van Studenten waakzaam is voor onder andere de grote kloof tussen woord en daad als het gaat om het onderwijs in Europa voldoende middelen te geven.

Maar anderzijds steunt de VVS Bologna wel. "De VVS heeft van in het begin het Bologna-proces kritisch ondersteund" heette het. Elders lazen we dat "de VVS de ambitie heeft om een speler van belang te zijn in de Europese studentenwereld."

Ambitie zat ! Maar hoe kan een studentenvereniging Bologna kritisch ondersteunen ? Zou er niet beter staan: VVS ondersteunt volop de carrière-ambities van de eigen top ?

Bologna staat immers voor de uitvoering van de plannen van de Europese patroonsorganisaties die van het onderwijs steeds meer een instrument ten dienste van hun winstplannen willen maken. Plannen die in 'Vlaanderen' door de liberale onderwijsminister Vanderpoorten getrouw worden uitge voerd.

Wellicht zullen de toplui van de VVS met veel interesse het stukje "Schrammend schrijven tegen de deadline" gelezen hebben in De Morgen - Boeken van 10 september. Dat stukje gaat over wijlen Johan Anthierens. Een journalist die op zijn grafsteen deze tekst liet plaatsen: "Niemands meester, niemands knecht."

En wat voert Bologna nu in ? Dat wie het volledig hoger onderwijs doorloopt geen licentiaat of zoiets meer wordt, maar 'meester'. Studenten studeren dus binnenkort voor iets dat ze vanuit een vrijgevoch ten humanistisch oogpunt nooit zouden mogen worden: meesters (over andere mensen hun leven). Dat Europa zo'n graad invoert is een zoveelste uiting van een mooi verpakt, commercieel fascisme dat in navolging van de V.S. ook grootmacht-in-wording-Europa in zijn greep krijgt. Geheel conform hieraan wordt de Unie nu trouwens geleid door een Italiaans witteboordcrimineel die openlijk de lof zingt van dictator Mussolini.

VVS-bestuurders, slaap zacht.