arch/ive/ief (2000 - 2005)

VRT-TV-Journaal censureert oppositie tegen Fiscale Witwasoperatie
by jpe/ft Friday September 12, 2003 at 11:49 PM

VRT-TV-Journaals promoten fiscale 'amnestie' zonder enige kritiek te vermelden; kritiek die wel nog hoorbaar was in het VRT-Radio-journaal van 12/09/03.

In de VRT -tv-journaals van 19.00 u en 20.00 u (TV1/Canvas) van vrijdag 12 septem ber 2003 werd uitgebreid ingegaan op het regeringsbesluit tot het organiseren van wat Verhofstadt een "fiscale amnestie" noemt. In het TV1- journaal kreeg dit besluit ongeveer 5 minuten aandacht, als tweede punt in het journaal. Het eerste item, betrof de idee van minister Anciaux om in de bebouwde kommen de snelheid tot 30 km/u te beperken.

In de beide items kreeg de regering alle ruimte. Daar waar er in de reportage over de nieuwste denkpiste van Anciaux nog enige kritiek vermeld werd, kwam die in het item over "de fiscale amnestie" totaal niet aan bod (ook niet even in de commentaar). We kregen enkel en alleen de regering aan het woord en enige toelichting daarbij door de VRT- journalisten (met Martine Tanghe als nieuwsanker).

Nochtans bracht de VRT- radio reeds op vrijdagmiddag een oppositiewoordvoerder die al langer (zie de kranten) niet akkoord is met de gang van zaken. CD&V- voorzit ter Yves Leterme hekelde het onrechtvaardige van de fiscale 'amnestie' en eistte compensaties voor de gewone, eerlijke belastingsbetalers.

Onze vraag aan de VRT: als de journalisten van de VRT-Radio wel bekwaam zijn om zoals het journalistiek hoort, zowel regering als oppositie aan bod te laten, waarom kunnen de VRT-TV-Journalisten dat dan niet ?

Als mediawatchers vragen we de democratische oppositiepartijen om tegen deze gang van zaken op de VRT te protesteren. De democratie is er niet mee gediend dat onze "openbare omroep" verwordt tot een promotie-instrument van de zittende regering. Temeer daar in de commerciƫle dagbladpers het 'paars' ook al overheerst.

JP Everaerts & F. Theunis
(DIOGENE(S) / Belgian Media Watch)